?>

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman: "Guterres’in adaya gelme kararını olumlu karşılıyoruz"

KKTC CUMHURBAŞKANI TUFAN ERHÜRMAN, BM GENEL SEKRETERİ ANTONİO GUTERRES’İN KIBRIS’A DÜZENLEMEYİ PLANLADIĞI RESMİ ZİYARETİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPTI

Siyaset - 2 saat önce

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs’a gerçekleştirmeyi planladığı ziyareti olumlu karşıladıklarını belirterek, "Bu ziyaret planı, 16 yıl aradan sonra ilk kez bir BM Genel Sekreteri’nin adaya gelip Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderlerle burada görüşecek olması açısından da önemlidir" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs’a düzenlemeyi planladığı resmi ziyaretine ilişkin açıklama yaptı. Guterres’in çabalarını daha önce de desteklediklerini belirten Erhürman, Genel Sekreter’in bu çerçevede adaya gelme kararı vermesini olumlu karşıladıklarını ifade etti.

Erhürman, "Bu ziyaret planı, 16 yıl aradan sonra ilk kez bir BM Genel Sekreteri’nin adaya gelip Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerle burada görüşecek olması açısından da önemlidir. Bilindiği gibi, göreve gelmemizden bu yana pek çok konunun Lefkoşa’da ele alınmasının önemine vurgu yaptık. Bunun en üst düzeyde, Sayın Genel Sekreter’in katılımıyla gerçekleşmesinin planlanmasını doğru buluyoruz" ifadelerini kullandı.

Görüşmelerde güven oluşturucu önlemlerin yanı sıra Guterres’in Crans-Montana Konferansı sonrasında dile getirdiği "bu kez farklı olmalı" yaklaşımının da değerlendirileceğini kaydeden Erhürman, "Sayın Genel Sekreter’in katılımıyla yapılacak görüşmeler, hem tarafların birbirini hem de BM’nin tarafların pozisyonlarını daha iyi anlaması, not etmesi ve çabaların yönünün belirlenmesi açısından anlamlı olacaktır" dedi.

Erhürman, Kıbrıs Türk tarafının BM Genel Sekreteri’nin çabalarına desteğini yineleyerek, "Kıbrıs Türk tarafı olarak Genel Sekreter’in çabalarını desteklediğimizi ve samimiyet ve ciddiyetle bu çabalara katkı koymaya devam edeceğimizi bir kez daha belirtmekte yarar görüyorum" ifadelerini kullandı.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric dün yaptığı açıklamada, Guterres’in Kıbrıs’taki barış sürecine ilişkin temaslarda bulunmak üzere 27-29 Temmuz tarihlerinde adaya resmi ziyaret gerçekleştireceğini bildirmişti. Guterres’in KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman ve GKRY lideri Nikos Hristodulidis’in yanı sıra diğer ilgili taraflarla da görüşeceği, söz konusu temaslarda Kıbrıs’ta barış sürecinin ilerletilmesine ve adadaki istikrarın desteklenmesine yönelik çabaların ele alınacağı ifade edilmişti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Datça'da 16. Hızırşah Etkinlikleri Başlıyor

2026-07-13 14:39 - Kültür Sanat

15 Temmuz Programı Belli Oldu

2026-07-13 11:10 - Marmaris

CHP’de 7 il başkanı ve yönetimi görevden alındı

2026-07-11 09:58 - Siyaset

Turistlerin arasında iş makineleri tepki çekti

2026-07-15 12:46 - Marmaris

Medya Sektörüne İstihdam Desteği!

2026-07-11 09:43 - Gündem

15 TEMMUZ MARMARİS PROGRAMI

2026-07-14 16:05 - Marmaris

Osmaniye’de Kıraç konserine binlerce kişi akın etti

2026-07-11 12:32 - Magazin

Bilecik’te Rumeli rüzgarı eserken, Orhan & Kemal kardeşler binlerce kadını coşturdu

2026-07-11 12:56 - Magazin

Kaza sonrası olay yerinden kaçmak isteyen şahıs, minibüsü vatandaşların ve polisin üzerine sürdü: 1 ölü, 1’i polis 2 yaralı

2026-07-13 02:25 - Asayiş

Ricky Martin 15 yıl aradan sonra İstanbul sahnesinde

2026-07-11 23:59 - Magazin

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Geçen yıl itibariyle, nominal dolar bazında dünyanın 16. büyük ekonomisiyiz"

18:34 - Siyaset

İçişleri Bakanı Çiftçi: "Sıfır atık konusunda Sıfır Atık Vakfımızla beraber iş ve güç birliği yapıyoruz"

18:34 - Siyaset

COP31 Başkanı Kurum, İstanbul’da D-8 Ülkeleri COP 31 toplantısına başkanlık etti

18:23 - Siyaset

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov: "Ermenistan ile normalleşme sürecinde bugün fiilen barışın mevcut olduğunu güvenle söyleyebiliriz"

17:29 - Siyaset

MTSO Başkan adayı Mahmut Boyraz’dan MHP teşkilatına hayırlı olsun ziyareti

17:42 - Siyaset

Günün Manşetleri

Çeşme otellerinde doluluk oranı yüzde 90’a ulaştı

12:02 - Genel

Zehir taciri Jandarma’dan kaçamadı

11:50 - Asayiş

Uyuşturucu tacirleri polisten kaçamadı: 3 gözaltı

11:42 - Asayiş

Aktarlardan Sağlıklı ve Kalıcı Bronzlaşma Formülü

11:40 - İnsan

Yaz Spor Okulları’nda 10 bin 500 çocuk sporla buluştu

11:27 - Spor