?>

Köy bahçesinden Tunceli Müzesi’ne

TUNCELİ’NİN MAZGİRT İLÇESİNE BAĞLI İBİMAHMUT KÖYÜNÜN ÇEVRESİNDE DAĞINIK HALDE BULUNAN VE TARİHİ DEĞERİ OLAN TAŞLAR TUNCELİ MÜZESİ’NDE KORUMA ALTINA ALINDI.

Kültür Sanat - 2 ay önce

Tunceli’nin Mazgirt ilçesi İbimahmut köy çevresinde dağınık halde bulunan ve tarihi değeri olan taşlar, Tunceli Müzesi’nde koruma altına alındı.

Mazgirt’in İbimahmut köyünde yaşayan Ali Can Erdoğan, köy çevresinde dağınık halde bulunan ve tarihi değer taşıyan taşları kaybolma ve tahrip olma riskine karşı koruma altına aldı. Mimari ve mezar taşı niteliğindeki bezemeli taşları kendi bahçesinde muhafaza eden Erdoğan, ardından durumu Tunceli Müzesi’ne bildirerek eserlerin güvenli şekilde korunmasını sağladı. İhbar üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kaya, Tunceli Müze Müdürü Kenan Öncel ve müzede görevli arkeolog Özgür Şahin köye giderek yerinde incelemelerde bulundu. Yapılan incelemelerde taşların farklı dönemlere ait mimari özellikler taşıdığı, süsleme ve yazı karakterleri bakımından yaklaşık 700 yıl öncesine uzanan bir geçmişe sahip olduğu belirlendi.

Toplam 22 adet taş parçasında yer alan kufî ve nesih hatlı yazılar, geometrik ve bitkisel bezemeler; Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemleri arasında uzanan sanatsal birikimi yansıtıyor. Uzmanlar, bu taşların bölgenin tarih boyunca farklı kültürlerin etkileşim alanı olduğuna dair önemli ipuçları sunduğunu ifade etti. Yapılan inceleme sonucunda hazırlanan rapor, Tunceli Valisi Şefik Aygöl’e sunuldu. Vali Aygöl’ün talimatı ve desteğiyle, Tunceli İl Özel İdaresi tarafından tahsis edilen araçla taşlar İbimahmut köyünden alınarak Tunceli Müzesi’ne nakledildi. Mimari parçalar burada koruma altına alındı.

Müze yetkilileri, vatandaş duyarlılığı sayesinde koruma altına alınan bu eserlerin bölgenin kültürel mirasının belgelenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Yetkililer, benzer duyarlılıkların kültürel değerlerin korunmasına katkı sağladığını vurguladı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MİLLETVEKİLİ ERGUN '' OECD VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE, ENERJİ ENFLASYONUNDA ZİRVEDE''

2025-10-20 13:58 - Genel

Marmarisli muhtar Ankara’da düzenlenen programa katıldı

2025-10-18 10:06 - Marmaris

Türkiye, gıda enflasyonunda Avrupa birincisi oldu

2025-10-21 14:59 - Ekonomi

Ergun “gıda fiyatları el yakıyor, vatandaşın sofrasına ateş düşmüştür”

2025-10-16 12:44 - Ekonomi

Yapay zeka, estetik ve bakım dünyasına girdi

2025-10-22 15:17 - Magazin

İngiliz ve Alman turistler Kale’nin biber tatarı ve pidesine bayıldı

2025-10-19 08:27 - Magazin

İlham veren kadınlar, 2’nci Türkiye Kadın Zirvesi’nde buluştu

2025-10-21 09:22 - Magazin

Dünya 2.’si kadın kuaför Denizli’nin gururu oldu

2025-10-17 14:08 - Magazin

İclal Aydın, "Ama Değil, Rağmen" ile 12 ilde turneye çıkıyor

2025-10-20 11:57 - Magazin

Başkan Arslan genç çiftin nikahını kıydı

2025-10-20 06:01 - Magazin

İlgili Haberler

Kocaeli’nin sözlü mirası "Manav Ağzı Sözlüğü" ile kayıt altına alınıyor

09:59 - Kültür Sanat

ADÜ’de Türk Dilinin Tarihi ve Birliği Konuşuldu

09:49 - Kültür Sanat

"Eğitim" temalı 9. Uluslararası Kısa Film Yarışması’na başvurular 12 Ocak’ta sona eriyor

18:08 - Kültür Sanat

Başkan Ercan, otizmli bireylerle aşure yaptı

17:19 - Kültür Sanat

Perdede oyun köyde şenlik var

16:24 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

12 yaşındaki çocuk okul çıkışında bıçaklandı

16:16 - Asayiş

RTÜK Jasmine dizisi hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı

16:01 - Genel

Yoldan geçenleri bıçakladı: 1’i ağır 3 yaralı

15:33 - Asayiş

Plastik atıklar çiçek açtı: Çevreye duyarlı sanat

15:20 - Gündem

Bin yıllık Haburman köprüsü, tüm ihtişamı ile ayakta

15:14 - Kültür Sanat