?>

Longevity yaşam kalitesini artırdığı için tercih ediliyor

Acıbadem eskişehir hastanesi uzman diyetisyen ayşegül akkaya erden, son yıllarda popüler olan "longevity" felsefesine dikkat çekerek, "bu yaklaşımda yaşlanma sürecini geciktirmek, kronik hastalıkları önlemek ve genel sağlık düzeyini yükseltmek amaçlanır" dedi.

Sağlık - 10 saat önce

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Diyetisyen Ayşegül Akkaya Erden, son yıllarda popüler olan "Longevity" felsefesine dikkat çekerek, "Bu yaklaşımda yaşlanma sürecini geciktirmek, kronik hastalıkları önlemek ve genel sağlık düzeyini yükseltmek amaçlanır" diye belirtti.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Diyetisyen Ayşegül Akkaya Erden, Türkçesi ’uzun ömürlülük’ olan ve son yıllarda tıp dünyasında gittikçe yaygınlaşan "Longevity" kavramı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Erden bu kavramın sadece insan ömrünü uzatmayı değil, aynı zamanda ömrün sağlıklı geçirilen kısmını artırmayı amaçladığını vurguladı. "Yaşlılık ve hastalık bağlantısını ortadan kaldırıyor"

Longevity kavramının sadece hastalanınca tedavi sunan alışılagelmiş sağlık sisteminden öte aslında bir sağlık rehberliği olduğunun altını çizen Diyetisyen Erden, şu şekilde anlattı.

"Longevity, en genel tabiriyle bireylerin biyolojik yaşlarını anlamalarına ve yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olmayı amaçlar. Temel hedefleri kronik hastalıkları önlemek, metabolizmayı dengelemek, genetik yatkınlıkları optimize etmek, enerji seviyesini artırmak ve bilişsel fonksiyonları korumaktır. Bu unsurları hayata geçirebilmek için de kişilerin sadece yaşlılıklarına değil, yaşam tarzlarına odaklanmak gerekir. Bu şekilde yaşlılık ile hastalık bağlantısı ortadan kaldırılabiliyor. Longevity kavramı, modern tıbbın sunduğu imkanlarla bireyin biyolojik yaşını anlamasına ve bu süreci en iyi şekilde yönetmesine yardımcı olmayı hedefliyor. Hücresel sağlık, genetik yatkınlık, yaşam tarzı ve çevresel faktörler longevity yaklaşımının temel taşlarını oluşturuyor." "Longevity yaklaşımı hücre ve beyin sağlığını koruyor"

Bu yaklaşımda yaşlanma sürecini geciktirmenin yanı sıra, kronik hastalıkları önlemek ve genel sağlık düzeyini yükseltmek için multidisipliner bir yöntem benimsendiğini belirten Diyetisyen Erden; bu sayede bireylerin hem daha uzun hem de daha sağlıklı bir yaşam sürmesinin hedeflendiğini söyledi. Ayrıca bu programların bireyin metabolik esnekliğini artırarak en iyi sağlık şartlarını oluşturmayı hedeflediğini belirten Erden, son yıllarda longevity çalışmalarının, biyoteknoloji, genetik mühendisliği ve yapay zeka destekli sağlık analizleri sayesinde hız kazandığını aktardı. Erden, longevity’nin bilimsel dayanaklarından birinin genetik faktörler olduğunu; kişinin genetik yapısı, yaşam süresi ve yaşlanma süreci üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu ifade etti. Dengeli ve doğru beslenmenin, hücre yenilenmesini destekleyerek sağlıklı yaşlanmayı teşvik ettiğini belirten Diyetisyen Erden, "Longevity diyetleri, bu diyetleri planlama konusunda yetkin diyetisyenler tarafından hazırlanır ve genellikle antioksidanlardan, sağlıklı yağlardan ve mikro besinlerden zengin içerikler şeklinde planlanır. Longevity araştırmaları, hücre sağlığını koruyarak oksidatif stres ve enflamasyonu önlemeyi hedefler. Uzun ömürlü olmanın yanı sıra beyin sağlığını korumak, bilişsel fonksiyonları desteklemek longevity stratejileri içinde büyük yer kaplar" dedi. "Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve kaliteli uyku"

Longevity’nin sadece tıbbi bir uygulama değil, aynı zamanda bir yaşam felsefesi olduğuna işaret eden Diyetisyen Erden tedavi planlarının aşamalarına dair ise şunları söyledi:

"Genetik testler, kan tahlilleri ve metabolik incelemeler yapılarak kişinin biyolojik yaşı belirlenir. Hücre sağlığını koruyan ve yaşlanmayı yavaşlatan beslenme planları oluşturulur. Biyoeşdeğer hormon tedavileri ile hormonel denge sağlanır. Toksin atılımını hızlandıran detoksifikasyon programları uygulanır. Vitamin ve mineral desteği sağlanarak hücresel yenilenme desteklenir. Dengeli beslenme ile hücresel sağlık korunarak yaşlanma geciktirilir ve genel sağlık dengesi iyileştirilir. Düzenli egzersiz ile fiziksel sağlığı koruyarak dayanıklılık ve kalp damar sağlığı desteklenir. Stres yönetimiyle zihinsel ve ruhsal sağlık korunarak kronik stresin olumsuz etkilerini azaltılır. Kaliteli uyku ve biyolojik saat düzenlenmesiyle bağışıklık sistemi ve bilişsel fonksiyonlar güçlendirilir" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Meteoroloji'den Muğla İçin Fırtına Uyarısı

2025-05-16 08:07 - Gündem

Trendyol Süper Lig: Bodrum FK: 1 - Trabzonspor: 1 (Maç sonucu)

2025-05-18 21:28 - Spor

MUĞLA'DA YAŞLI NÜFUS ALARM VERİYOR

2025-05-16 13:42 - İnsan

Tabureden düştü, ekipleri harekete geçirdi

2025-05-15 19:48 - Asayiş

Galatasaray taraftarları Ardahan’da şampiyonluğu kutluyor

2025-05-18 21:51 - Spor

Edin Dzeko, bu sezonki 21. golünü kaydetti

2025-05-18 21:22 - Spor

Burak Kapacak, bu sezon ilk kez oynadı

2025-05-18 21:44 - Spor

Kırklareli’nde uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

2025-05-15 20:05 - Asayiş

Gönen’de kaçak tütün operasyonu: 5 şüpheli gözaltında

2025-05-15 20:01 - Asayiş

Alperen Babacan, Bursaspor’a imzayı attı

2025-05-15 19:38 - Spor

İlgili Haberler

Beypazarı’nda "İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" kampanyasına yoğun katılım

18:38 - Sağlık

Erkek kısırlığı toplum tarafından görmezden geliniyor

17:30 - Sağlık

Köy okulunda ’Sağlıklı Çocuk, Sağlıklı Gelecek’ etkinliği düzenlendi

17:11 - Sağlık

Bu ders çok farklı: Öğrenciler hem eğlendi hem sağlıklı yaşamla ilgili eğitim aldı

16:42 - Sağlık

Eskişehir’de şap aşılama kampanyası yüzde 100 başarıyla tamamlandı

16:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Uyuşturucu ham maddesi ele geçirildi

16:30 - Asayiş

Can ve Canan Leylek Yuvalarına Geldi

15:29 - Gündem

Japonya Tarım Bakanı Pirinç Açıklaması Sonrası İstifa Etti

15:19 - Siyaset

İSKİ'ye 3.3 Milyon Lira Çevre Kirliliği Cezası

15:12 - Gündem

Tıbbi Sekreter Eski Eşi Tarafından Öldürüldü

14:50 - Asayiş