?>

Lavanta üreten kadın kooperatifine katma değer desteği

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE VE SAĞLIK TEKNOLOJİLERİNDE İHTİSASLAŞMA KOORDİNATÖRLÜĞÜ, BÖLGESEL KALKINMAYA KATKI SAĞLAYAN ÇALIŞMALARINA BİR YENİSİNİ DAHA EKLEDİ.

İnsan - 1 saat önce

Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayan çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Düzce Konaklı Köyü Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Esra Eser, kooperatif tarafından yetiştirilen lavantalardan uçucu yağ elde edilmesine yönelik uygulamayı, Koordinatörlük bünyesinde bulunan distilasyon cihazını kullanarak gerçekleştirdi.

Çalışma kapsamında lavanta bitkilerinden su buharı distilasyonu yöntemiyle uçucu yağ elde edilirken, bu ürünlerin katma değerli ürünlere dönüştürülmesine yönelik uygulamalı süreçler de değerlendirildi. Bölgede yetiştirilen tıbbi ve aromatik bitkilerin ekonomik değerinin artırılmasına katkı sağlayan çalışma, üniversite-toplum iş birliğinin başarılı örneklerinden biri olarak öne çıktı.

Elde edilen lavanta uçucu yağlarının, Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından yürütülen Ar-Ge çalışmaları kapsamında geliştirilen kozmetik ürünlerde hammadde olarak kullanılması planlanıyor. Böylece yerel üreticiler tarafından yetiştirilen lavantalar, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleriyle yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülerek bölgesel ekonomiye kazandırılacak.

Faaliyet sürecine Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Emine Tekin, Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Emine Sönmez ve ihtisaslaşma koordinatörlüğü ekibinden Dr. M. Fatih Çakır, Dr. Recai Arslan ve Dr. Faik Ceylan teknik destek sağladı. Çalışma sırasında tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen doğal ürünlerin üretim süreçleri, kalite kriterleri ve bölgesel kalkınmaya sağlayabileceği katkılar üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.

Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Emine Tekin, tıbbi ve aromatik bitkiler başta olmak üzere yerel kaynakların katma değerli ürünlere dönüştürülmesine yönelik iş birliklerinin önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğini belirtti. Tekin, Düzce Üniversitesi’nin sahip olduğu araştırma altyapısı ve teknik imkânlarla üreticilere, kooperatiflere ve girişimcilere destek vermeyi sürdürdüğünü, çevre, sağlık ve sürdürülebilir kalkınma odaklı çalışmalarla bölgesel gelişime katkı sunmaya devam edeceklerini ifade etti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Görkem Sevindik: "Her rolümün özellikle farklı olmasını tercih ediyorum"

2026-06-18 17:09 - Magazin

ABD, Dünya Kupası’nda 2’de 2 yaptı

2026-06-20 00:06 - Spor

Caz beş gün boyunca Nilüfer’in dört bir yanında

2026-06-18 14:21 - Magazin

SÖĞÜTKÖY’DE ELEKTRİK İSYANI: “21. YÜZYILDA KARANLIKTA YAŞIYORUZ”

2026-06-23 10:34 - Marmaris

Ferhat Göçer ve Ömür Gedik’ten konser

2026-06-19 13:51 - Magazin

Marmaris’te sağanak sonrası kapsamlı temizlik çalışması

2026-06-20 12:25 - Marmaris

ÜÇ ÇOCUK ANNESİ MANİSALI AZMİYLE ÖRNEK OLDU

2026-06-20 09:58 - İnsan

Çorum’da kamyon ile traktör çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

2026-06-18 01:10 - Asayiş

SAHİLE BETON DÖKÜMÜNE 150 BİN TL CEZA

2026-06-20 15:37 - Asayiş

Direksiyon başında kalp krizi geçiren tanker sürücüsü hayatını kaybetti

2026-06-21 01:42 - Asayiş

İlgili Haberler

Bozüyük’te Hafızlık Kur’an Kursu öğreticisi Türkiye finaline katılma başarısı elde etti

17:45 - İnsan

Kazaya davetiye çıkaran çukur kapatıldı

17:38 - İnsan

Başkan Özakalın KOSGEB jüri toplantısına katıldı

17:18 - İnsan

Alanya Belediyesi mobil kuaför aracı hizmete başladı

16:48 - İnsan

Adıyaman’da 5 mahallede kısmi su kesintisi yaşanacak

16:35 - İnsan

Günün Manşetleri

Filenin Efeleri Çin’i mağlup etti

15:47 - Spor

İtfaiyenin iguana mesaisi

14:55 - Gündem

İnek belediyenin kazdığı çukura düştü

14:53 - Genel

Otomobilin çarptığı abla-kardeş yaralandı

12:23 - Asayiş

Gençlerde Ani Kalp Ölümüne Dikkat!

12:22 - Sağlık