?>

Klima kullanımı sonrası kas ve boyun tutulmalarına dikkat

MEDİCAL POİNT GAZİANTEP HASTANESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON UZMANI DR. SİDAR BURCU ATEŞ DEMİROĞLU,

Sağlık - 1 ay önce

Medical Point Gaziantep Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sidar Burcu Ateş Demiroğlu, klimanın doğrudan bir hastalık oluşturmadığını ancak uygun olmayan kullanım durumlarında kas problemlerini ortaya çıkarabileceğini belirtti.

Yaz aylarında sıcak havadan korunmak için sıkça kullanılan klimalar yaşam konforunu artırsa da yanlış kullanım bazı kas-iskelet sistemi şikayetlerini tetikleyebiliyor. Özellikle boyun tutulması, sırt ağrısı ve kas spazmları gibi yakınmaların klima kullanılan ortamlarda daha sık görüldüğü belirtiliyor. Medical Point Gaziantep Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sidar Burcu Ateş Demiroğlu, klimanın doğrudan bir hastalık oluşturmadığını ancak uygun olmayan kullanım durumlarında kas problemlerini ortaya çıkarabileceğini ifade etti. "Soğuk hava kasları etkiliyor"

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sidar Burcu Ateş Demiroğlu, "Kas dokusu sıcaklık değişikliklerine duyarlıdır. Özellikle klima havasının uzun süre doğrudan boyun, omuz veya sırt bölgesine gelmesi, bölgesel kaslarda istemsiz kasılmalara neden olabilir. Soğuğa bağlı olarak kas liflerinde gerginlik artarken, bölgedeki kan akımı da azalabilir. Bunun sonucunda ağrı, hareket kısıtlılığı ve tutulma hissi ortaya çıkabilir. Bu durum özellikle masa başında çalışanlarda, araç kullananlarda ve gece boyunca klimaya maruz kalan kişilerde daha sık görülmektedir" dedi. "Boyun tutulmasının tek sebebi klima değil"

Demiroğlu, "Boyun tutulması çoğu zaman tek bir nedene bağlı gelişmez. Uzun süre aynı pozisyonda oturmak, bilgisayar kullanımı sırasında kötü duruş alışkanlıkları, stres, yetersiz uyku ve kas yorgunluğu da önemli risk faktörleridir. Klima ise bu faktörlerin üzerine eklendiğinde şikayetlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Özellikle daha önce boyun fıtığı, miyofasiyal ağrı sendromu veya kronik kas ağrıları bulunan kişiler soğuk hava akımlarına karşı daha hassas olabilir" ifadelerine yer verdi. Klima çarpması

Klima çarpması hakkında da bilgi veren Demiroğlu, halk arasında "klima çarpması" olarak adlandırılan durumun, tıbbi olarak belirli bir hastalığı ifade etmediğini, genellikle soğuk hava akımına maruz kalma sonrasında gelişen kas spazmı, boyun tutulması, baş ağrısı veya sırt ağrısı gibi belirtiler için kullanılan bir tanım olduğunu söyledi. Demiroğlu, belirtilerin çoğu zaman birkaç gün içinde düzelmekle birlikte, şiddetli ağrı veya hareket kısıtlılığı gelişmesi halinde hekim değerlendirmesi gerekebileceğini ifade etti. Şikayetlerden korunmak için gerekenleri de sıralayan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sidar Burcu Ateş Demiroğlu, "Klima hava akımı doğrudan vücuda yönlendirilmemelidir. İç ortam sıcaklığı ile dış ortam sıcaklığı arasında aşırı fark oluşturulmamalıdır. Klima sıcaklığı genellikle 22-24 derece aralığında tutulmalıdır. Uzun süre aynı pozisyonda çalışılıyorsa düzenli aralar verilmelidir. Boyun ve omuz bölgesini destekleyen uygun oturma pozisyonları tercih edilmelidir. Gece uyurken klima hava akımının doğrudan yatak üzerine gelmemesine dikkat edilmelidir" şeklinde konuştu. "Bazı belirtiler ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir"

Dr. Sidar Burcu Ateş Demiroğlu, "Boyun veya sırt ağrısına kol ya da bacaklarda uyuşma, kuvvet kaybı, şiddetli baş ağrısı, ateş veya travma öyküsü eşlik ediyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bu belirtiler basit bir kas spazmından farklı, daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir" şeklinde konuştu.

Uzm. Dr. Sidar Burcu Ateş Demiroğlu, "Klimalar doğru kullanıldığında güvenli cihazlardır. Ancak soğuk hava akımına uzun süre maruz kalmak özellikle hassas kişilerde kas spazmı ve boyun tutulması gibi yakınmaları tetikleyebilir. Basit önlemlerle bu riskleri büyük ölçüde azaltmak mümkündür" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Sağlık Müdürlüğü basın sorumlusu Mehtap Aslan’ın mutlu günü

2026-06-09 23:13 - Magazin

Malatya’da ambulans helikopter 66 yaşındaki hasta için havalandı

2026-06-04 16:24 - Sağlık

Kendisine emanet edilen altınlarla kaçtığı iddia edilen kuyumcudan günlerdir haber alınamıyor

2026-06-04 16:23 - Asayiş

​BAŞKAN FEVZİ TOPUZ’DAN YOĞUN SAHA ZİYARETLERİ

2026-06-05 17:52 - Genel

Hisarönü–Marmaris yolunda çalışmalar sürüyor

2026-06-05 12:45 - Marmaris

Marmaris'te Bisiklet Yarışı Nedeniyle Yollar Kapanıyor

2026-06-05 11:06 - Marmaris

MARMARİS'TE GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU 

2026-06-03 12:11 - Marmaris

Marmaris’te L’Etape by Tour de France heyecanı başladı

2026-06-05 15:08 - Marmaris

Tapu sokağı’nda turist taşkınlığı

2026-06-06 20:50 - Marmaris

İmdat Avcı’dan Koylar’da örnek çevre temizliği

2026-06-06 20:37 - ÇEVRE

İlgili Haberler

Sağlık Bakanı Memişoğlu: "Rize Şehir Hastanesi 2027 yılında hizmete girecek"

18:24 - Sağlık

Yanlış güneş kremi seçimi cilt sorunlarını artırabilir

14:36 - Sağlık

Düzce’de altı ayda 4 bin 417 hastaya evinde sağlık hizmeti verildi

11:52 - Sağlık

Her 5 çocuktan birini etkiliyor: Geçmeyen burun akıntısına dikkat!

10:55 - Sağlık

Onkoloji hastalarında beslenmenin önemi

10:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bir ineği telef oldu, 7 inek, 5 buzağı sahibi oldu

14:33 - İnsan

Karşı yola geçmek için alt geçidi kullanmadı, kaza kaçınılmaz oldu

13:51 - Asayiş

Polisin ’Dur’ ihtarına uymadı, 490 bin lira ceza yedi

12:54 - Asayiş

FETÖ soruşturması diyerek girdikleri evde gasp iddiası: Karı koca yakalandı

12:45 - Asayiş

Vücudundan 5 günde 62 parça uyuşturucu çıktı

12:24 - Asayiş