?>

Milli İstihbarat Akademisi’nden "Çip Savaşları ve Nadir Toprak Elementleri" analizi

MİLLİ İSTİHBARAT AKADEMİSİ’NDEN DR. ÖĞR. ÜYESİ CELAL ERBAY’IN ANALİZİNDE, ÇİPLERİN KÜRESEL GÜÇ DENGELERİ, EKONOMİK GÜVENLİK VE DİJİTAL EGEMENLİK AÇISINDAN STRATEJİK BİR UNSUR HALİNE GELDİĞİ VURGULANIRKEN, ABD-ÇİN REKABETİ, KRİTİK HAM MADDELER VE TÜRKİYE’NİN ATABİLECEĞİ GERÇEKÇİ ADIMLAR ELE ALINDI.

Eğitim - 3 saat önce

Milli İstihbarat Akademisi’nden Dr. Öğr. Üyesi Celal Erbay’ın analizinde, çiplerin küresel güç dengeleri, ekonomik güvenlik ve dijital egemenlik açısından stratejik bir unsur haline geldiği vurgulanırken, ABD-Çin rekabeti, kritik ham maddeler ve Türkiye’nin atabileceği gerçekçi adımlar ele alındı.

Milli İstihbarat Akademisi’nden Dr. Öğr. Üyesi Celal Erbay’ın kaleme aldığı "Çip Savaşları ve Nadir Toprak Elementleri" başlıklı analiz yayımlandı. Çalışmada, çiplerin yalnızca teknolojik bir ürün değil; ekonomik güvenlik, dijital egemenlik ve küresel güç dengeleriyle doğrudan bağlantılı stratejik bir alan haline geldiği vurgulandı. Analizde, çip üretiminin tasarım, üretim, test ve paketleme aşamalarından oluşan karmaşık ve yüksek koordinasyon gerektiren bir zincire dayandığı belirtildi. Bu zincirin ABD, Tayvan, Güney Kore, Çin, Japonya ve Hollanda gibi sınırlı sayıdaki ülkede yoğunlaştığına dikkat çekilerek, söz konusu yapının küresel verimliliği artırmakla birlikte ülkeler arasındaki stratejik bağımlılıkları da derinleştirdiği ifade edildi.

2020-2023 döneminde yaşanan küresel çip krizinin, bu üretim ekosisteminin kırılganlığını ortaya koyduğu vurgulanan çalışmada, ABD’nin 2022’de iç üretimi artırmaya yönelik yürürlüğe koyduğu yasal düzenlemeler ile Çin’in yerli üretimi güçlendirmek amacıyla attığı devlet destekli adımların öne çıktığı kaydedildi.

Çipler yeni jeopolitiğin merkezinde

Analizde, çiplerin yapay zekâ, yüksek başarımlı hesaplama, enerji verimliliği ve veri işleme kapasitesi gibi kritik alanlarda belirleyici rol oynadığına işaret edildi. Gelişmiş üretim süreçleri, ileri paketleme teknikleri ve donanım-yazılım uyumunun, birim enerji başına performansı belirleyen temel unsurlar olduğu vurgulandı.

ABD ile Çin arasında çipler üzerinden süren rekabetin yalnızca ticari değil, çok katmanlı ve stratejik boyutlar taşıdığına dikkat çekilen değerlendirmede, rekabetin standart belirleme, tasarım yazılımları, üretim ekipmanları ve kritik ham madde erişimi gibi alanlara yayıldığı belirtildi. Çin’in nadir toprak elementleri (NTE) üretimi ve rafinajındaki üstünlüğünün, çip rekabetini daha geniş bir jeopolitik zemine taşıdığı ifade edildi.

Kritik ham maddeler tedarik güvenliğini belirliyor

Çalışmada, çip üretiminde kullanılan nadir toprak elementleri ile galyum ve germanyum gibi stratejik girdilerin tedarik zinciri güvenliği açısından kritik olduğu vurgulandı. Bu girdilere yönelik ihracat kısıtlamalarının maliyetleri artırabileceği ve üretim takvimlerini uzatabileceği belirtildi.

Bu nedenle ülkelerin "en az iki tedarikçi ve iki coğrafya" ilkesine dayalı çeşitlendirme stratejilerine yöneldiği kaydedilen analizde, küresel çip üretiminin merkezinde yer alan Tayvanlı TSMC firmasındaki olası kesintilerin, elektronik dışındaki sektörleri de olumsuz etkileyebileceği ifade edildi. Bu çerçevede "Tayvan+1" stratejisinin uluslararası sistemde giderek daha fazla öne çıktığı aktarıldı.

