?>

MSKÜ’lü Akademisyenin araştırmaları dünya basınında

Mskü fen fakültesi öğretim üyesi doç. Dr. Mehmet varol, royal society of chemistry tarafından yayımlanan saygın bilimsel haber platformu chemistry world’de bilimsel görüşleriyle yer aldı.

Eğitim - 5 ay önce

MSKÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Varol, Royal Society of Chemistry tarafından yayımlanan saygın bilimsel haber platformu Chemistry World’de bilimsel görüşleriyle yer aldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Varol, Royal Society of Chemistry’nin yayımladığı ve dünya genelinde geniş bir bilim camiası tarafından takip edilen Chemistry World adlı haber platformunda, bilimsel değerlendirmeleriyle yer aldı.

Chemistry World yazarlarından Ada McVean tarafından kaleme alınan haberde, Mojave Çölü’nden elde edilen bazı liken türlerinin, yüksek düzeyde ultraviyole (UV) radyosyona karşı doğal bir koruma mekanizması geliştirdiği keşfi ele alındı. Bu keşfin astrobiyolojik, evrimsel ve uygulamaya yönelik potansiyelleri değerlendirilirken, Doç. Dr. Varol’un konuya ilişkin bilimsel görüşleri de haberde yer aldı.

Haberde, doğal liken bileşiklerinin UV radyasyona karşı potansiyel koruyucu etkileri ve bu bileşiklerin hem kozmetik endüstrisi hem de astrobiyoloji alanındaki muhtemel kullanım alanları ele alındı. İçerikte ayrıca, liken kaynaklı fotoprotektif maddelerin biyolojik etkileri bilimsel bir çerçevede sunulurken, Doç. Dr. Varol’un bu alandaki uzun soluklu akademik çalışmaları doğrultusunda yaptığı değerlendirmelere de yer verildi.

Chemistry World’de yayımlanan açıklamalarında Doç. Dr. Varol, UV koruyucu doğal moleküllerin evrimsel önemi ve muhtemel uygulama alanları üzerinde durdu. Bu katkı, yalnızca bireysel bir akademik başarı değil; aynı zamanda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin özgün bilimsel yaklaşımları konusundaki uluslararası görünürlüğüne de katkı sağladı.

MSKÜ Adına Kıymetli Bir Deneyim

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Doç. Dr. Mehmet Varol şunları söyledi:

"Likenlerin çevresel stres faktörlerine karşı geliştirdiği savunma mekanizmaları, doğanın bize sunduğu en rafine çözümlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sistemleri anlamak, hem temel biyolojiyi hem de sürdürülebilir biyoteknoloji uygulamalarını şekillendirme potansiyeline sahiptir. Uluslararası ölçekte bu alandaki bilimsel gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulmak hem benim için hem de üniversitem adına kıymetli bir deneyim oldu."

Bu gelişme, MSKÜ’nün disiplinler arası araştırmalar konusundaki akademik derinliğini ve bilimsel görünürlüğünü uluslararası düzeyde bir kez daha ortaya koydu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Erzincan’da kültür balıkçılığı yaygınlaşıyor

2025-07-23 14:21 - Gündem

Marmaris'teki Meslek Okulları Gündemde

2025-07-29 11:42 - Marmaris

Kavgayı ayırmaya çalışırken öldüresiye dövülen genç 1 haftadır yaşam mücadelesi veriyor

2025-07-24 16:58 - Asayiş

MUĞLA’DA KADINLAR TOPLU TAŞIMADA ÖNCÜ OLDU

2025-07-26 11:44 - Ulaşım

Selimiye'de Kaybolan Jako Papağan İçin 60 Bin TL Ödül

2025-07-25 17:01 - Marmaris

Başkan Uzun, gazetecilerin 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını kutladı

2025-07-24 12:15 - İnsan

MARMARİS’TE ORGANİK YUMURTADA SKANDAL

2025-07-23 14:13 - Marmaris

Bodrum Sahilinde Gizemli Kan Tüpü Bulundu

2025-07-29 14:51 - ÇEVRE

Mersin’de silahlı saldırıya uğrayan 20 yaşındaki genç hayatını kaybetti

2025-07-29 16:59 - Asayiş

Rumen şarkıcı Otilia düğünde sahne aldı

2025-07-28 21:40 - Magazin

İlgili Haberler

Artvin merkez ve 4 ilçede kar nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

22:39 - Eğitim

Bingöl’de kar tatili: 3 ilçede tüm okullar, merkezde taşımalı eğitime ara

22:17 - Eğitim

Düzce’de 2 ilçede okullar tatil edildi

20:43 - Eğitim

Şavşat’ta kar yağışı nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

20:08 - Eğitim

Elazığ’da eğitime 2 gün ara verildi

18:04 - Eğitim

Günün Manşetleri

Büyükşehir Atletlerinden Atatürk Koşusu’nda 11 Madalya

15:09 - Spor

Üretimin Yanında Büyükşehir Var

15:03 - Ekonomi

Fethiye–Ölüdeniz Hattında 4. Etap Tamamlandı

15:03 - Genel

Muğla Havalimanlarında 11 Ayda 9,8 Milyon Yolcu

14:01 - Ekonomi

Muğla İl Jandarması Bir Haftada Binlerce Denetim Yaptı

12:11 - Asayiş