?>

Kozan Kalesi’nden atılan topla tarihi çarşıda Ramazan coşkusu yaşandı

ADANA’NIN KOZAN İLÇESİNDE, TARİHİ KALENİN ETEKLERİNDE YER ALAN VE 7 ASIRLIK GEÇMİŞE SAHİP TARİHİ ÇARŞIDA RAMAZAN AYININ İLK İFTAR HEYECANI YAŞANDI. BU YIL KOZAN BELEDİYESİ TARAFINDAN SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANAN ÇARŞIDA DÜZENLENEN PROGRAM, HEM TARİHİ HEM MANEVİ ATMOSFERİYLE DİKKAT ÇEKEREK RAMAZAN AYININ MANEVİ GELENEKLERİNİ YAŞATTI.

Genel - 5 ay önce

Adana’nın Kozan ilçesinde tarihi kalenin eteklerinde yer alan 7 asırlık geçmişe sahip tarihi çarşıda Ramazan ayının ilk iftar heyecanı yaşandı.

Bu yıl Kozan Belediyesi tarafından sokak sağlıklaştırma çalışmaları tamamlanan çarşıda düzenlenen iftar programı, tarihi ve manevi atmosferiyle dikkat çekti. İftar saatine dakikalar kala gözler, ilçeye hakim konumda bulunan Kozan Kalesi’ne çevrildi. Roma dönemine kadar uzanan geçmişi, Orta Çağ’da ise Ermeni Krallığı ve Osmanlı dönemlerinde stratejik üs olarak kullanılmasıyla bilinen kaleden Ramazan topunun atılması geleneği bu yıl da yaşatıldı. Ramazan topunun ardından 15. yüzyılda Dulkadiroğulları Beyliği döneminde inşa edilen Hoşkadem Camii’nde okunan ezanla iftar açıldı.

Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı’nın ev sahipliğindeki iftarda binlerce vatandaş aynı sofrada buluştu. Hacivat-Karagöz gösterileri, ilahiler ve geleneksel etkinliklerle Ramazan coşkusu tarihi sokaklara taşındı.

Ramazan topunun atışını gerçekleştiren Enver Sarız, her yıl bu geleneğin sürdüğünü kaydederek, "Kozan’ın tarihinde ve sokaklarında güzel bir gelenek ruhu var. Bu caddemizde oruçlarımızı açtık ve dualarımızı ettik. Kozan, Romalılardan kalma kalesi ve camisi ile özel bir şehir. Bu şehirde çocukluğumuzda yukarı ve aşağı çarşıda bu güzel atmosferde Ramazan’ı ihya ederdik, şimdi de ediyoruz" dedi.

Tavşantepe Mahallesi Muhtarı Mehmet Şahin ise, çok güzel bir atmosferde coşku içinde iftar açtıklarını ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Neslihan Ak ise tarihi çarşıda manevi bir atmosferde güzel bir Ramazan ayı idrak edildiğini kaydetti.

Vatandaşlar ve çocuklar Hacivat-Karagöz oyununu izlerken, Ramazan geleneği macun ve pamuk şekerler de renkli görüntüler oluşturdu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Üzerine ağaç devrilen oyuncu İbrahim Yıldız hayatını kaybetti

2026-02-28 02:12 - Asayiş

Kayıp Köpekler İçin Servet Değerinde Ödül

2026-02-27 13:05 - İnsan

Öneş Derici: "Muğla’nın Milli Parkları Ticarete Açılıyor"

2026-02-26 11:53 - ÇEVRE

Beyaz Saray, Trump’ın İran saldırılarını izlediği anlara dair fotoğrafları paylaştı

2026-03-01 00:16 - Siyaset

Muğla Kıyılarında Hukuk Zaferi

2026-02-25 16:36 - ÇEVRE

Marmaris Emlakçılar Derneği’nden “Sahte İlan Uyarısı “

2026-02-27 10:56 - Marmaris

Marmaris'te Dev Elektrik Kesintisi

2026-02-26 15:25 - Marmaris

Maarifin Kalbinde Ramazan Pidesi Atölyesi

2026-02-26 13:21 - Marmaris

Kurtların saldırısına uğrayan ve dağda mahsur kalan at kurtarıldı

2026-02-25 00:25 - Gündem

ORUCUN PSİKOLOJİYE ETKİSİ

2026-02-28 11:50 - Sağlık

İlgili Haberler

Firari maymun, ortalığı birbirine kattığı konteyner kentte kendisine ekmek vermek isteyen kadını yaraladı

09:39 - Genel

Yaz Kur’an kursu öğrencileri futbol turnuvasında buluştu

09:42 - Genel

Samsun Festivali’ni duyan 75 bin kişi yaylaya akın etti

09:37 - Genel

Boğaz ve Garnizon Komutanı Biçen ile Kaymakam Acar’dan Gökçeada değerlendirmesi

09:29 - Genel

Kaymakam Sözen’den yaz dönemi destekleme kurslarına inceleme

08:59 - Genel

Günün Manşetleri

Kayıp şahıs ormanda yaralı halde bulundu

17:34 - Asayiş

Yük asansörü minibüsün üzerine devrildi

17:26 - Asayiş

Şüpheli şahısların üzerindn uyuşturucu ve silah çıktı

17:09 - Asayiş

Kafası kapıya sıkışan 4 yaşındaki çocuğun imdadına itfaiye yetişti

16:54 - Asayiş

YKS birincilerinden Tuğsem Bahar başarısının sırrını anlattı

16:50 - Eğitim