?>

Metin Celal, şiirin estetik değerini anlattı

USTA YAZAR METİN CELÂL, NİLÜFER BELEDİYESİ’NİN KONUĞU OLARAK KATILDIĞI "ŞAİRİN ŞİİR EVRENİ" SÖYLEŞİSİNDE, ŞİİRİN BİR SLOGAN OLMADIĞINI, HER ŞEYDEN ÖNCE ESTETİK NİTELİKLER TAŞIMASI GEREKEN BİR SANAT ESERİ OLDUĞUNU VURGULADI.

Kültür Sanat - 3 ay önce

Usta yazar Metin Celal, Nilüfer Belediyesi’nin konuğu olarak katıldığı "Şairin Şiir Evreni" söyleşisinde, şiirin bir slogan olmadığını, her şeyden önce estetik nitelikler taşıması gereken bir sanat eseri olduğunu vurguladı.

Nilüfer Belediyesi’nin Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlediği "Şairin Şiir Evreni" başlıklı söyleşi, usta yazar Metin Celal’in katılımıyla gerçekleşti. Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliği, Nilüfer Belediye Meclis Üyesi Furkan Yavuz da takip etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı Güney Özkılınç’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Celal, şiir sanatının inceliklerini ve kendi edebi yolculuğunu dinleyicilerle paylaştı.

Sözlerine ailesinin kökenlerine değinerek başlayan Metin Celal, Kafkasya’dan göç eden Çerkez bir ailenin ferdi olduğunu ve ailesinin ilk olarak Bursa’nın Zeyniler köyüne yerleştiğini anlattı. Soyadının hikayesini de paylaşan Celal, ailesi daha sonra Yozgat’a göç etse de dedesinin Bursa’ya ve Zeyniler köyüne duyduğu özlemle "Zeynioğlu" soyadını aldığını belirtti.

"Şiir araç değil, amaçtır"

Şiirin siyasi sloganlara indirgendiği 12 Eylül Darbesi öncesi dönemden bahseden Celal, o dönemde şiirin duvarlara yazılabilecek bir slogan düzeyine düştüğünü ifade etti. Kendi sanat anlayışlarının bu yaklaşıma bir karşı duruş olduğunu belirten Celal, "Bizim savunduğumuz görüş, ‘Sanat sanat içindir, şiir toplum içindir’ gibi durumlar değil. Öncelikle şiirini yaz; o kadar maharetliysen duvara da yazsınlar, slogan olarak da söylesinler ama öncelikle şiir olsun" dedi.

Nazım Hikmet ve Necip Fazıl gibi en politik şairlerin bile öncelikle slogan yazmak amacıyla değil, şiir olsun diye yazdıklarını vurgulayan Celâl, sanat eserinin biricik olması gerektiğini, sloganın ise tekrarlanabilir olduğunu söyleyerek ikisi arasındaki temel farka dikkat çekti. Celal, "Bazı yazarlar, ‘Benim bir hedefim var. Onu yapayım. Şiir de burada bir araçtır’ diye düşünüyor. Ama şiir araç değil amaçtır. Biz öncelikle bir sanat eseri oluşturmak istiyoruz" diyerek konunun altını çizdi.

"Kendinden öncekileri reddetmek için bile bilmek zorundasın"

Genç şairlere tavsiyelerde de bulunan Metin Celal, bir sanat dalında eser üreten kişinin, kendinden öncekilerin ne yaptığını bilmek zorunda olduğunu belirtti. "Onları reddetmek için bile bilmek zorundasınız ki tekrar aynı şeyi yapmayasınız" diyen Celal, Türk şiirinin köklerini bilmenin önemine değindi. Yahya Kemal ve Ahmet Haşim’den başlayarak Nazım Hikmet, Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Atilla İlhan ve Can Yücel gibi isimlere uzanan bir edebi soyağacı olduğunu ve bu zinciri anlamadan günümüz şiirini kavramanın zor olduğunu ifade etti.

Kendi edebi hayatında lise öğretmeni Mehmet Başaran’ın ve tanıştığı ilk şair olan Atilla İlhan’ın büyük etkisi olduğunu belirten Celal, keyifli söyleşinin sonunda dinleyicilerin sorularını yanıtlayarak, kitaplarını imzaladı. Nilüfer Belediye Meclis Üyesi Furkan Yavuz, günün anısına Metin Celal’e hediye takdim etti.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

İYİ Parti Marmaris ilçe teşkilatında yeni yönetim hazırlığı

2025-10-07 18:00 - Marmaris

TEMAD ŞUBESİ’NDEN ASTSUBAY HAKLARI İÇİN EŞ ZAMANLI BASIN AÇIKLAMASI

2025-10-04 15:14 - Genel

Muğla’da "Bu kadarı olmaz" dedirten görüntüler: Fayton çeken ata alkol içirdiler

2025-10-06 16:28 - Asayiş

MUTTAŞ İle Muğla Havalimanları’na Kaliteli Hizmet

2025-10-07 12:03 - Ulaşım

Yeşil Bursa Uluslararası Bandolar Festivali başladı

2025-10-03 12:36 - Magazin

Melek Mosso 2 yıllık eşinden ayrıldı

2025-10-03 10:45 - Magazin

GÖKOVA'NIN KALBİNE YAPILACAK TESİS TEPKİ ÇEKİYOR

2025-10-06 15:12 - Marmaris

Ertelenen Aleyna Tilki konseri 10 Ekim’de yapılacak

2025-10-07 10:03 - Magazin

Milas’ta Zeytin Ağacı Sayısı Üçe Katlandı

2025-10-02 10:41 - Gündem

MARMARİS’TEN ANTALYA’YA TOHUM DESTEĞİ

2025-10-03 13:31 - Marmaris

İlgili Haberler

Hasat sergisi sanat severlerle buluştu

13:36 - Kültür Sanat

Bakan Ersoy: "Dizi ihracatından elde edilen gelir 1 milyar doları geçti"

13:24 - Kültür Sanat

Muğlalı öğrenciler ebru sanatıyla tanıştı

11:40 - Kültür Sanat

Buharkent’te sağlık için yürüyecekler

11:37 - Kültür Sanat

Balıkesir Büyükşehirden 20 ilçede kandil ikramı

11:30 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Muğla’da İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısı yapıldı

09:48 - Gündem

Köyceğizliler Regaib Kandili’nde camileri doldurdu

09:29 - Genel

Büyükşehir’den Mezarlıklara Yatırım

15:05 - Genel

Muğla Büyükşehir Belediyesi gönüllü itfaiyeciler yetiştiriyor

14:59 - Asayiş

MUSKİ’den Ortaca’ya yeni içme suyu deposu

14:50 - Sağlık