?>

Maaşa göre haciz geliyor

AVUKAT ÇİÇEK AŞIKGİL

Genel - 2 ay önce

Avukat Çiçek Aşıkgil, yeni düzenlemeyle maaşa göre haciz oranı uygulanacağını ve bu sayede düşük maaşlı çalışanların ceplerinin rahatlatılmaya çalışıldığını söyledi.

Avukat Çiçek Aşıkgil, hazırlanan yeni taslak düzenlemeyle maaş hacizlerinde uygulanacak kademeli sistem hakkında bilgi verdi. Yeni düzenlemeyle gelirleri farklı olan borçluların ödeme noktasında birbirinden ayrılacağını söyleyen Çiçek Aşıkgil, "Şu anda yürürlükte olan maaş haczi sisteminde, bir kişinin maaşına haciz geldiğinde kesinti oranı sabit şekilde uygulanıyor. Mevzuata göre, borçlunun maaşının en fazla dörtte biri, yani yüzde 25’i haczedilebiliyor. Bu oran, kişinin gelir düzeyine, yaşam şartlarına veya borcun miktarına bakılmaksızın aynı şekilde geçerli. Yani asgari ücretli bir çalışanla yüksek maaşlı bir çalışan arasında fark bulunmuyor; her ikisinin maaşından da aynı oranda kesinti yapılıyor. Fakat hazırlanan yeni taslak düzenlemeyle birlikte bu oran artık sabit olmaması hedefleniyor. Maaş hacizlerinde uygulanacak kesinti oranı, kişinin gelirine göre belirlenecek. Yani kademeli bir sistem geliyor. Bu oran, yüzde 10 ile yüzde 60 arasında değişecek. Buradaki temel amaç, geliri az olanla geliri yüksek olanı aynı kefeye koymamak. Yeni sistemde, kişinin maaşı ne kadar artarsa, maaşından yapılacak kesinti oranı da o kadar yükselecek. Örneğin, bugün asgari ücretli bir çalışanın maaşından yüzde 25 kesinti yapılabiliyor. Yeni düzenleme hayata geçtiğinde, asgari ücrete kadar gelir elde eden çalışanlar için bu oranın yüzde 10’a düşmesi öngörülüyor" dedi.

Aşıkgil, düzenleme ile düşük gelirli vatandaşların da cebinin rahatlatılmaya çalışıldığını söyleyerek, "Bu sayede, düşük maaşla geçinmeye çalışan vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılaması biraz daha kolaylaştırmaya çalışılıyor. Yüksek gelirli çalışanlar içinse durum farklı olacak. Eğer maaşı yüksek olup borcunu ödemeyen biri varsa, bu kişilerin maaş haczi oranı, maaşına bağlı olarak yüzde 60’a kadar çıkabilecek. Bu da alacaklıların alacaklarına daha hızlı ulaşmasını sağlanmaya çalışılıyor. Kısacası bu yeni sistemle hedeflenen şey, adil bir denge kurmak olduğu söyleniyor. Düşük gelirli borçlunun geçimini korumak, yüksek gelirli borçlulardan ise alacak tahsilatını daha etkin bir hale getirmek gayesi var. Hem borçlu hem de alacaklı taraf açısından daha dengeli bir yapı oluşturulması amaçlanıyor. Kısacası gelir düzeyine göre haciz miktarı belirlenecek" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te örgütlü tefecilik operasyonu: 4 kişi tutuklandı

2025-10-24 22:39 - Asayiş

MİLLETVEKİLİ ERGUN '' OECD VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE, ENERJİ ENFLASYONUNDA ZİRVEDE''

2025-10-20 13:58 - Genel

Türkiye, gıda enflasyonunda Avrupa birincisi oldu

2025-10-21 14:59 - Ekonomi

Yapay zeka, estetik ve bakım dünyasına girdi

2025-10-22 15:17 - Magazin

Ümit Besen’den memleketi Osmaniye’de muhteşem konser

2025-10-26 10:30 - Magazin

Osmaniye’de Kıraç rüzgarı esti

2025-10-27 08:00 - Magazin

İlham veren kadınlar, 2’nci Türkiye Kadın Zirvesi’nde buluştu

2025-10-21 09:22 - Magazin

Ünlü sanatçı, sahnede 36 kişinin doğum gününü aynı anda kutladı

2025-10-26 12:57 - Magazin

Çakallarla Dans’ın Köfte Necmi’si ilk zeytin hasadını yaptı

2025-10-25 13:18 - Magazin

Başkan Altay, LİMAN Gönüllüleri Platformu üyesi gençlerle buluştu:

2025-10-26 14:02 - Genel

İlgili Haberler

Karatay’da öğrenciler sabah namazı programında buluşuyor

12:34 - Genel

BAİBÜ’nün yeni rektörü Prof. Dr. Faruk Yiğit görevine başladı

12:36 - Genel

Atatürk’ün karşısına fakirlikten emanet ceket ile çıkmış

12:28 - Genel

Başkan Vekili Karadeniz, Kuaför ve Güzellik Salonu işletmecilerini ağırladı

12:24 - Genel

Başkan Altay, Şeb-i Arus törenleri için Konya’ya gelen uluslararası heyetleri ağırlıyor

12:15 - Genel

Günün Manşetleri

Güllü’nün kızı Gülter: "Annemi ben kesinlikle öldürmedim, masumum"

12:32 - Asayiş

5 ay önce kaybolan yaşlı adam sırra kadem bastı

12:09 - Asayiş

Göztepe, Gaziantep FK deplasmanında

11:50 - Spor

Altay, nefes aldı

11:36 - Spor

Ankara’da trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı

11:34 - Asayiş