?>

Mudanya Üniversitesi’nde ilk ders ‘Gazze’

KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. SÜLEYMAN KIZILTOPRAK DA, FİLİSTİN MESELESİNİN SADECE BİR COĞRAFYA MESELESİ, BİR SİYASİ ÇATIŞMA VEYA DİPLOMATİK BİR PROBLEM OLMADIĞINI, ÇAĞDAŞ DÜNYANIN VİCDANIYLA, TARİHSEL HAFIZASIYLA VE AHLAKİ TUTARLILIĞIYLA DOĞRUDAN İLİŞKİLİ BİR İNSANİ SINAV OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

Eğitim - 2 saat önce

Mudanya Üniversitesi 2025-2026 akademik yılının açılış dersi, Gazze’de yaşanan insanlık dramına dikkati çekmek için, "İlk Dersim Gazze" başlığıyla gerçekleştirildi.

Mudanya Üniversitesi 2025-2026 akademik yılına başladı. Akademik yılın ilk dersini Kütahya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, ‘İlk Dersim Gazze’ başlığıyla gerçekleştirdi.

Açılışta konuşan Mudanya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Gıyasettin Bingöl, Gazze’de 2 yıldır her gün insanların öldüğünü belirterek, "Bu nasıl bir insanlık anlayışı. Filistinli öldürmek sevaptır anlayışı var. Bunu lanetliyorum. İçimiz acıyor. Böyle bir soykırım hiç görülmedi. Filistinliler bizim kardeşimiz. Bu bilinci hiç unutmamalıyız" dedi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak da, Filistin meselesinin sadece bir coğrafya meselesi, bir siyasi çatışma veya diplomatik bir problem olmadığını, çağdaş dünyanın vicdanıyla, tarihi hafızasıyla ve ahlaki tutarlılığıyla doğrudan ilişkili bir insani sınav olduğunu söyledi. Bu meseleye yaklaşırken haritaları değil, insan onurunu; politik stratejileri değil, tarihi sorumluluğu temel almak zorunda olduğumuza vurgu yapan Kızıltoprak, "1880 yılında Filistin’de yaşayan Yahudi nüfusu yaklaşık 20 bin civarındaydı. 1917’de yaklaşık 60 bin idi. Bugün bu sayı 9 milyona yaklaşmıştır. Bu dramatik değişimi yalnızca doğal nüfus artışıyla açıklamak mümkün değildir. Bu dönüşüm, esas olarak Avrupa’daki antisemitizm, zorunlu göçler, sömürgeci projeler ve uluslararası güç dengelerinin bir sonucudur. Bu batının eseridir. Avrupa’nın yüzyıllara yayılan antisemit geçmişi, Filistin’e taşınmış bir sorun olmuştur. Günümüzde Avrupa’nın ve Batı’nın tarihi günahlarının bedeli, Filistinli sivillere, özellikle de çocuklara ödetilmektedir. Avrupa’nın tarihi sorumluluğu neden Filistinli çocukların hayatı üzerinden tahsil edilmektedir? Filistin meselesi sadece bir siyasi mesele değildir; aynı zamanda epistemik ve ahlaki bir sorundur. Modern dünyanın insan hakları söylemi ile sahadaki pratikleri arasındaki uçurum, Filistin örneğinde en açık biçimde ortaya çıkmaktadır. Buradaki trajedi, sadece bir toprak meselesi değil; insanlık vicdanının bir aynasıdır. Sonuç olarak, Filistin meselesi, tarihi sorumluluğun, ahlaki tutarlılığın ve insan haklarının bir sınavıdır. Bu sınavın sonucu, yalnızca bölge halkını değil, tüm insanlığı etkileyecek bir ölçekte belirleyici olacaktır. Bizler, bu meseleye sadece bir izleyici olarak değil; düşünerek, sorgulayarak ve vicdanımızla konumlanarak katılmak zorundayız" diye konuştu.

Kızıltoprak, sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Filistin 868 yılından itibaren Türk hakimiyetine giren bir memleket olmasaydı ve 1516’dan 1917’ye kadar 401 yıl Osmanlı Devleti idaresinde kalmamış olsaydı ve Mescidi Aksa ilk kıblemiz olmasaydı, Gazze’ye tüccar olarak gidip orada vefat eden Hz. Peygamberin dedesi Haşim’in kabri ve babası Abdullah’ın ayak izleri ve Yıldırım Ordular Grubu Komutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın ayak izleri olmasaydı bile, bugün ihlal edilen savaş hukuku ve insanlık suçları sebebiyle, katliama uğrayan binlerce masum bebek ve çocuklar sebebiyle, meşru müdafaa hakkının ihlal edilip sivil tesislerin, hastanelerin, okulların hedef alınması sebebiyle biz Türklerin, diğer bütün gerekçelerden bağımsız olarak bir Filistin acısı yine olurdu. Çünkü biz Türk milleti olarak yüreği olan insanlarız. Filistin toprakları coğrafi, tarihi, kültürel ve dini açıdan bizim bir parçamızdır. 21. yüzyılda medeni toplumlar bu vahşete karşı insani, hukuki, vicdani ve adil bir tavır takınmalıdır. Uluslararası toplum yeni bir testten geçiyor. Türkiye’nin insani yaklaşımı ve diplomatik çabaları büyük bir etki yapmışken İslam dünyası ve Arap ülkeleri daha neyi bekliyor?"

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

TEMAD ŞUBESİ’NDEN ASTSUBAY HAKLARI İÇİN EŞ ZAMANLI BASIN AÇIKLAMASI

2025-10-04 15:14 - Genel

Milas’ta Zeytin Ağacı Sayısı Üçe Katlandı

2025-10-02 10:41 - Gündem

MARMARİS’TEN ANTALYA’YA TOHUM DESTEĞİ

2025-10-03 13:31 - Marmaris

Global Sumut Aktivistleri Marmaris’ten seslendi

2025-09-30 18:14 - Marmaris

Meclis’in yeni yasama yılı başladı

2025-10-01 15:16 - Gündem

Uyuşturucu operasyonunda bir tutuklama

2025-10-01 00:15 - Asayiş

GÖKOVA'NIN KALBİNE YAPILACAK TESİS TEPKİ ÇEKİYOR

2025-10-06 15:12 - Marmaris

AYŞE EYGİ U15 BALKAN ŞAMPİYONASI İÇİN KAMPTA

2025-10-04 12:31 - Spor

32. Uluslararası Muğla kültür ve sanat şenliği başladı

2025-10-03 09:40 - Kültür Sanat

Marmaris’te otelde patlama: 3 yaralı

2025-10-02 14:19 - Asayiş

İlgili Haberler

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın: (4+4+4 zorunlu eğitim sistemi) "Daha kısa ama nitelikli eğitim modeli erken mesleki yönlendirmeye imkan tanıyacaktır"

16:48 - Eğitim

Nitelikli insan kaynağı için elmas programı

16:19 - Eğitim

Öğrencilerden Filistin için farkındalık etkinliği

16:17 - Eğitim

Van’da öğrenciler Filistin için tek yürek oldu

16:13 - Eğitim

Pursaklar’ın Hanım Evleri’nde yeni dönem başladı

15:41 - Eğitim

Günün Manşetleri

Masaj salonuna fuhuş operasyonu: 5 gözaltı

15:55 - Asayiş

Rekor miktarda sentetik ecza yakalandı

15:41 - Asayiş

Şehit polis dualarla anıldı

15:26 - Asayiş

Silahlı saldırıda ölen mermer ustasının son paylaşımı üzdü

14:56 - Asayiş

10 çuval fındık getirene araba

14:37 - Ekonomi