?>

Korsan taşımacığıla karşı Meclis’e kanun teklifi

?zmir şoförler ve otomobilciler esnaf odası başkanı erkan özkan

Genel - 9 ay önce

Korsan yolcu taşınmasının önüne geçilebilmesi amacıyla, izinsiz yolcu taşınması durumunda sürücü belgelerinin 6 ay süreyle geri alınması, aynı fiilin bir yıl içinde tekrarlanması halinde sürücü belgelerinin 1 yıl süreyle iptali cezasını içeren bir kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan, korsan taşımacılıkla mücadelenin ancak kanun yoluyla sağlanabileceğine defalarca dikkat çektiklerini, söz konusu teklifin önemli bir adım olduğunu belirtti.

Korsan taşımacılığın önlenmesine ilişkin Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM’de ilgili komisyona gönderildi. Şu anda komisyonda değerlendirme aşamasında olan teklif, komisyonun incelemesinin ardından TBMM Genel Kurulu’na sunulacak. Kanun teklifi, özellikle izinsiz yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin belirli sürelerle belge iptali ile cezalandırılmasını öngörüyor. Teklifin özetine göre şu düzenlemeler yapılması hedefleniyor: "İlk ihlalde sürücülerin belgeleri 6 ay süreyle geri alınacak. Aynı fiilin bir yıl içinde tekrarlanması halinde, sürücü belgeleri 1 yıl süreyle iptal edilecek. Belgesi iptal edilen sürücüler, bu süre boyunca herhangi bir sınıfta geçici veya yeni bir sürücü belgesi alamayacak.

Yeni düzenleme ile ilgili ulaşım sektörü temsilcileri ve vatandaşlar farklı görüşler dile getirdi. Taksiciler ve yetkili yolcu taşımacılığı yapan esnaflar, düzenlemenin korsan taşımacılığı azaltacağı ve sektörü koruyacağı görüşünde. Bazı sürücüler ise cezaların çok ağır olduğunu ve denetimlerin artırılmasının daha adil olacağını savunuyor.

Önümüzdeki günlerde komisyonda yapılacak değerlendirmelerin ardından teklifin yasalaşıp yasalaşmayacağı netlik kazanacak. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan’dan açıklama

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan, söz konusu teklifin taksici esnafı açısından büyük bir gelişme olduğunu belirterek, korsan taşımacılıkla mücadelenin ancak kanun yoluyla sağlanabileceğine defalarca dikkat çektiklerini söyledi. Özkan, "Taksici esnafının en büyük sorunlarından biri olan korsan taşımacılığı ancak yasal düzenlemelerle kontrol altına alabiliriz. Bu teklif, hem yolcuların güvenliği hem de esnafımızın emeğinin korunması açısından kritik bir adımdır. Yıllardır yetkililere bu sorunun yalnızca denetimlerle çözülemeyeceğini, mutlaka caydırıcı cezaların getirilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Bu kanun teklifi, sadece taksici esnafımızı değil, tüm ulaşım sektörünü ilgilendiren önemli bir adımdır. Umuyoruz ki, teklif en kısa sürede yasalaşarak hayata geçer ve sektördeki haksız rekabet sona erer. Bu düzenleme hayata geçtiğinde, korsan taşımacılıkla mücadelede elimiz çok daha güçlü olacak.

TBMM İçişleri Komisyonu tarafından değerlendirilen kanun teklifi, kabul edilmesi halinde Meclis Genel Kurulu’nda oylamaya sunulacak. Eğer teklif yasalaşırsa, kaçak taşımacılık yapan sürücüler için çok daha sert cezai yaptırımlar yürürlüğe girecek.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Denizli’de gece seferleri ile kesintisiz ulaşım başladı

2025-03-04 18:43 - Gündem

Küçükçekmece’de iftar sofralarına büyük ilgi

2025-03-10 10:57 - Genel

25 Bin TL’lik Kablo Hırsızlığı

2025-03-07 09:40 - Asayiş

Muğla, ITB Berlin Turizm Fuarı’nda Tanıtıldı

2025-03-06 09:45 - Genel

İdris Keşan, İYİ Parti Marmaris İlçe Başkanlığı’na Atandı

2025-03-07 13:00 - Marmaris

Mardin’de iki mahallede daha içme suyu sorunu çözüldü

2025-03-05 12:23 - Gündem

Marmaris, Berlin Turizm Fuarı’nda

2025-03-04 18:27 - Ekonomi

Sultanbeyli Belediyesi evlere iftar ve sahur yardımını sürdürüyor

2025-03-09 15:11 - Genel

Kırşehir’de ’Dijital Sıfır Atık Laboratuvarı’ açıldı

2025-03-05 17:40 - Eğitim

Mustafa Dalcı: "Malatyasporlu gençleri yürekten kutluyorum"

2025-03-06 21:22 - Spor

İlgili Haberler

Sarıkamış şehitleri için eksi 10 derecede saygı nöbeti

19:35 - Genel

Kırklareli’nde yılbaşında alınacak tedbirler masaya yatırıldı

18:20 - Genel

Bakan Yerlikaya: "Yeni yıl tedbirlerine ilişkin hazırlık ve koordinasyon toplantımızı gerçekleştirdik"

18:08 - Genel

TBB’den Milas Belediyesi’ne Ekskavatör Desteği

17:38 - Genel

Nilüfer’de 2 kaçak yapı yıkıldı

17:26 - Genel

Günün Manşetleri

TBB’den Milas Belediyesi’ne Ekskavatör Desteği

17:38 - Genel

Bıçak darbeleriyle öldürülen kadının damadı tutuklandı

13:58 - Asayiş

‘Ev Sahibi Türkiye’ projesine rekor talep

13:47 - Ekonomi

Kendini ifade etmekte zorlanan genç şair duygularını kitaplaştırdı

13:36 - Eğitim

6 yaşında başladığı bakırcılığı neredeyse yarım asırdır sürdürüyor

13:28 - Kültür Sanat