?>

Milletvekili Cıngı’dan Avrupa Konseyi’nde Gazze için destek çağrısı

AK PARTİ KAYSERİ MİLLETVEKİLİ VE AVRUPA KONSEYİ PARLAMENTER MECLİSİ ÜYESİ DR. MURAT CAHİD CINGI, STRAZBURG’DA DÜZENLENEN AVRUPA KONSEYİ TOPLANTISINDA GAZZE’DE YAŞANAN İNSANLIK DRAMINI GÜNDEME TAŞIYARAK KONSEY ÜYELERİNE KAPSAMLI BİR BİLGİLENDİRME SUNDU VE ULUSLARARASI TOPLUMU HAREKETE GEÇMEYE DAVET ETTİ.

Siyaset - 4 ay önce

AK Parti Kayseri Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyesi Dr. Murat Cahid Cıngı, Strazburg’da düzenlenen Avrupa Konseyi toplantısında Gazze’de yaşanan insanlık dramını gündeme taşıyarak konsey üyelerine kapsamlı bir bilgilendirme sundu ve uluslararası toplumu harekete geçmeye davet etti.

Milletvekili Cıngı, 7 Ekim’den bu yana Gazze’de yaşanan saldırıların büyük bir insani felakete dönüştüğünü vurgulayarak, büyük kısmı kadın ve çocuklar olmak üzere 71 bini aşkın sivilin hayatını kaybettiğini, yüzlerce gazeteci, sağlık çalışanı ve insani yardım görevlisinin hedef alındığını ifade etti. Ateşkes ilan edilmesine rağmen İsrail’in saldırılarını ve ihlallerini sürdürdüğünü belirten Cıngı, ateşkesin yaklaşık bin 200 kez ihlal edildiğini ve yüzlerce sivilin yaşamını yitirdiğini dile getirdi.

Gazze’de şehirlerin tamamen yıkıldığını, milyonlarca insanın evsiz bırakıldığını ve temel insani ihtiyaçlardan bilinçli şekilde mahrum edildiğini kaydeden Cıngı açlık, ilaçsızlık ve barınma yetersizliği nedeniyle sivillerin hayatını kaybettiğine dikkat çekmiştir. İsrail’in insani yardım girişlerini engellemesi nedeniyle yardım konvoylarının durdurulduğunu ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamadığını vurguladı.

Bildirisinde Batı Şeria ve Gazze’de yasa dışı yerleşimlerin genişletilmesine, yerleşimci şiddetine ve Filistinlilerin zorla yerinden edilmesine de değinen Cıngı, yerinden edilen Filistinlilerin sayısının 2 milyonu aştığını belirterek, ayrıca İsrail’in Kudüs’te bir Birleşmiş Milletler tesisini yıkmasının, Cenevre Sözleşmeleri ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın açık bir ihlali olduğunu ifade etti.

Yaşananların sıradan bir çatışma sonucu olarak görülemeyeceğini vurgulayan Cıngı, bunun açık bir insanlık suçu olduğunu belirterek; ateşkes sonrası dönemde hesap verebilirliğin sağlanması, sivillerin korunması ve uluslararası hukuka saygının tesis edilmesinin zorunlu olduğunu ifade etti. Bu kapsamda Gazze Barış Planı’nın ikinci aşamasının eksiksiz hayata geçirilmesi ve sivillerin korunması amacıyla geçici bir Uluslararası İstikrar Gücü’nün konuşlandırılması çağrısında bulundu.

Milletvekili Cıngı, Türkiye’nin Filistin halkının haklarını savunmaya ve uluslararası hukuk temelinde iki devletli çözüm vizyonunu kararlılıkla desteklemeye devam edeceğini bir kez daha dünyaya duyurdu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye’de Yerli Sığır Alarmı

2026-01-29 12:11 - Gündem

Marmaris Belediyesi Sel Sonrası İçmeler’de Seferber Oldu

2026-01-29 12:02 - Marmaris

Otomobilin çarptığı 9 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

2026-01-29 12:46 - Asayiş

Dolu ve hortumun vurduğu Seydikemer’de oda başkanlarından destek çağrısı

2026-01-29 13:59 - Gündem

Meteoroloji’nin sağanak ve fırtına uyarısı pazarcıları etkiledi

2026-01-29 12:43 - İnsan

Vodafone’dan 5G yolunda fiber optik omurga şebeke operasyonlarında yapay zekalı yeni adım

2026-01-29 12:20 - Teknoloji

Manisa muaythaide, Ege’ye damga vurdu

2026-01-29 13:02 - Spor

Antalya ile Muğla Büyükşehir Gençlik Meclisleri kardeş oluyor

2026-01-29 12:08 - Genel

Aile İçin En Mantıklı Sağlık Sigortası Seçeneği Hangileri?

2026-01-29 12:05 - Sağlık

Başkan Yalçın’ın çocuklara hediyesi devam ediyor

2026-01-29 13:18 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Bakan Gürlek: "İstanbul’daki hakim-savcı sayısını artırıyoruz"

21:21 - Siyaset

Rutte’den Rus gençlerine: "(Ukrayna’da) Ölüme terk edileceksiniz"

21:02 - Siyaset

MHP Lideri Bahçeli’ye Süper Lig’e yükselen Çorum FK forması hediye edildi

20:16 - Siyaset

CHP Kilis İl Başkanı Umut Mehmet Sapan istifa etti

18:56 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, İsveç’te

18:46 - Siyaset

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem