?>

Midye kabuklarından resif yaşam verdi

Yaşar üniversitesi sanat ve tasarım sanatta yeterlilik programı öğrencisi nermin sena özger, tüketilen midye dolmalarının kabuklarını işleyip yapay resif malzemesi ürettiği projesi kapsamında, üretilen resifleri seferihisar sığacık körfezinde suya indirdi.

Kültür Sanat - 9 ay önce

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Sanatta Yeterlilik Programı öğrencisi Nermin Sena Özger, tüketilen midye dolmalarının kabuklarını işleyip yapay resif malzemesi ürettiği projesi kapsamında, üretilen resifleri Seferihisar Sığacık körfezinde suya indirdi. 40 gün sonra tekrar dalış yaparak kontrol edilen yapay resif kaidelerinde şimdiden birçok balığın yaşamaya başladığı gözlendi.

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Sanatta Yeterlilik Programı öğrencisi, Tasarımcı ve Dalış Eğitmeni Nermin Sena Özger, 2022 yılından beri üzerinde çalıştığı, TÜBİTAK BİGG ve Küresel Temiz Teknoloji Girişimcilik Programı (GCIP) desteği ile sürdürülen yapay resif projesini geliştirmeye devam ediyor. Atık midye kabuklarını toplayıp toz haline getirdikten sonra işleyerek yapay resifler üreten Özger, ilk denemesi olan kaideyi Serenad Dalış Merkezi desteğiyle 10 Kasım 2024’te suya indirmişti. Seferihisar Sığacık körfezinde 15 metre derinliğe indirilen biyo malzemeden oluşan kaide, her ay düzenli yapılan dalışlarla gözleniyor. İlk dalışlarda, yapay resifin çevresinde birçok balığın yaşamaya başladığı gözlendi. Özger projesinde malzemenin hem tuzlu sudaki dayanıklılığını hem de deniz yaşamıyla entegrasyonunu gözlemeyi amaçlıyor. Alanında yapılan ilk ekolojik girişim unvanını taşıyan proje, 11 Eylül 2023-11 Mart 2024 tarihleri arasında düzenlenen İzmir Akdeniz Bienali’nde de sergilendi. "Ekolojik farkındalığı artırmayı hedefliyorum"

Projesi hakkında konuşan Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Sanatta Yeterlilik Programı öğrencisi, Tasarımcı ve Dalış Eğitmeni Nermin Sena Özger, "Şimdiye kadar malzemenin suya dayanıklı olmasının yanı sıra 40 gün gibi kısa bir sürede üzerinde mikro yaşamın başladığını görmek ise heyecan verici. Kaidenin suya dayanıklı yapısı deniz yıldızı, alg gibi canlılara şimdiden tutunma imkanı sağlıyor. Projede bundan sonra, spesifik olarak seçilen yerel sualtı canlılığının yetişmesini teşvik edecek tasarımlarla daha çok resif indirmeyi amaçlıyorum. TÜBİTAK desteği ile daha büyük alana yayılarak ekolojik farkındalığı artırmayı hedefliyorum" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Şırnak’ta dağ keçileri dronla görüntülendi

2025-03-13 11:14 - Gündem

Küçükçekmece’de iftar sofralarına büyük ilgi

2025-03-10 10:57 - Genel

Fenerbahçe, ASVEL’i konuk edecek

2025-03-12 11:32 - Spor

Yüksek Hızlı Trenle 97 Milyon Yolcu Taşındı

2025-03-13 10:49 - Ulaşım

Mardin Büyükşehir Belediyesi, Nusaybin Belediyesinin yapmadığı çöp temizliğini üstlendi

2025-03-10 13:35 - Gündem

Galatasaray, Antalyaspor maçı hazırlıklarını tamamladı

2025-03-14 09:19 - Spor

İlk Yerli Banliyö Treni Test Sürüşünde

2025-03-14 14:58 - Ulaşım

Mardin’de ’bayat ekmek kutusu’na bırakılan ekmekler değerlendirilerek israf önleniyor

2025-03-10 13:45 - İnsan

Sultanbeyli Belediyesi evlere iftar ve sahur yardımını sürdürüyor

2025-03-09 15:11 - Genel

Bayraklı’dan Adıyaman’a gönül köprüsü

2025-03-10 12:46 - Genel

İlgili Haberler

Erciyes’te hafta sonu pistler kayak severlerle doldu

14:15 - Kültür Sanat

Alzheimer hastaları sanat terapisiyle hayata tutunuyor

11:48 - Kültür Sanat

Bakan Ersoy: "3 milyon 252 bin 769 kişi, bugüne kadar halk plajlarımızdan faydalandı"

11:36 - Kültür Sanat

Rönesans’tan Mersin’e kültür ve sanat yolculuğu

11:42 - Kültür Sanat

"Cumhuriyeti Kuran Şehirler"in son durağı Ankara’da gerçekleştirildi

09:18 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Köyceğiz Tazelenme Kampüsü’nde Prof. Dr. Tuna’dan konferans

12:02 - Eğitim

2 kişinin ölümüne sebep olan zanlılar tutuklandı

16:11 - Asayiş

9 dil biliyor, gören şaşırıyor

15:48 - Kültür Sanat

Yaşlılara kış uyarısı: Gizli susuzluğa ve enfeksiyonlara dikkat

15:00 - Sağlık

Sağlık Hizmetleri Bürosu’ndan Yarımada Genelinde Sağlık Desteği

14:52 - Sağlık