?>

Meram’ın yüzlerce yıllık geleneği şölene dönüştü

KIZILÖREN MAHALLESİ'NİN YÜZYILLARDIR SÜRDÜRDÜĞÜ "MAĞARADAN PEYNİR ÇIKARMA" GELENEĞİNE BU YIL KONYA'NIN MERKEZ MERAM İLÇE BELEDİYESİNİN DESTEĞİYLE ADETA ŞÖLENE DÖNÜŞTÜ.

Genel - 2 ay önce

Kızılören Mahallesi’nin yüzyıllardır sürdürdüğü "Mağaradan Peynir Çıkarma" geleneğine bu yıl Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesinin desteğiyle adeta şölene dönüştü. Şehir merkezi ve diğer mahallelerden Kızılören’e akın eden vatandaşlar bir taraftan Meram Belediyesinin mağaralara bıraktığı tulum peynirlerinin tadına bakarken bir taraftan da üreticilerden alışveriş yaptılar.

Meram Kızılören Mahallesi’nde, yaz aylarının başında mağaralara bırakılan tulum peynirleri, aylar süren sabır ve emeğin ardından kış öncesi gün yüzüne çıkarıldı. Yüzyıllardır sürdürülen "Mağaradan Peynir Çıkarma" geleneği Meram Belediyesinin organizasyonuyla adeta bir şölen havasına büründü. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, AK Parti Meram İlçe Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Kızılören Eğitim Kültür, Dayanışma ve Hayır Vakfı Başkanı Hüseyin Saraç ve dernek yöneticileri, Meram Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Taşdemir, Meram Belediyesi Meclis Üyeleri, Kızılören’in yanı sıra şehir merkezinden ve civar mahallelerden çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlik Kur’an-ı Kerim tilaveti ve bereket duasıyla başladı. Kadim sofra kültürümüz yaşatılıyor

Meram Belediyesinin öncülüğünde ve Kızılören Eğitim Kültür, Dayanışma ve Hayır Vakfı iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, hem bölge halkına ekonomik katkı sağlıyor hem de kadim bir kültürü yeniden yaşatıyor. Mağaraların serinliğinde ve toprağın bereketinde olgunlaşan peynirler, hem sofralara hem gönüllere lezzet kattı. Şenlik havasında geçen etkinlik ayrıca, Kızılörenli üreticiler ve vatandaşları da bir araya getirdi. Katılımcılar mağaradan yeni çıkarılan peynirlerin tadına bakma ve alışveriş yapma fırsatı buldu. Doğal yöntemlerle olgunlaştırılan bu özel tulum peynirleri, bölge ekonomisine katkı sağlayan önemli bir gelir kaynağı olmayı da sürdürüyor. "Gelecek, geçmişin üzerine inşa edilir"

Etkinlikte konuşan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, geleneksel üretim yöntemlerinin korunmasının kültürel kimlik açısından önemine dikkat çekerek, "Yüzyıllardır süregelen, kökleri toprağa, emeğe ve sabra dayanan bir geleneği yaşatmanın gururuna ve mutluluğuna tanıklık ediyoruz. Biz bugün esasında sadece peynirleri mağaradan çıkarmak için değil; bir geleneği yaşatmak, bir kültürü geleceğe taşımak için de bir araya geldik. Çünkü biz biliyoruz ki; bir toplumun geleceği, geçmişine sahip çıkmasıyla mümkündür. Gelenekler yaşarsa, kültür yaşar. Kültür yaşarsa, insan yaşar, şehir yaşar, Meram yaşar. Burada bir kültürü desteklerken aynı zamanda üreticimizi de desteklemiş oluyoruz. Onların yanında olmanın gururunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Başkan Kavuş, konuşmasında ayrıca emeği geçen tüm üreticilere teşekkür ederek, "Bu lezzet sadece sofralarımıza değil, birliğimize, beraberliğimize de bereket taşıyor. Rabbim bu bereketi daim etsin, birlikteliğimizi bozmasın" dedi. "Meram Belediyesi kadim Seram kültürüne her fırsatta sahip çıkıyor"

Bu kadim kültürün yüzyıllardır süregeldiğini hatırlatan AK Parti Meram İlçe Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu da yaptığı konuşmada şu görüşlere yer verdi:

"Etkinlikte o kadar güzel ürünlerle karşılaştım ki lezzet düşkünlerini cezbediyor. Burada bizleri buluşturan bu etkinlik bizlere tarihimizi, geçmişimizi ve esasında kültürümüzün buralardan geldiğini anımsatıyor. Meram Belediyesi ve Başkanı Mustafa Kavuş, kadim Meram kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına önemli işlere imza atıyor. Sonbahar başında Meram Bağı’nda yapılan ‘Pekmez ve Bulgur Kaynatma Etkinliği’ gibi bu etkinlikle de kültürümüze sahip çıkmaya çalışıyor. Kendisine teşekkür ediyor, üreticilerimize de ürünlerinin bereketli olmasını temenni ediyorum."

