?>

Kuraklık yetmedi, şimdi de çöplerle boğuşuyor

Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan yuvacık barajı, sadece kuraklık tehdidiyle değil, çevre kirliliğiyle de mücadele ediyor. Yaz aylarında piknik yapmak için baraj çevresine gelen duyarsız vatandaşların geride bıraktığı çöpler, hem doğayı hem de baraj suyunu tehdit ediyor.

Gündem - 2 ay önce

Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Yuvacık Barajı, sadece kuraklık tehdidiyle değil, çevre kirliliğiyle de mücadele ediyor. Yaz aylarında piknik yapmak için baraj çevresine gelen duyarsız vatandaşların geride bıraktığı çöpler, hem doğayı hem de baraj suyunu tehdit ediyor. Son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak yağışların azalması, Yuvacık Barajı’nda su seviyesini ciddi biçimde düşürdü. Kurak geçen yaz ve kış ayları nedeniyle barajın doluluk oranı yüzde 44’lere kadar indi. Ancak barajı tehdit eden tek sorun kuraklık değil. Baraj çevresi, özellikle hafta sonları piknikçilerin uğrak noktası haline geliyor. Ancak bu ziyaretlerin ardından geride kalan manzara kahrediyor. Pet şişeler, poşetler, yiyecek atıkları, mangal artıkları ve daha birçok atık doğanın içine rastgele bırakılıyor. Çevreye atılan bu çöpler, hem görsel kirlilik oluşturuyor hem de toprak ve su kalitesini bozuyor.

Kocaeli’nin geleceği açısından hayati öneme sahip olan Yuvacık Barajı, sadece su kaynağı değil; aynı zamanda bölge halkının nefes aldığı, doğayla iç içe vakit geçirdiği bir yaşam alanı. Ancak bu alan, bilinçsiz davranışlar yüzünden her geçen gün kirleniyor. Kuraklıkla boğuşan baraj, bir de insanların bıraktığı çöplerle mücadele ediyor. "Etrafta tonlarca çöp var"

Durumdan şikayetçi olan bölge sakinlerinden Kadir Avlugan, özellikle yaz aylarında bölgeye gelen ziyaretçilerin çevreye duyarsız davrandığını belirterek, "Yuvacık Barajı’nı içme suyu olarak kullandığımız halde buralara piknik için gelen vatandaşlar etrafa tonlarca çöp bırakmış. Piknik için gelen kişilerin çöplerini temizlemeleri gerekiyor. Çevreye duyarlı olmamız lazım. Ne zaman gelsem aynı şeyleri görüyorum. Hem yangına sebebiyet hem doğamız zarar görüyor. Buraya gelen vatandaşların çevreye daha duyarlı olmaları lazım. Maalesef yediklerini, içtiklerini yarım bırakıp gidiyorlar. Her tarafta yediklerinin yarısı duruyor. Izgara telini sıfır alıyorlar ve buraya bırakıyorlar" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'daki Yangında Milyonlarca Arı Telef Oldu

2025-08-04 09:51 - Ekonomi

Mersin’de ’Yaz Şenlikleri’ başladı

2025-08-03 11:09 - Kültür Sanat

Çankırı’da akan bu sular okyanuslardan 8 kat daha tuzlu

2025-08-02 12:56 - Gündem

MARMARİS’TE DEVLET HASTANESİ ALARM VERİYOR

2025-08-06 13:45 - Marmaris

Marmaris Açıklarında 14 Düzensiz Göçmen Yakalandı

2025-08-07 11:47 - Marmaris

Bodrum'da Yollar Yenileniyor

2025-08-05 11:30 - Ulaşım

Otel havuzunda boğulan 9 yaşındaki çocuk Eskişehir’de toprağa verildi

2025-08-07 18:44 - Asayiş

MARMARİS'TE FRENİ BOŞALAN KAMYON KAZA YAPTI

2025-08-08 10:25 - Asayiş

Marmaris’te Yaz Tatilinin Vazgeçilmezi Tekne Turları

2025-08-05 13:57 - Marmaris

AK PARTİ MUĞLA MİLLETVEKİLİ KADEM METE’DEN ONAT AİLESİNE TAZİYE ZİYARETİ    

2025-08-02 11:57 - Genel

İlgili Haberler

Yağışlarla birlikte mazgallar temizleniyor

09:36 - Gündem

Yüksekova’da taşkınlara karşı önlem: Erken uyarı sistemi kuruldu

09:32 - Gündem

Samsun’da kuvvetli sağanak

09:00 - Gündem

Kuraklığın vahim tablosu: Kuruyan baraj havzasında hayvanlar otlatılıyor

08:16 - Gündem

Bayburt’ta sağanak yağış bekleniyor

05:09 - Gündem

Günün Manşetleri

Kızıl şahin emin ellerde

16:02 - Gündem

Motosiklet sürücülerine 1 buçuk saatte 456 bin TL ceza kesildi

15:23 - Asayiş

Anne-babasını öldüren cinayet zanlısı tutuklandı

14:55 - Asayiş

Engelli gencin polislik hayali gerçek oldu

14:34 - İnsan

ATM önünde unutulan şüpheli çanta polisi alarma geçirdi

14:26 - Asayiş