?>

Macaristan Bağımsızlık Günü Kütahya’da kutlandı

MACARİSTAN BAĞIMSIZLIK GÜNÜ KÜTAHYA'DA DA KUTLANDI

İnsan - 4 ay önce

Macaristan’ın Bağımsızlık Günü’nün 178. yıl dönümü dolayısıyla, Kütahya’da halk arasında Macar Evi olarak bilinen Lajos Kossuth Müzesi’nde tören düzenlendi.

Programa Musa Işın, Viktor Matis, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Baş, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral, il protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan Vali Musa Işın, Türk-Macar ilişkilerinin köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirterek iki millet arasındaki tarihi ve kültürel bağlara dikkat çekti. Türkler ile Macarların tarihi kökenlerinin Orta Asya’ya dayandığını ifade eden Işın, iki milletin tarih boyunca benzer kaderleri paylaştığını söyledi. Macarların kuzeyden Avrupa’ya göç ettiğini, Türklerin ise farklı kollardan Anadolu ve Avrupa’ya ulaştığını belirten Işın, bu tarihi sürecin iki millet arasında güçlü bir bağ oluşturduğunu dile getirdi. "Türkiye’nin kapılarının her zaman Macar dostlarına açıktır"

Türk milletinin barışa ve dostluğa verdiği öneme değinen Vali Işın, Mustafa Kemal Atatürk’ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözünü hatırlatarak bu anlayışın Türk milletinin temel yaklaşımı olduğunu vurguladı. Türk milletinin kendi vatanına gösterdiği saygıyı diğer milletlerin bağımsızlığına ve egemenliğine de gösterdiğini ifade eden Işın, tarih boyunca Türklerin misafirperverliğiyle tanındığını belirtti. Macar liderlerinden Lajos Kossuth’un Osmanlı döneminde Türkiye’ye sığınması ve Osmanlı Cihan Devleti’nin tüm baskılara rağmen misafirini teslim etmemesi örneğini hatırlatan Işın, Türk milletinin misafirine sahip çıkma geleneğinin tarih boyunca sürdüğünü dile getirdi.

Vali Işın, Kütahya’nın ve Türkiye’nin kapılarının her zaman Macar dostlarına açık olduğunu ifade ederek sözlerini tamamladı.

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ise Kütahya’da bulunmaktan ve Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı’nın 178. yıl dönümünü Lajos Kossuth Müzesi’nde anmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Program, müzenin gezilmesinin ardından sona erdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Zafer Uysal: "Hedefimize ulaşmak için tek yürek olacağız"

2026-03-10 16:15 - Spor

Marmarisli Kadınlardan Eşitlik ve Özgürlük Vurgusu

2026-03-09 14:08 - Marmaris

MHP Marmaris’ten Yeni Sayfa Gazetesi’ne 8 Mart Ziyareti

2026-03-08 17:05 - Marmaris

"Kadın" dijital platformlarda yayında

2026-03-06 09:46 - Magazin

"Uzaylı Mustafa", Samsun’un güzelliğine türkü yaktı

2026-03-09 10:34 - Magazin

Dünyaca ünlü piyanist Gülsin Onay Denizli’de öğrencilerle buluştu

2026-03-11 11:07 - Magazin

MARMARİS'TE TEKNEDEKİ KAVGADA HAYATINI KAYBEDEN GENCİN DAVASI BAŞLADI

2026-03-06 11:35 - Asayiş

“Cumhuriyetin Kadına Verdiği Yer” Marmaris’te yoğun ilgi gördü

2026-03-09 14:21 - Marmaris

GÖZALTINA ALINAN ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI İHSAN ÖZTÜRK’TEN AÇIKLAMA

2026-03-09 09:54 - Asayiş

Marmaris’te “sosyete salı pazarı” kuruluyor

2026-03-10 13:36 - Marmaris

İlgili Haberler

Sinop’ta köy yollarında asfalt mesaisi

14:10 - İnsan

Bakan Yardımcısı Aydın’dan, Amelebirliği’nin 103. yılında madencilere deprem teşekkürü

13:51 - İnsan

Sinop’ta yol ve Köy Yaşam Merkezi çalışmaları

13:45 - İnsan

Vali Küçük, yapımı süren kültür merkezinde incelemelerde bulundu

13:42 - İnsan

Hayır etkinliğinde çocuklara tarih kitabı dağıtıldı

13:12 - İnsan

Günün Manşetleri

Lastiği patlayan otomobil kaza yaptı: 1 yaralı

11:45 - Asayiş

Kurşun tespit edilen kalemtıraşın satışı yasaklandı

11:36 - Ekonomi

Kendisini polis olarak tanıtan 2 dolandırıcı yakalandı

10:42 - Asayiş

Çukurdan kaçmak için yavaşlayan motosikletliyi böyle darp etti

10:10 - Asayiş

Uyuşturucu taciri 2 şüpheli yakalanıp tutuklandı

10:06 - Asayiş