?>

’Külleme’ hastalığı fındıkta verim ve kaliteyi tehdit ediyor

KÜLLEME HASTALIĞI OLAN VE OLMAYAN FINDIK ÇOTANAKLARI

Ekonomi - 3 saat önce

Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan fındıkta rekolte ve kaliteyi 13 yıldır etkileyen külleme hastalığı, yapılan mücadelelere rağmen görülmeye devam ediyor.

Türkiye’nin üretiminde dünya lideri olduğu fındık bitkisinin en önemli hastalıklarından biri olan külleme hastalığın, bölgede 13 yıldır etkisini gösteriyor. Havaların ısınması ile birlikte etkisi artan ve rekolte kayıplarına da neden olan hastalık ile kimyasal mücadelenin ciddi önem taşıdığı belirtiliyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, yaklaşık 13 yıl önce başlayan külleme hastalığının ilk olarak sahil kesimlerinde görüldüğünü, gün geçtikçe orta kesimlerde etkili olduğunu söyledi. Külleme hastalığının görülmeye başladığı günden itibaren mücadele çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldığını ifade eden Soydan, üreticilerin de bu konuda mücadele verdiklerini kaydetti. "İlaçlama yapılmayan alanlarda hastalık yeniden görülüyor"

Soydan, fındık bahçelerinde külleme hastalığı başlamadan önce kimyasal mücadele yapılması gerektiğini ifade ederek, "İklim yapısı nedeniyle sahil kesimlerde külleme hastalığı genelde oluyor. Yapraklarda başlayan hastalık çotanaklara ulaşarak zarar vermeye başlıyor. Mücadele yapılan yerlerde ise zamanla azalmalar oldu. İlaçlama yapılmayan alanlarda da yeniden hastalık görülüyor. Bununla ilgili üreticilerimiz hem fındık kurdu, hem kokarca hem de külleme ile ilgili ilaçlamayı yapıyorlar" dedi. "En etkili mücadele hastalık başlamadan yapılan mücadeledir"

Fındıkta dökülme ve çürümelere neden olan külleme hastalığının rekolte ve gelir kayıplarına neden olduğunu aktaran Soydan, "Şu anda da mücadele yapılabilir ama en etkili mücadele yapraklar tam olgunlaşmadan ve külleme belirtisi olmadan yapılan mücadeledir" diye konuştu.

Külleme hastalığının fındığın yanı sıra birçok tarımsal üründe görüldüğünü aktaran Soydan, doğru mücadelenin önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: "2025 yılında Pakistan ile ticaret hacmimiz 1,2 milyar dolara ulaştı"

2026-07-04 14:45 - Ekonomi

Anahtar Parti Kırşehir İl Başkanı Kaya: "Çarşıdaki sessizlik hepimizi düşündürmeli"

2026-07-03 14:14 - Siyaset

Köyceğizli Kanocudan Kanada'da Çifte Final

2026-07-03 11:14 - Spor

Marmariste CHPli Vekillerden Demokrasi Mesajı

2026-07-03 20:30 - Marmaris

Akın Coşkunlar'dan Kaymakam Kaya'ya Veda

2026-07-03 11:22 - Marmaris

MARMARİS'TE HURDA ARAÇLAR TOPLANIYOR!

2026-07-03 14:48 - Marmaris

Edirne’de 665’inci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali’nde Melek Mosso sahne aldı

2026-07-05 06:04 - Magazin

Marmaris’te sahile erkek cesedi vurdu

2026-07-04 13:23 - Asayiş

MEAH uzmanından ’güneş’ uyarısı

2026-07-04 12:02 - Sağlık

BODRUM’DA KONSER MARATONU BAŞLIYOR

2026-07-04 16:35 - Magazin

İlgili Haberler

Bursa’da depozito sistemi sonrası zam iddiaları mercek altında

11:27 - Ekonomi

Garanti BBVA Partners Tech Programı’nda yeni dönem girişimleri belli oldu

11:22 - Ekonomi

Fırat EDAŞ’dan izinsiz kazı ve müdahalelerde oluşacak risklere karşı uyarı

11:22 - Ekonomi

Yerel emlakçılar, ilan sitelerinin ücretlerinden şikayetçi

10:43 - Ekonomi

Mersin’de aldığı eğitimle evinden üretip kazanmaya başladı

10:39 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Şehit aileleri ve gazilerden aşure hayrı

16:13 - İnsan

Genç eczacıların mezuniyet sevinci

15:52 - Eğitim

Sıcak havalara karşı hayati uyarı

15:48 - Sağlık

Ticari araç, çıkmaz sokağa girdi bahçeye düşmesine ramak kaldı

15:44 - Asayiş

Erzurumspor FK’nın Süper Lig fikstürü belli oldu

15:35 - Spor