?>

Kolamuç: “Tıbbi malzeme üretiminde de İHA ve SİHA’daki atılımı yapmalıyız”

Türkiye’de tıbbi malzemelerin yüzde 85’inin ithal edildiği belirtildi

Ekonomi - 2 yıl önce

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Üyesi Özgür Kolamuç, Türkiye’de tıbbi malzemelerin yüzde 85’inin ithal edildiğini belirterek “Tıbbi malzeme sektöründe de İHA ve SİHA üretimindeki gibi odaklanıp, sektörü değerli hale getirip dünyada rekabetçi bir noktaya taşımalıyız. Devletimizin bu işe daha çok sahip çıkmasını bekliyoruz” dedi.

TTSO’nun medikal sektörü temsilcilerinin bulunduğu 18. Meslek Komitesinden meclis üyesi Özgür Kolamuç, Türkiye’de tıbbi malzemelerin yüzde 85’inin ithal edildiğine dikkat çekti. Kolamuç “Yüzde 15’lik ihracatımızın da önemli kısmının ithal edilen yarı mamul ve hammaddelerden gerçekleştiği ortadadır. Sektörümüzün yüzde 85’i ithal ürünlerden oluştuğu için devletimizin savunma sanayinden sonra para harcadığı en büyük ikinci kalem tıbbi malzeme sektörüdür. Sektördeki işleyişi yaklaşık bin 200 üretici 2 bin 200 ithalatçı toplamda 3 bin 300 üretici ve ithalatçı gerçekleştirmektedir. 50 binin üzerindeki ana bayi tarafından da bu ürünler piyasaya, sağlık tesislerine satılmaktadır. Sektörün hedeflediği nokta yüzde 85 ithal edilen ürünlerin ülkemizde üretilmesini sağlamaktır. Bu anlamda Trabzon’da da Endüstri Bölgesi projesinde veya organize sanayi bölgelerinde üretim tesisleri kurulmasını hedeflemekteyiz. Samsun’daki tıbbi cerrahi aletler noktasındaki kümelenme ve sonrasındaki gelişmişliği şehrimize de taşımak istiyoruz. Bu bölgede yapacağımız imalatın önce katma değere sonra da yüksek teknoloji ürünlerine dönüşeceğine inanıyoruz. Tıbbi malzemelerde milyonlarca olan ürün adedine bir örnek vermek istiyorum; beyin şantı ya da kalp pili dediğimiz ürünler şu anda yüzbinlerce dolar. Hep söylenen milli ekonomi modelinde yükte hafif pahada ağır olarak belirtilen üretimlere örnek olarak tıbbi malzeme sektörünü verebiliriz” dedi.

TTSO Meclis Üyesi Özgür Kolamuç, medikal tıbbi malzeme sektörünün ileri teknoloji ürünlerin üretildiği başta ABD, Japonya, Almanya gibi ülkelerde gelişmiş olduğunu vurgulayarak, “Tıbbi malzeme sektörünün 4,2 trilyon dolarlık pazar büyüklüğü var. Türkiye 17’nci sırada. Bu sıralama sevindirici gibi gözüküyor ama maalesef pazar payımız binde 4 gibi çok düşük bir rakam. Üretiyoruz, satıyoruz, pastadan pay alıyoruz. Ama tıbbi malzeme sektörünün gerçek anlamda büyümesini istiyorsak; nasıl İHA ve SİHA’da odaklanıp, inovasyona önem verip, sektörü değerli hale getirip dünyada rekabetçi bir noktaya taşıdıysak tıbbi malzeme sektöründe de benzeri atılımları yapmamız gerekmektedir. Devletimizin bu işe daha çok sahip çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Kolamuç, Sağlık Uygulama Tebliğinde dönemsel olarak ürünlerin fiyatlarının belirlendiğini vurgulayarak, “Bu fiyatlar belirlenirken şu andaki enflasyonist ortam ya da döviz artışları çok ciddiye alınmıyor. Üretici ya da ithalatçılar fiyat artışlarıyla beraber başta kendileri fiyat arttırdığı için 50 bin tane alt bayi ve burada çalışan 300 binin üzerindeki çalışanın bu fiyat artışlarından olumlu anlamda etkilenmediğini görüyoruz. Ayrıca sektörümüzü geliştirmek için sertifikasyon, bilgilendirme ve eğitimlerin artırılmasını ve bunun devlet tarafından doğru yönetilmesini gerekli görüyoruz” ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

‘Doğu’ya Kervan’ sergisi açılıyor

2023-10-04 16:06 - Kültür Sanat

Çetin’e Nizip ve Oğuzeli’nde coşkulu karşılama

2023-10-04 16:13 - Siyaset

TATLI KAVGASI, TATLIYA BAĞLANDI

2023-10-02 14:41 - Marmaris

O teyze için mahkeme karar verdi

2023-10-04 17:25 - Asayiş

Devrek Kampüsünde Oryantasyon Etkinlikleri düzenlendi

2023-10-05 00:14 - Eğitim

Eyyübiye Sera Kent tropikal meyvede başarıya ulaştı

2023-10-04 16:43 - Ekonomi

Tatvan’da "Mevlid-i Nebi" programı düzenlendi

2023-10-04 16:26 - Genel

Aşırı sıcaklar ve kuraklık ayçiçeğini vurdu

2023-10-04 17:51 - Gündem

Beşok, “Görüntüde biz favoriyiz ama hiçbir maç oynanmadan kazanılmaz”

2023-10-04 18:37 - Spor

Maltepe’de petshop’ta çıkan yangın çok sayıda kuşu telef etti

2023-10-05 00:54 - Asayiş

İlgili Haberler

Koruma Klor’a 164 milyon TL’lik ceza

10:44 - Ekonomi

Başkan Özmeriç’ten deftere tabi olan esnaf ve sanatkara uyarı

10:37 - Ekonomi

Ahmet Kazaz: "Trabzon’un gidişatı alarm veriyor"

10:39 - Ekonomi

Kilis Belediyesine ait kapalı otoparkta yüzde 100 zam

10:35 - Ekonomi

2025 ODMD Gladyatör ödülleri sahiplerini buldu

09:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Askere gidecekti, tabutuna "O şimdi asker" yazılı tülbent serildi

13:58 - Asayiş

Polisten tarihi eser operasyonu

13:56 - Asayiş

Kaldırımda yürüyen kişiye silahlı saldırı: 2 yaralı

13:49 - Asayiş

Taziye evine yemek yaparken evini yakıyordu

13:48 - Asayiş

Bu okulda manav var, görevli yok

13:45 - İnsan