?>

Moloz taşlardan oluşan 2 bin 60 yıllık Tümülüs hayran bırakıyor

Adıyaman’ın besni ilçesinde 2060 yıl önce ana kayaya oyulan kommagene kralı 1. Antiochos’un oğlu 2. Mithridatis’in mezarının bulunduğu sesönk (dikilitaş) tümülüsü, yapısı ile diğer tümülüslerden ayrılıyor.

İnsan - 2 ay önce

Adıyaman’ın Besni ilçesinde 2 bin 60 yıl önce ana kayaya oyulan Kommagene Kralı 1. Antiochos’un oğlu 2. Mithridatis’in mezarının bulunduğu Sesönk (Dikilitaş) Tümülüsü, yapısı ile hem dikkat çekiyor hem de diğer tümülüslerden ayrılıyor.

Adıyaman’ın Besni ilçesinde 2 bin 60 yıl önce ana kayaya oyulan Kommagene Kralı 1. Antiochos’un oğlu 2. Mithridatis’in mezarının bulunduğu Sesönk (Dikilitaş) Tümülüs dikkat çekiyor. Tümülüs, yapısı ve bulunduğu konum itibariyle görenleri hayran bırakıyor.

Dikilitaş Köyü’nün kayalık ve rakımı yüksek Kızıltepe bölgesinde bulunan Sesönk Tümülüsü’nde, içerisinde 3 niş bulunan mezar odasına merdivenle giriliyor. Oyulan ana kayanın üzerinde moloz taşlardan 7 metre yüksekliğinde, 30 metre çapında tümülüs bulunuyor. Diğer tümülüsler toprak ve küçük çakıl taşlarından oluşurken, Sesönk Tümülüsü büyük moloz taşlardan oluşuyor. Kuzey, Güney ve Doğu’sunda 6 sütun bulunan Sesönk Tümülüsü’nün doğusunda bulunan 2 adet sütun zaman içerisinde yıkıldı.

Kommagene Kralı 1. Antiochos’un oğlu 2. Mithridatis’in mezarının bulunduğu bu önemli tarihi yapıyı, yüksek kayalık bir bölgede olması ve araç ulaşımının olmaması nedeniyle çok az kişi ziyaret ediyor.

Tümülüsle ilgili bilgi veren Müze Müdürü Mehmet Alkan, "Buradaki tümülüsün yüksekliği 7 metre ve bir kayaya oyulmuş şekilde, 3 niş içerisinde yer alan bir mezar. Bunun içerisine girilebiliyor şuan ve üst kısımlarında 7 metre moloz taşlardan yükselti oluşturulmuş. Buradaki Karakuş’a benzerliğinden dolayı Kommagenie Krallığının bir mezar yapısı olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca 1. Antiochos’un oğlu Kral 2. Mithridatis, yani Milattan Önce 36-21 yılında gömüldüğü düşünülüyor. Buraya yaklaşık 20-25 dakika yürüyerek gelebiliyorsunuz. Çok bakir bir alanda, yükseltisi yüksek bir alanda. Kommagene kralını biliyoruz. Genelde tüm yapılarını yüksek yerlere kuruyor" diye konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

40 bin metrekarelik Millet Bahçesini vatandaşlar kullanmaya başladı

2025-04-03 09:39 - Gündem

MEHMET OKTAY'DAN DİSİPLİN SORUŞTURMASINA SİTEM

2025-04-02 10:41 - Siyaset

BAYRAMDA ULAŞIM RAKAMLARI REKOR KIRDI

2025-04-03 10:59 - Ulaşım

Ahmet Aras ve Gonca Köksal Dünyaevine Girdi

2025-04-01 17:02 - Gündem

Marmaris Esnaf Odası Başkanı Tefecilikten Tutuklandı

2025-03-28 23:05 - Marmaris

Erzincan’da meyve fidanı satışına yoğun ilgi

2025-04-02 20:26 - Gündem

MARMARİS’TE SAĞANAK YAĞIŞ DEVAM EDİYOR

2025-04-02 14:46 - Marmaris

Köyceğizli Öğrenciler Öykü Yarışmasında Birinciliği Paylaştı

2025-04-01 12:11 - Kültür Sanat

Kütahya OBM’ye 122 geçici işçi alımı için kura çekimi yapıldı

2025-04-04 09:57 - Ekonomi

Başkan Ünlü'den Marmaris'te Yoğun Bayram Mesaisi

2025-03-31 09:44 - Genel

İlgili Haberler

Evlilik Okulu’nda eğitimler devam ediyor

17:29 - İnsan

Elazığ’da Kırım Tatar Türk Halkı Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na fahri doktora verildi

17:29 - İnsan

20 metrekarelik dükkanına binlerce kaset sığdırdı: Yarım asrı aşkın süredir nostalji ile yaşıyor

17:17 - İnsan

Başkan Kurnaz: "Emek ve üretimin buluştuğu her alan bizim için çok kıymetli"

17:12 - İnsan

İmam Hatipliler ‘Pilav Gününde’ buluştu

17:04 - İnsan

Günün Manşetleri

Yaz mevsiminin gelmesiyle gondol turlarına talep arttı

11:16 - İnsan

Köpeğe çarpmamak için manevra yapan sürücü kaza yaptı

11:14 - Asayiş

Sigara içen çocuklar otları tutuşturdu

11:06 - Asayiş

Otomobil mağazaya daldı

17:58 - Asayiş

İş yeri kurşunlayan 2 kişi tutuklandı

17:36 - Asayiş