?>

Kurtlar ve köpeklerin akrabalığı araştırılıyor

Sakarya üniversitesi biyoloji bölümü'nde görevli doç. Dr. Murtaza nadiri, van’da gelerek kurt dışkılarından aldığı örneklerle laboratuvar ortamında yapacağı çalışmalar sonucu kurtlar ve köpeklerin genetik akrabalığının olup olmadığını ortaya çıkaracak.

Teknoloji - 2 ay önce

Sakarya Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Murtaza Nadiri, Van’a gelerek kurt dışkılarından aldığı örneklerle laboratuvar ortamında yapacağı çalışmalar sonucu kurtlar ve köpeklerin genetik akrabalığını araştıracak.

Sakarya Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Murtaza Nadiri, hazırladığı proje çerçevesinde kurtlar ve köpeklerin akrabalığını araştırmak için Van’a geldi. Alınan dışkı örnekleri laboratuvar ortamında incelenerek, kurtların DNA yapıları ile köpeklerin DNA’ları arasındaki benzerlikler ve farklılıklar analiz edilecek. Araştırma, hem biyolojik akrabalık düzeyini ortaya koymayı hem de türler arası genetik etkileşimi anlamayı hedefliyor.

Nadiri, "TÜBİTAK projesiyle kurtları araştırıyoruz. Özellikle kurt ve köpeklerin arasındaki melezleşmeye bakıyoruz. 4 yavru kurt, Muş’tan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirildi. Bizde Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan ile iletişime geçtik. Aldığımız izinler doğrultusunda Van’a geldik. Yavrulardan dışkı örneği aldık. Aldığımız dışkılarla laboratuvarda incelendikten sonra sonuçlarını paylaşacağız. Bu yavru kurtlar da büyüdükten sonra kesinlikle aynı doğada, aynı yerde bırakılacaklar" dedi.

Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Van Gölü havzasındaki bütün yaban hayvanların sorunları ilgilendiğini söyleyen Merkez Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, "Ekolojik dengenin devam etmesi için çalışan kurumlarla iş birliği yapıp ekolojik dengenin bozulmadan devam etmesi için çalışmalar yürütmekte. Ayrıca araştırmacılara zemin oluşturarak onlara faydalı olmaya çalışıyoruz. Araştırmacılarla birlikte bu bölgedeki hayvanların ekolojik dengenin araştırılması materyal hazırlamakta. Biz buraya gelen hiç bir araştırmacıyı geri çevirmiyoruz. Son 5 yılda da uluslararası düzeyde kaliteli dergilerde yayınları çıkmakta. Kalitesi yüksek düzeyde yayınları çıkmakta. Bundan sonra proje hazırlamak isteyen herkese kapımız açık. Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) 14. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Siirt, Hakkari, Muş, Bitlis ve Van ilindeki bütün yaban hayvanlar buraya gelmekte. Buraya gelen hayvanların hem tedavisi, hem de kayıtları literatüre düşme babında kayıt oluşturuyoruz. Son olarak kurtlarla ilgili proje hazırlayan Sakarya Üniversitesi’nden gelen Nadiri, DKMP’den aldıkları izinle bizden yavru kurtların dışkılarını almak için geldi. Kurtları genetik yönden araştıracaklar. Köpeklerle herhangi bir akrabalık derecesinin olup olmadığını araştıracaklar" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Erzincan’da arı paniği

2025-06-28 13:58 - Gündem

Muğla'da Yeni Sanayi Sitesi Tamamlanıyor

2025-06-25 10:23 - Gündem

Çankırı’da yaban hayatı kamerada

2025-06-23 12:43 - Gündem

Metin Ergun'dan Hükümete Acil Önlem Çağrısı

2025-06-24 15:53 - Gündem

Denizlerin akciğerleri nefes alacak

2025-06-27 09:53 - Gündem

Yatağan'ın Dipsiz ve Taşkesik Yolları Yenileniyor

2025-06-28 11:00 - Ulaşım

Büyükşehir'den 260 Km Yeni Yol Çizgisi

2025-06-26 13:16 - Ulaşım

KKTC Uçuşlarındaki Fiyat Ayrımcılığı TBMM'de

2025-06-27 15:34 - Gündem

Kocası tarafından balkondan atıldığını öne süren öğretmen felç kaldı

2025-06-29 14:19 - Asayiş

Kütahya’nın doğasında geleneksel değerler can buldu

2025-06-23 14:01 - Gündem

İlgili Haberler

Bugünün gençleri, geleceğin meslekleriyle buluşuyor

09:22 - Teknoloji

Oyun dünyasında yeni seviye: 300hz excalibur 27’’ gaming monitör

15:04 - Teknoloji

Başkan Tombaş: "TEKNOFEST kuşağı Sultanbeyli’de yetişiyor"

14:39 - Teknoloji

BTÜ öğrencileri elektrikli ve hidrojenli araçlar üretiyor

11:33 - Teknoloji

Turkcell ve TEKNOFEST’in ‘5G Konumlandırma Yarışması’nın final etabı tamamlandı

15:25 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Boyun fıtığı sandı, omuriliğinde tümör çıktı

16:20 - Sağlık

Yalnız yaşayan şahıs ölü bulundu

16:18 - Asayiş

Yunanistan'daki Orman Yangınları Yerleşim Yerlerine Sıçradı

16:16 - Asayiş

Milyonlarca Lira Dolandıran 2 Kişi Tutuklandı

15:29 - Asayiş

Yavrusu Ölen Anne Köpek Saatlerce Başından Ayrılmadı

15:23 - Asayiş