Etkinlik sonunda, üreticiler peynirlerini satışa sunarken Meram Belediyesi tarafından mağaralara bırakılan tulum peynirleri çıkarılarak katılımcılara ikram edildi. Katılımcılar bir kez daha Meram’ın bereketini, doğallığını ve kültürel zenginliğini birlikte yaşamanın mutluluğunu birlikte paylaştı. Doğanın bağrında olgunlaşan bir miras

Her yıl ilkbaharda Kızılören mağaralarına bırakılan tulum peynirleri, aylar süren bekleyişin ardından mağaraların doğal serinliği ve neminde olgunlaşıyor. Yöre halkı için hem kültürel bir sembol hem de önemli bir geçim kaynağı olan bu süreç, aslında sabrın, emeğin ve doğayla kurulan uyumun hikayesi. Bu yıl Meram Belediyesinin desteğiyle düzenlenen etkinlik, bir yandan bölge üreticisine ekonomik katkı sağlarken, diğer yandan Anadolu’nun köklü üretim kültürüne de sahip çıkmanın gururunu yaşatıyor. Emeğin, bereketin ve kültürün buluşması

Kızılören’in mağaralarından çıkan her tulum, sadece bir gıda ürünü değil; atalarından miras kalan bir hikayenin, doğayla insanın kadim iş birliğinin sembolü Meram Belediyesinin öncülüğünde yaşatılan bu gelenek, Meram’ın hem toprağına hem insanına sahip çıkan yaklaşımının en güzel örneklerinden biri olarak kayıtlara geçti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te örgütlü tefecilik operasyonu: 4 kişi tutuklandı

2025-10-24 22:39 - Asayiş

MİLLETVEKİLİ ERGUN '' OECD VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE, ENERJİ ENFLASYONUNDA ZİRVEDE''

2025-10-20 13:58 - Genel

Türkiye, gıda enflasyonunda Avrupa birincisi oldu

2025-10-21 14:59 - Ekonomi

Yapay zeka, estetik ve bakım dünyasına girdi

2025-10-22 15:17 - Magazin

Ümit Besen’den memleketi Osmaniye’de muhteşem konser

2025-10-26 10:30 - Magazin

İlham veren kadınlar, 2’nci Türkiye Kadın Zirvesi’nde buluştu

2025-10-21 09:22 - Magazin

Ünlü sanatçı, sahnede 36 kişinin doğum gününü aynı anda kutladı

2025-10-26 12:57 - Magazin

İclal Aydın, "Ama Değil, Rağmen" ile 12 ilde turneye çıkıyor

2025-10-20 11:57 - Magazin

Çakallarla Dans’ın Köfte Necmi’si ilk zeytin hasadını yaptı

2025-10-25 13:18 - Magazin

Başkan Altay, LİMAN Gönüllüleri Platformu üyesi gençlerle buluştu:

2025-10-26 14:02 - Genel

İlgili Haberler

Boşanmayı düğün gibi kutladı: Bursa’da ilginç otomobil süslemesi güldürdü

09:59 - Genel

Nazilli’nin ilk kadın meclisi kuruluyor

09:51 - Genel

Esenyurt’ta kaçak şekerleme atölyesine baskın: 9 ton 400 kilo ürün imha edildi

09:20 - Genel

Hasar aldı denilerek İBB’nin yıktığı Avcılar E-5 yanındaki cami 6 yıldır yapılmadı

09:00 - Genel

Kars’tan Küba’ya uzanan aşk hikayesi: Kübalı gelinler Kars’a renk kattı

08:56 - Genel

Günün Manşetleri

Otomobilin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

16:32 - Asayiş

19 yaşındaki genç Sokak ortasında defalarca bıçaklandı

16:17 - Asayiş

Petek Dinççöz’ün makyajsız hali göz doldurdu

16:11 - Magazin

Muğla Büyükşehir Meclisi Yılda 455 Karar Aldı

15:59 - Siyaset

Kanser tanıları yapay zekayla analiz edecek

15:57 - Eğitim