?>

Liseli öğrencilerin ilginç projeleri METİF’te sergilendi

özel eskişehir osb teknik koleji 10. Sınıf plastik bölümü öğrencisi yiğit işbilirler

Teknoloji - 1 yıl önce

Eskişehirli öğrencilerin 3 boyutlu teknolojiyle geliştirdikleri yangın söndürme dronu ve telefon üzerinden hem izlenip hem de kontrol edilebilen arama kurtarma robotu, METİF’te büyük ilgi gördü.

Eskişehir’de 2025 Mesleki ve Teknik Eğitim İstihdam Fuarı (METİF) düzenlendi. Fuarda 24 mesleki ve teknik Anadolu lisesinin projeleri tanıtıldı. "5 kilometrelik bir alanı söndürebiliyor"

Özel Eskişehir OSB Teknik Koleji 10. sınıf Plastik Bölümü öğrencisi Yiğit İşbilirler, elektronik aksamı hariç gövdesini tamamen kendi 3D baskı makinesiyle yangın söndürme dronu üretti. Elektronik aksamı haricinde gövdesini ve her şeyini kendi ürettikleri yazıcıda yaptıklarını anlatan İşbilirler, "Böylelikle Türkiye’de olan dronların üstüne bir şeyler katarak kendi yangın söndürme dronumuzu ürettik. İçindeki söndürme topu sayesinde 5 kilometrelik bir alanı yangın yayılmadan ateşin olduğu yere gidip söndürüyor. Aslında amacımız yayılmadan yangını söndürmek. Fuarda çok ilgi gören dronlar arasından birisi. Önümüzdeki günlerde MEB Robot Yarışması’na gideceğiz" dedi. "Uzaktan kontrol edilip, izlenebiliyor"

Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Abdülkerim Yıldız, ESP-32 modülünü kullanarak geliştirdikleri ve telefon üzerinden hem izlenip hem de kontrol edebildikleri arama kurtarma robotunu şöyle anlattı:

"Geliştirdiğimiz arama kurtarma robotunu ESP-32 kameralı modülünü kullanarak geliştirdik. Bu robotun en önemli özelliği doğal afetler sırasında telefondan bir internet sitesine İP adresini girerek istediğimiz zaman izleyebiliyoruz ve oradan kontrol ederek sürebiliyoruz. Bu ürünü 3 boyutlu yazıcı kullanarak ürettik. Amacımız bu robot ile arama kurtarma ekiplerine destek olabilmek." "Yeni fikirler edindik"

Bu fuara gelerek yeni fikirler edinip çalışma hırsı yakaladıklarını anlatan Yıldız, "Yeni fikirler, yeni düşünceler ortaya çıkması için diğer arkadaşları, onların projelerini görmeye geldik. Meraklı olan arkadaşlar varsa standımıza gelmeleri, kendilerinin bilgilendirilmeleri ve öğrenmeler, bu sevdaya daha çok dahil olmalarını sağlamaya çalıştık. Bu tip projeleri herkesin yapabilmesi için daha fazla örnek olmaya çalışıyoruz. Fuarda yeni fikirler öğrenmiş, bu işi yapan merak eden arkadaşları görmüş olduk. Bunlar bize daha çok çalışma hırsı, hevesi verdi. Bu şekilde yeni yeni bir sürü proje öğrendik, bize de çok katkı sağladı" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Müşteriler Tarçın'lı Taksi İstiyor

2025-05-03 15:33 - İnsan

Marmaris'te Motosiklet Çarpan 12 Yaşındaki Çocuk Öldü

2025-05-06 11:04 - Marmaris

Resim bölümü öğrencilerinden ilk sergi heyecanı

2025-05-07 12:46 - Kültür Sanat

Eski Uzman Çavuşlar Okullarda Güvenliği Sağlayacak

2025-05-07 13:41 - Gündem

Başkan Aras'tan Muğla'ya Modern Ulaşım Müjdesi

2025-05-08 12:05 - Ulaşım

Virajı alamayan motosiklet refüje çarptı: 1 ağır yaralı

2025-05-06 20:26 - Asayiş

Türkiye ve Azerbaycan İş Birliği

2025-05-08 13:24 - Dünya

Yalova’da apartman dairesinde çıkan yangında bir kişi dumandan etkilendi

2025-05-06 15:19 - Asayiş

Marmaris Belediyesi'nde Yeni Başkan Yardımcısı

2025-05-06 15:49 - Marmaris

YABAN DOMUZLARI İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

2025-05-05 13:41 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Uraloğlu: (İstanbul Kuzey Demir Yolu Geçişi Projesi) "Hattın tamamlanmasıyla yılda 33 milyon yolcu ve 30 milyon ton yük taşınacağını öngörüyoruz"

10:53 - Teknoloji

Üretilen yerli ince film kaplama cihazı dünyaya ihraç ediliyor

10:49 - Teknoloji

Türkiye’nin ilk yazılım lisesi dünya sahnesinde

15:16 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: "Yalova-Armutlu arasındaki seyahat süresini 60 dakikadan 30 dakikaya düşürdük"

14:59 - Teknoloji

Bakan Uraloğlu: "Ankara’nın batısını kuşatan banliyö hattı yaklaşık 52 kilometreye ulaşacak"

13:09 - Teknoloji

Günün Manşetleri

KKTC’de 2 bin 500 tonluk buğday silosu çöktü

14:15 - Asayiş

Beşiktaş’ta Midtjylland maçı hazırlıkları başladı

14:10 - Spor

Sular çekildi, Haydaroba Köprüsü gün yüzüne çıktı

14:01 - Gündem

Düğünde havaya ateş açan 2 kişiye 23 bin lirayı aşkın ceza

14:00 - Asayiş

Camide katledilen adamın ailesinden adalet arayışı

13:19 - Asayiş