?>

Manisa’da 8 Hasta ERCP yöntemiyle sağlığına kavuştu

Manisa şehir hastanesi’nde ileri endoskopik işlemler arasında yer alan endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ercp) uygulamalarına başlandı. 26 ağustos tarihinde hizmete giren ercp ünitesinde bugüne kadar 8 hastaya işlem başarıyla gerçekleştirildi.

Sağlık - 3 ay önce

Manisa Şehir Hastanesi’nde ileri endoskopik işlemler arasında yer alan Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi (ERCP) uygulamalarına başlandı. 26 Ağustos tarihinde hizmete giren ERCP ünitesinde bugüne kadar 8 hastaya işlem başarıyla gerçekleştirildi.

Hastanede görev yapan Gastroenteroloji uzmanlarının gerçekleştirdiği vakalarla birlikte, Manisa Şehir Hastanesi bölgesinde safra yolları ve pankreas hastalıklarının tanı ve tedavisinde önemli bir merkez haline geldi.

Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi (ERCP) uygulamalarına ilişkin bilgi veren Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Durmuş Levent Güler, işlemin genellikle safra yolları ve safra yolu hastalıklarında kullanıldığını söyledi. Dr. Güler, özellikle acil başvuran hastaların yaşamında bu uygulamanın kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Konjonktif/sepsis ön tanısı ile başvuran bir hastamız hipotansif, enfeksiyon parametreleri (CRP vb.) yüksek ve kolestatik enzimleri belirgin artmıştı. Başarıyla endoskopik girişim yaparak stent uyguladık. Gerekli tedavi ve önerilerle hastamızı taburcu ettik, takiplere çağırdık" dedi.

Dr. Güler, hastaların şikayetlerinin çoğunlukla karın ağrısı, sararma ile birlikte idrar ve dışkı renginde açılma şeklinde başladığını ifade ederek, bu belirtilerin tedavi edilmediği takdirde 2-3 gün içinde hızla kötüleşebildiğine dikkat çekti. İşlem öncesinde hastalara yatış verilerek damar yolundan sıvı tedavisi uygulandığını, gerektiğinde antibiyoterapi başlandığını ve tanı/tedavi planını netleştirmek için MR kolanjiyografi kullanıldığını aktaran Güler, uygulamanın anestezi ekibi, röntgen teknisyenleri ve gastroenteroloji ekibi ile birlikte multidisipliner bir anlayışla gerçekleştirildiğini vurguladı. Ortalama sürenin yarım saat civarında olduğunu, işlem sırasında kolanjiografi, gerekirse stent uygulaması, biyopsi ve görüntüleme yapıldığını da ekledi.

Gastroenteroloji Uzmanı Uzm. Dr. Yusuf Çalık ise safra yollarında taş tespit edilen hastalarda taşın tekrarlama riskinin bulunduğunu belirterek, "Özellikle safra kesesinde taş varsa hastalara çoğunlukla kolesistektomi (safra kesesinin alınması) öneriyoruz. Ancak bu durumun tekrarı engellemek için kesin bir garanti sağlamadığını unutmamak gerekir. Düzenli kontroller bu açıdan büyük önem taşıyor" diye konuştu. Hasta ve hasta yakınları uygulamadan memnun

Hastalar ve hasta yakınları da uygulamadan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Tedavi gören Nurşen Şenli, "Allah’a şükür şu anda hiçbir ağrım yok" dedi. Yakını Seyit Ali Şenli ise, "Burası gerçekten çok güzel bir hastane. Acilden itibaren tüm ekip çok ilgiliydi, hepsine teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

Manisa Şehir Hastanesi Gastroenteroloji ekibi, vakaların erken tanı, hızlı stabilizasyon ve çok disiplinli bir yaklaşımla ele alınmasının hasta sonuçları açısından belirleyici olduğunu vurguladı.

ERCP uygulamaları Manisa Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Uzman Hekimleri Uzm. Dr. Durmuş Levent Güler, Uzm. Dr. Cihan Özentürk ve Uzm. Dr. Yusuf Çalık tarafından gerçekleştiriliyor.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Çivril Uluslararası Elma Festivalinde Merve Özbey rüzgarı esti

2025-09-13 16:55 - Magazin

Çivril Elma Festivalinde Cem Adrian unutulmaz gece yaşattı

2025-09-15 13:23 - Magazin

Çivril’de festival coşkusu Haluk Levent ile doğruya ulaştı

2025-09-14 08:16 - Magazin

Çamdibi Mahallesi'nde Hizmet Krizi

2025-09-17 14:38 - Marmaris

Sena Şener, 27. Çivril Elma Festivalinde unutulmaz bir gece yaşattı

2025-09-12 13:20 - Magazin

Bengü’den Kayseri’de unutulmaz performans

2025-09-13 15:07 - Magazin

Operatör damada, eziyet olsun diye iş makinasını yağlattılar

2025-09-15 13:05 - Magazin

İsa Çifçi'den 625 Gündür Haber Yok

2025-09-15 10:22 - Marmaris

Apartmanda Çöp Sorununa Ağır Ceza Yolda

2025-09-12 13:52 - ÇEVRE

Avustralyalı turistin cesedi tarihi Likya Yolunda bulundu

2025-09-13 10:00 - Asayiş

İlgili Haberler

Ankara’da bal uyarısı: Taklit ve tağşiş yapılan ürünler listede

16:05 - Sağlık

Bakan Memişoğlu: "Sağlık uygulamalarımızla, etkin ve güvenli çözümler sunuyoruz"

15:50 - Sağlık

Bolu’da nargile keyfi hastanede bitti, 6 kişi fenalaştı

15:44 - Sağlık

Adet sancılarının çaresi mutfakta

12:19 - Sağlık

Siirt’te iç kanama geçiren hasta, ekiplerin yolu açmasıyla hastaneye yetiştirildi

12:15 - Sağlık

Günün Manşetleri

Köyceğiz Tazelenme Kampüsü’nde Prof. Dr. Tuna’dan konferans

12:02 - Eğitim

2 kişinin ölümüne sebep olan zanlılar tutuklandı

16:11 - Asayiş

9 dil biliyor, gören şaşırıyor

15:48 - Kültür Sanat

Yaşlılara kış uyarısı: Gizli susuzluğa ve enfeksiyonlara dikkat

15:00 - Sağlık

Sağlık Hizmetleri Bürosu’ndan Yarımada Genelinde Sağlık Desteği

14:52 - Sağlık