?>

Manisa’da tarihi gece: Sardes Antik Kenti’nde ’Carmina Burana’ rüzgarı

MANİSA’NIN SALİHLİ İLÇESİNDE CARL ORFF’UN ‘CARMİNA BURANA’ ESERİ, TARİHTE PARANIN İLK BASILDIĞI SARDES ANTİK KENTİ’NİN BÜYÜLEYİCİ ATMOSFERİNDE SANATSEVERLERDEN TAM NOT ALDI.

Kültür Sanat - 2 saat önce

Manisa’nın Salihli ilçesinde Carl Orff’un ‘Carmina Burana’ eseri, tarihte paranın ilk basıldığı Sardes Antik Kenti’nin büyüleyici atmosferinde sanatseverlerden tam not aldı.

UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’nde yer alan Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri’nin listeye girişinin birinci yıl dönümü, tarihi atmosferde gerçekleştirilen görkemli bir konserle kutlandı.

Salihli Kaymakamlığı ev sahipliğinde, Norm Holding ana sponsorluğunda düzenlenen Sardes Antik Kenti Konser Günleri kapsamında gerçekleştirilen özel programın finalinde, İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından Alman besteci Carl Orff’un dünya müzik literatürünün en etkileyici eserlerinden biri olarak kabul edilen "Carmina Burana" adlı eseri sahnelendi.

Binlerce yıllık geçmişiyle Lidya Krallığı’na başkentlik yapan Sardes Antik Kenti’nin eşsiz atmosferinde gerçekleştirilen konser, tarih ile sanatı aynı sahnede buluşturdu. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girişin birinci yılı anısına düzenlenen etkinlikte, yüzlerce sanatsever tarihi mekanda unutulmaz bir gece yaşadı.

Programda konuşan Salihli Kaymakamı Ali Güldoğan, Sardes’in UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne dahil edilmesinin bölge için büyük bir kazanım olduğunu belirterek, "Tarihi mirasımızı hem korumak hem de tanıtmak gibi bir görevimiz var. Bu tarihi mirası anlatmanın da en iyi yolu kültür ve sanat etkinlikleri ile buluşturmaktır. Kültürün ve sanatın birleştirici gücü var. Onu hep birlikte burada hissedeceğiz ve yaşayacağız. Sardes’in UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne dahil edilmesinde en büyük rol tabii ki Kültür ve Turizm Bakanlığımızın. Bakanlığımıza ve emeği geçen ekiplere teşekkür ediyorum." dedi.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Vekili Barış Salcan ise Sardes’te bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Sardes Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasının yıldönümünde burada olmak mutluluk verici. Eser seçimini de buna göre yaptık. Carmina Burana, Orta Çağ’da günlük yaşamı anlatan önemli bir eser. Tarihle sanatı buluşturduğumuzda kültürel mirasın daha güçlü yaşatıldığına inanıyoruz. Bu misyonla buradayız." ifadelerini kullandı.

Sardes Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahill ise "Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sardes’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için çok çaba sarf etti. Bunun sonucunda da bu gece güzel bir sanat ve müzik dolu gece izleteceğiz’ dedi.

Etkinliğe Manisa Valisi Vahdettin Özkan’ın yanı sıra Salihli Kaymakamı Ali Güldoğan, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Vekili Barış Salcan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Eskişehir’de yaşayan Aşağı Piribeyli köylüleri vatandaşlara aşure ikramında bulundu

2026-06-28 11:58 - İnsan

Topuk Yaylası’nda sarı-lacivert coşku: Fenerbahçe’yi 20 bin taraftar yalnız bırakmadı

2026-06-28 20:21 - Spor

Tamar Tanrıyar hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltı kararı

2026-06-28 07:00 - Asayiş

Marmaris Köylerine İmar ve Kızkumu Müjdesi

2026-07-02 12:35 - Gündem

Marmariste CHPli Vekillerden Demokrasi Mesajı

2026-07-03 20:30 - Marmaris

Anahtar Parti Kırşehir İl Başkanı Kaya: "Çarşıdaki sessizlik hepimizi düşündürmeli"

2026-07-03 14:14 - Siyaset

Köyceğizli Kanocudan Kanada'da Çifte Final

2026-07-03 11:14 - Spor

Kırşehir’de çok sayıda kaçak ürün yakalandı

2026-06-30 16:29 - Asayiş

Muş’ta zincirleme kaza: 3 araç birbirine girdi

2026-06-28 01:24 - Asayiş

Çocuklar, Zerzevan Kalesi’nde gökyüzünü gözlemledi

2026-06-28 01:05 - Teknoloji

İlgili Haberler

İskenderun’da Elif Buse Doğan rüzgarı esti

01:41 - Kültür Sanat

Düzce’de Çerkes gecesi yoğun ilgi gördü

00:32 - Kültür Sanat

Başkan Arslan, çocuklar için şarkılar söyledi

21:59 - Kültür Sanat

20. Uluslararası Halk Dansları Festivali’nde coşku sürüyor

16:39 - Kültür Sanat

Bakan Ersoy: "Kültür politikalarımızın düşünce perspektifiyle şekillenmesine katkı sunacak her değerlendirmeyi kıymetli buluyoruz"

15:49 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Polis helikopterini Türk bayrağıyla selamlayan çocuk ilgi odağı oldu

15:25 - Asayiş

Bıçaklı kavganın zanlısı adliyeye sevk edildi

15:11 - Asayiş

Açık alandaki hurdalar alev aldı

14:57 - Asayiş

Motosikletin çarptığı kadın yaralandı

14:46 - Asayiş

Üremek için geldikleri kıyılarda 3 caretta caretta ölü bulundu

14:38 - Gündem