?>

Muğla Büyükşehirden gençlere antik kent gezisi

MUĞLA BÜYÜKŞEHİRDEN GENÇLERE ANTİK KENT GEZİSİ

Kültür Sanat - 5 ay önce

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen antik kent gezileri kapsamında, Stratonikeia’dan Knidos’a uzanan kültür yolculuğunun ilk etabı gerçekleştirildi. 27 gencin katılım sağladığı gezi, 2 rehber eşliğinde Stratonikeia ve Latmos’ta yapıldı. Gençler, tarihi ve kültürel mirası yerinde keşfetme fırsatı buldu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, gençlerde tarih bilinci oluşturmak ve kültürel mirasın korunmasına yönelik farkındalığı artırmak amacıyla Stratonikeia, Lagina, Kaunos, Knidos, Latmos ve Amos antik kentlerini kapsayan bir program başlattı. 18-30 yaş arası gençlere yönelik planlanan programın ilk durağı Stratonikeia ve Latmos oldu.

Uzman rehberler eşliğinde gerçekleştirilen gezide katılımcılar, antik kentlerin tarihi arka planına ilişkin bilgi alırken, sahada gözlem yaparak öğrendiklerini pekiştirme imkânı buldu. Böylece tarih, sınıf ortamının dışına taşınarak deneyimsel bir öğrenme sürecine dönüştü. Katılımcıların üreteceği dijital içeriklerle kentin kültürel zenginliklerinin ulusal ve uluslararası düzeyde görünürlüğünün artırılması amaçlanıyor.

Büyükşehir Belediyesi, projeyi yalnızca bir gezi programı olarak değil, sürdürülebilir bir gençlik çalışması olarak kurguluyor. İlerleyen süreçte Erasmus ve ulusal hibe programlarına temel oluşturabilecek bir uygulama modeline dönüştürülmesi planlanan proje, Muğla’nın köklü tarihini genç kuşaklarla buluşturmaya devam edecek.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Gizem Yeni Tan, geziyi sosyal medya hesapları aracılığıyla öğrendiğini ve başvuru yaptığını söyledi. Muğla’da çok sayıda antik kent bulunduğunu belirten Tan, "Rehberlerimiz çok yardımcı oldu. Nerede neler olduğunu, hangi tarihlerde gerçekleştiğini bize anlattılar. Bunlar da çok yararlı bilgilerdi bizim için aynı zamanda. Hem Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne hem de SOGEM’e hem de Gençlik Meclisi’ne çok teşekkür ediyorum bize bu fırsatları sunduğu için. Umarım bunların devamı gelir ve daha farklı yerlerde, Muğla’nın diğer ilçelerine ya da diğer antik kentlerine görme fırsatı yakalarız" dedi.

Mustafa Kızıl ise bir öğrenci olarak bu tür gezilerin ücretsiz düzenlenmesinin ve ulaşım imkânının sağlanmasının kendileri için büyük bir avantaj olduğunu belirterek, "Bir öğrenci olarak ücretsiz olması, kendi imkanlarımla çok kolay gelemeyeceğim bir yere ulaşım imkanları sağlaması falan çok iyiydi. Özellikle tarihi yapılara hayran kaldım. Çok fazla el işçiliği var, işleme var. Çok mutlu oldum açıkçası. Bilmediğim birçok şey öğrendim. Bu imkanı bize sağladığı için Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Gençlik Meclisi’ne, SOGEM’e de çok teşekkür ediyorum" dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Gençlik Biriminde çalışan Ezgi Ayan, "İlk olarak bugün Stratonikeia ve Latmos antik kentlerimizi de ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. Şehir etkinliklerinde, kültür etkinliklerinde, antik kent gezilerinde özellikle üniversite öğrencilerimize yer vermek istiyoruz. Tüm gezilerimizi ücretsiz gerçekleştiriyoruz. Buradaki amacımız aslında üniversiteye gelmiş olan, bizim ilimizde, bizim şehrimizde yaşamakta olan gençlerin şehrimizi, kültürümüzü, tarihimizi öğrenmelerine yardımcı olmak, katkıda bulunmak. Bununla ilgili de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, düzenlenen antik kent gezilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, gençlerin kültürel mirasla doğrudan temas kurmasının önemine dikkat çekti.

Başkan Aras, Muğla’nın, dünyanın en önemli antik kentlerine ev sahipliği yapan çok özel bir coğrafya olduğunu, gençlerin bu değerleri yerinde görmesini, tanımasını ve sahiplenmesini önemsedikmlerini açıkladı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

TFF 3. Lig: Altay: 1 - Tire 2021 FK: 1

2026-02-21 22:18 - Spor

Marmaris’te Vicdanlar Sular Altında

2026-02-19 14:11 - Marmaris

Oyuncu Metin Akpınar’ın biyolojik kızı Duygu Nebioğlu: "20 yıldır verdiğim mücadelede ne kadar haklı olduğumu bugün gördüm"

2026-02-18 15:56 - Magazin

Tuğba Özay’dan Kars’ta Birlik ve Beraberlik Mesajı: "Emperyalizmin oyununa gelmeyelim"

2026-02-19 14:42 - Magazin

YENİDEN REFAH PARTİLİ SÜMENOĞLU: MARMARİS’TE SU BASKINLARI İHMALİN SONUCU

2026-02-21 14:45 - Gündem

Şevval Sam Trabzon hasırına ilmek attı

2026-02-17 14:07 - Magazin

Bursa’nın kadınlar matinesinde güven ve sanat vurgusu

2026-02-18 10:06 - Magazin

Genç oyuncusu Mustafa Konak’ın rol aldığı "Yerçekimi" Berlinale’de yarışacak

2026-02-17 13:47 - Magazin

Nilüfer Genç Caz Evrencan Gündüz ile final yaptı

2026-02-17 10:40 - Magazin

Kırıkkale’de Hüseyin Kağıt konserine binlerce kişi akın etti

2026-02-17 03:12 - Magazin

İlgili Haberler

Ordu’da 120 uçurtma çocukların mutluluğuyla gökyüzünde buluştu

21:32 - Kültür Sanat

Kültür sanat festivali coşkusu İmera konseriyle zirveye ulaştı

17:28 - Kültür Sanat

Bursa’nın kayıp ezgileri 15 Temmuz destanıyla yankılandı

17:22 - Kültür Sanat

Jeoparkta yıldızlarla buluşma başladı

15:05 - Kültür Sanat

6 ülkenin gençleri Çamlık’ta buluştu

14:13 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Mason Greenwood, Fenerbahçe’de ilk antrenmanına çıktı

15:01 - Spor

Yaşlı çifte ait evden kamyon dolusu çöp çıkartıldı

14:41 - Asayiş

Kavurucu sıcaktan soluğu süs havuzunda aldılar

13:58 - İnsan

Kontrolden çıkan otomobil 5 metrelik yükseklikten uçtu

13:53 - Asayiş

Devrilen motosikletin sürücüsü yaralandı

13:50 - Asayiş