?>

Lise öğrencileri kenevirin zararsız yüzü ile tanıştı, kenevirden sabun yaptı

Olgunlaşma enstitüsü tarafından düzenlenen program ile kenevirin sadece zararlı yönünü bilen lise öğrencileri, bu kez lifini, yağını ve faydalarını öğrendi.

Ekonomi - 7 ay önce

Samsun’da Olgunlaşma Enstitüsü tarafından düzenlenen program ile kenevirin sadece zararlı yönünü bilen lise öğrencileri, bu kez lifini, yağını ve faydalarını öğrendi. Öğrenciler kenevirden sabun üreterek farkındalık kazandı. Etkinlikte konuşan OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, "Ülkemizde tarımsal potansiyel hazır, çiftçi keneviri ekmeye hazır. Yeter ki sanayisi kurulsun" dedi.

Olgunlaşma Enstitüsü binasında düzenlenen söyleşi ve atölye etkinliğine Sema-Cengiz Büberci Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri katıldı. Programda öğrencilere kenevir bitkisinin kullanım alanları tanıtıldı; tohumuna ve lifine dokunma fırsatı bulan öğrenciler, aynı zamanda kenevirden yapılmış ayakkabı, kumaş ve kağıt gibi ürünleri de inceleme şansı buldu.

Prof. Dr. Selim Aytaç, "Genç kardeşlerimize kenevir ve sıfır atıkla ilgili bir takım bilgiler anlatmaya çalıştım. Kenevirle ilgili özellikle son 40-50 yıldan beridir kötü bir algı var. Bu algının yıkılması ve bütün çalışmamızı bunun üzerine odakladık. Eğer bir algıyı yıkacaksak gençlerle bu algıyı yıkmamız lazım. Kenevir özellikle her kısmı değerlendirilebilen, çöp çıkarmayan yani çok kısa zaman içerisinde doğaya karışabilen ürünler çıkarabilmektedir. Eğer bir ülkede sıfır atık projesi varsa veya sıfır atıkla ilgili bir şey yapmak istiyorsak kenevir bunun dışında kalamaz. Çünkü kenevirin bütün malzemelerini değerlendiriyoruz. Değerlendirilen bütün malzemeler geri dönüşüme uğrayabiliyor. Bütün uygulama alanlarında keneviri dahil ederek bir şekilde kenevirin sıfır atık projesine katkı sağlaması için uğraşmalıyız ve çabalarımız bu yönde olmalıdır. Ülkemiz biliyorsunuz kenevir konusunda büyük bir atılıma girmiştir ve bu atılım tekstille beraber olmuştur. Daha geride gıda, inşaat, ilaç gibi birçok sektör vardır. Bu sektörler ile sanayi alanında bir gelişim olursa tarımsal potansiyel şu anda hazır. Çiftçi keneviri ekmeye hazır. Yeter ki sanayisi olsun ve ürünler katma değer ürünlere dönüştürebilsin. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kenevir tarımının ülkemizde 50 bin hektarı aşacağını düşünüyorum" dedi.

Öğrenciler ise kenevirin zararlı yönünün bildiklerini ve düzenlenen söyleyişi programı ile kenevirle ilgili çok güzel bilgiler öğrendiklerini söylediler.

Programa Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Arzu Yıldırım da katıldı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Antalya’ya dolu yağdı: Alacabel beyaza büründü

2025-05-29 18:50 - Asayiş

Marmaris’te Ne Ünlüdür? Ne Yenir?

2025-05-26 16:28 - Marmaris

FETHİYE-RODOS SEFERLERİ BAŞLADI

2025-05-31 12:29 - Ulaşım

Hınıs’ta ’Beraber bir dondurma yemeyelim mi?’ etkinliği

2025-05-29 18:17 - İnsan

Ankara’daki hobi bahçelerinin durumu ele alındı

2025-05-29 17:49 - Siyaset

Bakan Uraloğlu: "‘Geldik ama evde yoktunuz’ dönemi sona erdi"

2025-05-29 13:24 - Genel

CHP’li Özcan’dan Yargı Eleştirisi

2025-05-29 14:55 - Siyaset

Karapınar’da otomobil refüje çarptı: 1 yaralı

2025-05-29 18:09 - Asayiş

Fiba Commercial Properties, yeni projelerini yatırımcılara tanıttı

2025-05-29 15:28 - Ekonomi

Cildinizin Kurtarıcısı Hametan Krem

2025-05-30 17:11 - Genel

İlgili Haberler

Toroslar EDAŞ’tan Hatay’da zorlu kış koşullarına karşı mücadele

13:03 - Ekonomi

Başkent EDAŞ zorlu kış şartlarında 7/24 sahada mücadele ediyor

13:02 - Ekonomi

İzmir Büyükşehir’den otopark ücretlerine rekor artış

13:03 - Ekonomi

Büyükşehir’den Uludağ’da güvenli ve ucuz otopark hizmeti

12:54 - Ekonomi

Döviz Yeni Yıla Yükselişle Başladı

12:29 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan