?>

Klima seçiminde ve kullanımında dikkat edilmesi gereken noktalar

Eskişehirli esnaf mustafa çetin, 40 derecenin üzerindeki sıcaklarda klima alırken a++ enerji sınıfı tercihin önemine dikkat çekti. Kullanım sırasında kapı ve pencerelerin kapalı tutulması ve filtre bakımının yılda bir yapılmasının verimlilik için şart olduğunu vurguladı.

İnsan - 2 ay önce

Eskişehir’de esnaf olan Mustafa Çetin, klima alışverişlerinde enerji sınıfının A++ olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ve kullanırken de cihazın aç-kapat yapılması yerine sabit bir sıcaklıkta çalıştırılmasının önemli olduğunu söyledi.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yurt genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de hava sıcaklıkları her geçen gün yükseliyor. Kent merkezinde zaman zaman 40 dereceye kadar ulaşan sıcaklık vatandaşlara zor anlar yaşatırken, klima ürünlerine daha yoğun ilgi gösteriliyor. Klima alışverişi ve kullanımıyla ilgili detaylara değinen esnaf Mustafa Çetin, A++ enerji sınıfı tercihin önemine dikkat çekti. Çetin, kullanım sırasında ise kapı ve pencerelerin kapalı tutulması gerektiğini söyledi. "Filtre bakımı yılda 1 kez düzenli olarak yapılmalı"

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Mustafa Çetin, "Klima seçimi yapılırken yüksek enerji verimliliğine sahip cihazlar tercih edilmeli. Hem ısıtma hem de soğutma özelliği bulunan modeller daha avantajlı. Ortamın büyüklüğüne uygun kapasitede klima seçilmeli. Cihazın daha verimli çalışabilmesi için sıcaklığın sabit tutulması ve filtre bakımının yılda 1 kez düzenli olarak yapılması gerekir. Klima alacak vatandaşlar öncelikle cihazın enerji sınıfına dikkat etmeli. Enerji sınıfının A++ olması hem tasarruf sağlıyor hem de ekolojik denge için önem ifade ediyor" dedi. "Aç-kapat yapmak yerine sabit sıcaklıkta çalıştırmak daha iyi"

Klimanın verimli çalışabilmesi için ortamın yalıtımının önemli olduğuna dikkat çeken Çetin, "İç ünitenin bulunduğu alanda kapı ve pencerelerin açık kalması dışarıdan sıcak hava girmesine neden olur. Bu da cihazın daha fazla enerji harcamasına yol açar. Tasarruf için mutlaka ortamın izole edilmesi gerekir. Klimaların sürekli açılıp kapatılması enerji tüketimini artırabilir. En doğrusu klimayı belli bir sıcaklıkta sabit çalıştırmak. Örneğin 3-4 saat boyunca 22-23 derecede sabit çalışırsa, ortam daha dengeli soğur. Ardından istenirse kapatılabilir. Sürekli aç-kapa yapmak cihazın performansını da olumsuz etkiler" ifadelerini kullandı. "Klimanın çarpmaması için doğru derece ayarı şart"

Bakımların ihmal edilmemesi gerektiğini de hatırlatan Çetin, sözlerine şöyle devam etti:

"Filtrelerin yıllık bakımı yetkili servisler tarafından yapılmalı. Bu hem cihazın ömrünü uzatır hem de daha verimli çalışmasını sağlar. Bakımı yapılmamış klimalar hem yeterli soğutma sağlamaz, hem de sağlık açısından risk oluşturabilir. Çok sıcak havalarda hemen serinlemek için dereceler 17-18’e indiriliyor ama bu çok yanlıştır. Bu durum soğuk havanın doğrudan çarpmasına neden olur. Sağlıklı bir kullanım için klima 21-22 dereceye ayarlanmalı. Evler için genellikle 12 bin BTU’luk klimalar yeterli oluyor. Bu ürünlerin fiyatı şu an yaklaşık 31 bin TL civarında. Daha büyük metrekareler için 18 bin veya 24 bin BTU’luk modeller tercih ediliyor. Onların da fiyatı 45-50 bin TL bandında."

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'daki Yangında Milyonlarca Arı Telef Oldu

2025-08-04 09:51 - Ekonomi

Mersin’de ’Yaz Şenlikleri’ başladı

2025-08-03 11:09 - Kültür Sanat

Çankırı’da akan bu sular okyanuslardan 8 kat daha tuzlu

2025-08-02 12:56 - Gündem

Marmaris'teki Meslek Okulları Gündemde

2025-07-29 11:42 - Marmaris

Ekipleri "yılan" alarmına geçirdi, asılsız ihbardan ceza yedi

2025-07-30 23:14 - Asayiş

Silivri Belediyesi’nde yazlık sebze hasadı devam ediyor

2025-07-31 14:59 - Gündem

Yerlilerden Turistlere Marmaris Rehberi

2025-07-31 15:39 - Marmaris

Mersin’de silahlı saldırıya uğrayan 20 yaşındaki genç hayatını kaybetti

2025-07-29 16:59 - Asayiş

AK PARTİ MUĞLA MİLLETVEKİLİ KADEM METE’DEN ONAT AİLESİNE TAZİYE ZİYARETİ    

2025-08-02 11:57 - Genel

Marmaris ve Datça'ya Yoğun Turist Akını

2025-08-05 09:31 - Genel

İlgili Haberler

Düzce’de üniversitelilere ’hoş geldin’ karşılaması

12:54 - İnsan

Şiddetli rüzgar konteyneri uçurdu

13:00 - İnsan

Akıma kapılıp bacağını kaybetti, futbolla hayata tutundu

11:27 - İnsan

Gaziantep mutfağına ait lezzetler gastronomi festivalinde tanıtıldı

11:25 - İnsan

Antalya’daki yangınlarda motokuryelerden ücretsiz lojistik destek

11:26 - İnsan

Günün Manşetleri

Galatasaray, Konyaspor maçı hazırlıklarına başladı

16:34 - Spor

Alev savaşçılarına kadınlardan ‘pişi’ desteği

16:30 - İnsan

Merseyside derbisinde kazanan Liverpool

16:29 - Spor

Tefecilik operasyonunda 5 tutuklama

16:28 - Asayiş

Glutensiz Diyet Gerçekten Sağlıklı Mı?

14:36 - Sağlık