?>

Kurban Bayramında "Kist Hidatik" tehlikesi

Hayvan dışkılarında bulunan parazitler ile bulaşan "kist hidatik" hastalığı, tedavi edilmediğinde ölümcül olabiliyor. özellikle kurban bayramı’nda hayvan sakatatların gelişigüzel sokağa atılması, sakatatları tüketen evcil hayvanlar yoluyla hastalığın insanlara bulaşmasına davetiye çıkarıyor. Bayramda bu döngüyü kırmak için bir fırsat olduğunu dile getiren bursa yüksek ihtisas eğitim ve araştırma hastanesi'nde görevli enfeksiyon hastalıkları uzmanı dr. Sibel yorulmaz göktaş, hayvan kesimlerinin hijyenik alanlarda yapılması ve sakatatların çevreye atılmaması üzerinde durdu.

Sağlık - 3 ay önce

Hayvan dışkılarında bulunan parazitler ile bulaşan "Kist hidatik" hastalığı, tedavi edilmediğinde ölümcül olabiliyor. Özellikle Kurban Bayramı’nda hayvan sakatatların gelişigüzel sokağa atılması, sakatatları tüketen evcil hayvanlar yoluyla hastalığın insanlara bulaşmasına davetiye çıkarıyor. Bayramda bu döngüyü kırmak için bir fırsat olduğunu dile getiren Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Yorulmaz Göktaş, hayvan kesimlerinin hijyenik alanlarda yapılması ve sakatatların çevreye atılmaması üzerinde durdu.

Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte bazı enfeksiyon hastalıklarında artış görülebildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Göktaş, bu hastalıklardan birinin de kist hidatik olduğunu belirtti. Halk arasında "Köpek kisti" olarak da bilindiğini dile getiren Göktaş, "Kist hidatik, ‘Ekinokokkoz’ adı verilen bir parazitin karaciğer ve akciğer gibi organlarda kist oluşturduğu ciddi bir hastalıktır. Bazen beyin, kalp gibi organlarda da parazit bulunabilmektedir. Bu parazit özellikle köpeklerin bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla çevreye yayılarak insanlara bulaşabilir" dedi.

Hijyenik alanda kesim yapılmalı

Özellikle kurban bayramı sırasında uygun olmayan hayvan kesiminin ve sakatatların kontrolsüzce çevreye atılmasının bu hastalığın yayılmasına zemin hazırladığını vurgulayan Göktaş, "Kurbanlık hayvanların karaciğer, akciğer gibi organlarında görülen şüpheli kistler, asla çevreye atılmamalı ya da sokak hayvanlarına verilmemelidir. Çünkü bu durum hastalığın yaşam döngüsünü devam ettirerek hem insanlar hem de hayvanlar için ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle kurban kesimlerinin yetkili ve hijyenik alanlarda gerçekleştirilmesi çok önemlidir. Sakatatların özellikle sokak köpeklerine verilmemesi, açık alanlara bırakılmaması ve şüpheli organların çift poşete sarılarak derin çöp kutularına atılması ya da mümkünse kaynatılarak imha edilmesi önemlidir. Ayrıca evcil hayvanlarımızın düzenli veteriner kontrolleri, iç ve dış parazit tedavilerini aksatmazsak bu yaşam döngüsünün kırılmasına yardımcı oluruz" şeklinde konuştu.

Önlem almak basit

Kist hidatik hastalığı uzun süre belirti vermeyen ancak ciddi bir hastalık olduğunun altını çizen Göktaş, "Hastalık hayati organları tutabilir. İleri dönemlerde ciddi cerrahi müdahaleler gerektirmektedir. Bu yüzden önlem alması, tedaviden çok daha kolay ve hayat kurtarıcıdır. Unutmayalım ki kurban eti bereket getirir. Sakatatı bilinçli yok etmek sağlık getirir. Sağlığımız için duyarlı olalım. Çevremizi ve hayvanlarımızı koruyalım" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Antalya’ya dolu yağdı: Alacabel beyaza büründü

2025-05-29 18:50 - Asayiş

FETHİYE-RODOS SEFERLERİ BAŞLADI

2025-05-31 12:29 - Ulaşım

Hınıs’ta ’Beraber bir dondurma yemeyelim mi?’ etkinliği

2025-05-29 18:17 - İnsan

Ankara’daki hobi bahçelerinin durumu ele alındı

2025-05-29 17:49 - Siyaset

Marmaris'te Şok Ölüm

2025-05-30 11:08 - Asayiş

Marmaris Depremi Güvenlik Kameralarına Yansıdı

2025-06-03 03:45 - Asayiş

Fiba Commercial Properties, yeni projelerini yatırımcılara tanıttı

2025-05-29 15:28 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: "‘Geldik ama evde yoktunuz’ dönemi sona erdi"

2025-05-29 13:24 - Genel

Marmaris Tazelenme Üniversitesi'nden İlk Mezunlar

2025-05-29 15:02 - Eğitim

CHP’li Özcan’dan Yargı Eleştirisi

2025-05-29 14:55 - Siyaset

İlgili Haberler

Uşak’ta 2 katlı ev ve ahır yangında küle döndü

20:22 - Sağlık

Bebek emzirme odasını eleştiren anneye başhekimden teşekkür

17:54 - Sağlık

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Polikliniği yeni binasının temeli atıldı

17:32 - Sağlık

Geleceğin sağlıkçıları da yürüyüşe katıldı

16:21 - Sağlık

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlıklı Hayat Merkezlerini değerlendirdi

15:56 - Sağlık

Günün Manşetleri

Jandarma çalınan altınları teslim etti

16:04 - Genel

İzmir’de 2 polisi şehit eden saldırgan adliyede

15:15 - Asayiş

Dünyanın en büyük sucuklu yumurtası rekor denemesi yapılacak

15:08 - Kültür Sanat

İçişleri Bakanı Yerlikaya Ağrı’da STK temsilcileriyle buluştu

14:59 - Siyaset

Kocaelispor’da transfer süreci tamamlandı

14:39 - Spor