?>

Medical Point Gaziantep Hastanesi’nden erken aşılama uyarısı

MEDİCAL POİNT GAZİANTEP HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI OP. DR. ŞERİFE ESKALEN, HPV AŞISININ ERKEN YAŞLARDA YAPILMASININ VİRÜSE BAĞLI KANSER VE HASTALIKLARI BÜYÜK ÖLÇÜDE ÖNLEDİĞİNİ BELİRTEREK TOPLUMDA FARKINDALIĞIN ARTIRILMASI GEREKTİĞİNİ VURGULADI. DR. ESKALEN, "KADIN SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN EN YAYGIN ENFEKSİYONLARDAN BİRİ OLAN İNSAN PAPİLLOMA VİRÜSÜ (HPV), RAHİM AĞZI KANSERİNİN BAŞLICA NEDENİ OLMAYA DEVAM EDİYOR" DEDİ.

Sağlık - 1 saat önce

Medical Point Gaziantep Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şerife Eskalen, HPV aşısının erken yaşlarda yapılmasının virüse bağlı kanser ve hastalıkları büyük ölçüde önlediğini belirterek toplumda farkındalığın artırılması gerektiğini vurguladı. Dr. Eskalen, "Kadın sağlığını tehdit eden en yaygın enfeksiyonlardan biri olan İnsan Papilloma Virüsü (HPV), rahim ağzı kanserinin başlıca nedeni olmaya devam ediyor" dedi.

HPV’nin hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen, cinsel yolla bulaşan yaygın bir virüs olduğunu söyleyen Op. Dr. Şerife Eskalen, yüksek riskli HPV tiplerinin rahim ağzı kanseri başta olmak üzere vajina, vulva ve anal kanserlerle ilişkili olduğunu ifade etti. Virüsün bazı türlerinin ise genital siğillere neden olduğunu hatırlatan Eskalen, erken tanı ve korunmanın hayati önem taşıdığını belirtti.

"HPV aşısı yüzde 90’a varan koruma sağlıyor"

HPV aşısının özellikle 9-14 yaş arasında uygulandığında en yüksek koruyuculuğu sağladığını hatırlatan Eskalen, "HPV aşısı, rahim ağzı kanserine karşı elimizdeki en etkili koruyucu yöntemlerden biridir. Cinsel temas başlamadan önce yapıldığında yüzde 90’a varan koruma sağlar. Ancak yetişkinlerde de uygulanabilir ve önemli düzeyde koruma sunar" ifadelerini kullandı.

Op. Dr. Eskalen, Cinsel birliktelik başlamadan önce HPV aşısının özellikle önerildiğini; 45 yaşına kadar ise hekim değerlendirmesiyle uygulanabildiğini belirtti.

Tarama testleri aşıya rağmen ihmal edilmemeli

Aşının yapılmış olmasının düzenli kontrollerin yerini almadığını vurgulayan Dr. Eskalen, kadınların smear ve HPV testi yaptırmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Samsun’da bazanın altında 1 kilo 727 gram metamfetamin ele geçti

2025-12-03 14:41 - Asayiş

METİN ERGUN'DAN HÜKÜMETE SERT ELEŞTİRİ: AÇLIK SINIRI REKOR KIRDI

2025-11-29 15:46 - Genel

Marmaris’e Doğal gaz geliyor 

2025-11-28 14:38 - Marmaris

7 defa ölümden döndü, hayat mücadelesinden vazgeçmedi

2025-11-30 14:04 - İnsan

Fenerbahçe, Galatasaray maçı hazırlıklarını tamamladı

2025-11-30 19:24 - Spor

Ömer Faruk Ege Hayatını Kaybetti

2025-12-02 18:01 - Marmaris

MARMARİS DEVLET HASTANESİ’NDE PALYATİF BAKIM SERVİSİ YENİDEN HİZMETE AÇILDI

2025-11-28 15:51 - Marmaris

Engelli ve Aileleri Birliği Derneği’nden 3 Aralık Çağrısı

2025-12-03 13:01 - Marmaris

Antalya’da yağmur ve şiddetli rüzgar 10 metrelik ağaç devrildi: iki araç ve bina zarar gördü

2025-11-30 00:56 - Asayiş

MİLLETVEKİLİ ERGUN: “TÜRKİYE’DE RANT EKONOMİSİ KURUMSALLAŞTI”

2025-11-28 15:41 - Genel

İlgili Haberler

Örnek olacak karar: Kahramanmaraş’ta Özel Megapoint Hastanesi’nde alınan fazla ücret tüketici hakem kararıyla iade edildi

12:07 - Sağlık

Uzmanı uyardı: "Mevsimsel değişimler, psikolojik sorunlar ortaya çıkarabilir"

12:00 - Sağlık

Medilines Hospital muhtarlarla indirim protokolü imzaladı

11:53 - Sağlık

Diyarbakır Silvan Devlet Hastanesi güçleniyor

11:25 - Sağlık

Uzmanından uyarı: "Tiroit bozuklukları enerji dengesini olumsuz etkiliyor"

11:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Başakşehir’e konuk olacak

10:32 - Spor

Konyaspor ile Çaykur Rizespor 33. randevuda

10:24 - Spor

Yaklaştıkça uzaklaşan köy

10:20 - Gündem

"Emlak vergisine beklenen üst sınır geldi"

10:15 - Ekonomi

Muğla’da Engelsiz Yaşam Platformu toplantısı

15:41 - İnsan