Türkiye için odaklanmış ve gerçekçi yol haritası

Erbay’ın değerlendirmesinde, Türkiye açısından sıfırdan ileri seviye çip üretim hattı kurmaktan ziyade, güçlü olunabilecek alanlara odaklanmanın daha gerçekçi olduğu vurgulandı. Çip tasarımı, ileri paketleme ve test altyapılarının geliştirilmesinin Türkiye’nin küresel ekosistemdeki rolünü güçlendirebileceği ifade edildi.

Türkiye’nin sahip olduğu nadir toprak elementlerinin ülke içinde ayrıştırılarak kalıcı mıknatıs gibi katma değerli ürünlere dönüştürülmesinin stratejik avantaj sağlayacağı belirtilirken, Avrupa Birliği ile standardizasyon ve sertifikasyon alanında sağlanacak uyumun Türkiye’yi güvenilir bir tedarik ortağı konumuna taşıyabileceği kaydedildi.

"Sıfır bağımlılık" yerine dayanıklılık vurgusu

Analizde, çip üretiminde "sıfır bağımlılık" hedefinin gerçekçi olmadığı ifade edilerek, bunun yerine çeşitlendirme, yerli işleme kapasitesi, geri dönüşüm ve stratejik stok yönetimine dayalı dört ayaklı bir dayanıklılık mimarisi önerildi.

Tedarik zincirinin herhangi bir halkasında yaşanacak aksaklığın tüm sistemde maliyet ve zaman kaybına yol açacağına dikkat çekilen çalışmada, uzun vadeli alım taahhütleri, asgari stok seviyeleri ve çevresel etkileri gözeten yatırımların önemine vurgu yapıldı. Sonuç bölümünde, tedarik güvenliğinin çip politikalarının merkezine alınmasının, Türkiye’nin bölgesel ve küresel konumunu güçlendireceği belirtildi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİSİN ŞAMPİYON KIZLARININ HEDEFİ DÜNYA KUPASI

2026-01-14 11:44 - Spor

İYİ PARTİ MİLLETCEKİLİ  ERGUN: “BU RAKAMLAR YOKSULLUĞUN DEĞİL, AÇLIĞIN RAKAMLARIDIR”

2026-01-09 14:27 - Siyaset

Ergun: “İktidar Emekliye Yoksulluğu Değil, Açlığı Reva Görüyor”

2026-01-09 11:20 - Ekonomi

Marmaris’te Belediyesi çöp kamyonunun çarptığı kadın öldü

2026-01-09 13:05 - Asayiş

Vali Akbıyık 2025 yılı asayiş-güvenlik rakamlarını değerlendirdi

2026-01-13 14:31 - Asayiş

MUGAT-DER’den 20 Dalda Ücretsiz Eğitim Seferberliği!

2026-01-12 12:44 - Genel

Muğla’da tersane yangını: Söndürme çalışmaları sürüyor

2026-01-10 01:26 - Asayiş

CHP’Lİ ÖZCAN: “MARMARİS’TE DEPREM RİSKİ ALTINDAKİ OKULLAR KADERİNE TERK EDİLEMEZ”

2026-01-14 12:33 - Marmaris

Galatasaray, Fethiye’de çiçeklerle karşılandı

2026-01-13 09:08 - Spor

Marmaris Esnaf ve Sanatkârlar odası başkanı Mehmet Ayyıldız yeniden seçildi

2026-01-11 20:40 - Marmaris

İlgili Haberler

Yarıyıl tatili başladı, İzmir’de 721 bin 862 öğrenci karne sevinci yaşadı

13:19 - Eğitim

Muş’ta 96 bin 800 öğrenci karne sevinci yaşadı

13:22 - Eğitim

Hakkari’de 70 bin öğrenci yarıyıl tatiline girdi

13:18 - Eğitim

Bayburt’ta 14 bin 319 öğrenci karne sevinci yaşadı

13:18 - Eğitim

Bayındır’da 6 bin 194 öğrencinin yarıyıl tatili sevinci

13:09 - Eğitim

Günün Manşetleri

Sahte bilezikleri gerçek altınla takas etmek isteyen şüpheliye ev hapsi cezası verildi

13:08 - Asayiş

700 bin liralık vurgunu dikkatli esnaf önledi

10:25 - Asayiş

Cenaze sahiplerine destek

09:53 - Genel

Beyin sisi başka bir hastalığın habercisi olabilir

09:30 - Sağlık

Bu okulda hiçbir şey kaybolmuyor

09:30 - Eğitim