?>

Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken 9 detay

Kurban bayramı'nın başlamasına sayılı günler kala, kurbanlık hayvanlar pazar alanlarında yerlerini almaya başladı. Bu çerçevede uzmanlar kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken kritik detayları paylaştı.

Genel - 12 ay önce

Kurban Bayramı’nın başlamasına sayılı günler kala, kurbanlık hayvanlar pazar alanlarında yerlerini almaya başladı. Bu çerçevede uzmanlar kurbanlık seçiminde dikkat edilmesi gereken kritik detayları paylaştı.

Kurbanlık seçimi konusunda vatandaşları bilinçlendiren uzmanlar kurban edilecek hayvanların hem sağlık, hem de ibadete uygunluğu açısından sorgulanması gereken püf noktalara dikkat çekti. Ataşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı Veteriner Hekim Senem Aksoy Kaman, vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla kurbanlık hayvanların belirlenmesinde yaş faktörünün oldukça önemli olduğunu vurguladı. Özellikle kurban edilecek hayvanın; 1 yaşını tamamlamış koyun ve keçi, 2 yaşını tamamlamış sığır, manda ve 5 yaşını tamamlamış deve olması gerektiğini belirtti. “Kurbanlık hayvanların belirlenmesinde yaş faktörü oldukça önemli”

Kurbanlık hayvanın belirlenen yaş aralığında (genellikle 1 yaşından büyük) olması gerektiğini belirten Veteriner Hekim Senem Aksoy, “Hayvanlarda yaş tayini yapılırken çiftlik kayıtları ve diş gelişimi gibi faktörlerin dikkatle incelemesi gerekiyor. Örneğin, sığırların iki yaşını tamamladığını anlamak için iki ön kesici süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerin alması gerekiyor” dedi.

Ancak yaşın yanı sıra, bir hayvanın kurban edilebilmesi için bazı kriterlere de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Aksoy, “Kurbanlık hayvanın sağlıklı, uzuvları tam ve besili bir görünüme sahip olması, ibadetin amaç ve içeriği ile sağlık kurallarına uygunluğu açısından önemlidir” şeklinde açıklamada bulundu.

Vatandaşlar bu hususlara dikkat ederek hem kendileri, hem de toplum sağlığı açısından sağlıklı ve ibadete uygun kurbanlık hayvanları seçebilirler.

Kurbanlık hayvan seçimi yaparken dikkate alınması gereken 9 önemli madde şu şekilde, Bir veya iki boynuzu kökünden kırık olmamalıdır. Kuyruğu kopuk ya da kuyruksuz olmamalıdır. Yürüyemeyecek kadar topal olmamalıdır. Bir veya iki gözü kör olmamalıdır. Kulakları kopuk ya da kesik olmamalıdır. Göz, ağız ve burunda akıntı olmamalıdır. Aşırı zayıf ve gebe olmamalıdır. Gözleri, derisi ve kılları canlı, dişleri sağlam olmalıdır. Ayrıca, kurbanlık hayvanın belgelerinin de eksiksiz olması gerekiyor. Pasaport, Veteriner Sağlık Raporu ve il dışından gelen hayvanlar için Nakil Belgesi gibi belgelerin bulunması önemlidir.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

DÜNYA OKYANUS GÜNÜ’NDE DATÇA’DA KARA VE SUALTI TEMİZLİĞİ

2024-06-08 18:29 - ÇEVRE

SUÇIKAN'DA SU BİTTİ, ARTIK YETER

2024-06-09 14:59 - ÇEVRE

MARMARİSLİ 14 YAŞINDAKİ FUTBOLCU MUĞLA KARMASINA SEÇİLDİ

2024-06-11 11:34 - Spor

DALAMAN SARSALA KOYU'NA GİRİŞE REKOR ZAM

2024-06-10 16:58 - Ekonomi

DUBLE YOL İÇİN ORMANI, ANTİK KENTLERİ, KÖYLERİMİZİ YOK ETMEYİN

2024-06-07 15:11 - ÇEVRE

MEHMET AKPINAR ATAUZDERE BAYRAM SEVİNCİ YAŞATTI

2024-06-10 13:39 - Gündem

MUĞLA’YA GELEN BU ADAYI GÖRMEDEN DÖNMESİN

2024-06-06 13:38 - ÇEVRE

Amasya’da otomobil yol kenarındaki tezgaha daldı: 1 ölü

2024-06-10 17:37 - Asayiş

PİK KURS MERKEZİ AÇILDI

2024-06-11 17:57 - Marmaris

BRICS NEDİR? TÜRKİYE BRICS'E ÜYE Mİ? BRICS'E ÜYE ÜLKELER

2024-06-05 15:54 - Ulusal

İlgili Haberler

Mazaka Artıbir Dağcılık Kulübü’nden Kayseri’de örnek bir eğitim: Yaz dağcılık eğitimi başarıyla tamamlandı

16:11 - Genel

Başkan Büyükkılıç mutfak sanatları merkezinin yemeklerini tanıttı

16:03 - Genel

Büyükşehirin kent müzesinde Kayseri her yönüyle anlatılacak

16:05 - Genel

Suriyeli gencin davranışı takdir topladı

16:00 - Genel

Başkan Özdoğan’dan Kaymakam Dertlioğlu’na veda ve teşekkür

16:02 - Genel

Günün Manşetleri

Bayramda Nostalji Yolculuğu

11:46 - Kültür Sanat

Çocuklarda Hipertansiyon Tehlikesi

10:04 - Sağlık

Portekiz, UEFA Uluslar Ligi Şampiyonu

09:46 - Spor

132 Sentetik Ecza Hapı Ele Geçirildi

09:37 - Asayiş

Deniz Ürünlerinde Üretim Rakamları Açıklandı

08:53 - Ekonomi