?>

Muğla’da 6. Zeytinyağı kalite yarışması ödülleri sahiplerini buldu

6. Zeytinyağı kalite yarışması ödülleri sahiplerini buldu

Gündem - 8 ay önce

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi 15 Temmuz Şehitleri Salonu’nda bu yıl 6’ncısı düzenlenen Zeytinyağı Kalite Yarışması Ödül Töreni, yoğun katılım ve coşkulu bir atmosferle gerçekleştirildi. Geleneksel hale gelen yarışma, bu yıl 184 başvuru ile rekor katılım düzeyine ulaştı. Törende Premium, Altın, Gümüş ve Bronz kategorilerinde ödüller sahiplerini buldu. Ödül töreninde konuşan Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar, zeytin ve zeytinyağının yalnızca bir tarımsal ürün değil, aynı zamanda bu toprakların kadim kültürel mirası olduğuna vurgu yaptı. Baydar, "Bizler bu mirası yalnızca korumakla kalmıyor; onu daha kaliteli, daha katma değerli bir yapıya dönüştürmek için büyük bir gayretle çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Muğla’nın 996 bin dekarlık zeytin alanı ile Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden biri olduğunu belirten Baydar, "İlimizde yılda ortalama 250 bin ton zeytin elde edilmekte. Bu ürünü işleyen 258 zeytinyağı işleme ve dolum tesisi bulunmaktadır. İşte bu yüzden bu yarışma bizim için adeta bir düğün, bir bayram günüdür" dedi. "Kalite ve ödül, özgüveni yüksek üreticilerin yarışıdır"

Baydar, kalite ve ödül kavramlarına özellikle dikkat çekerek, "Kalite için yarışmak ve ödül beklemek, güçlülüğün ve özgüvenin ifadesidir. 2019’da başlattığımız ‘Zeytinin Zeytinyağına Kayıpsız ve Kaliteli Yolculuğu’ projesiyle bu vizyonu daha da derinleştirdik" dedi. Proje kapsamında organik zeytinyağı üretimi, kaolin uygulamaları, yeşil gübreleme gibi birçok yenilikçi yöntemin denendiğini ve yaygınlaştırıldığını belirten Baydar, 2021-2024 arasında dört ilçede yürütülen "Zeytinlerde Verimsizliğin Nedenlerinin Tespiti ve Sorunların Giderilmesi" projesiyle çiftçilere doğru budama, gübreleme ve hasat teknikleri konusunda kapsamlı eğitimler verildiğini aktardı. "Yanlış uygulamalar minimize edildi, üreticiler bilinçlendi"

Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile yapılan iş birlikleri sayesinde üreticilerin sıklıkla yaptığı hataların - çuvala koyma, paçal yapma, hasattan sonra zeytini bekletme, plastik bidonda saklama - büyük ölçüde azaldığını belirten Baydar, erken uyarı sistemleri ve SMS bilgilendirmeleriyle üreticilerin hastalık ve zararlılara karşı zamanında ve etkili müdahalede bulunmalarının sağlandığını söyledi. "Coğrafi işaretli Milas Zeytinyağı ve 52 yeni marka"

Muğla’nın zeytincilikteki başarısının tescillendiğini ifade eden Baydar, "Milas Zeytinyağı ve Milas Yağlı Zeytini Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret alarak uluslararası alanda da kalitesini ispatladı. Ayrıca, bu yarışma 52 yeni markanın doğmasına vesile oldu. Bu da ihracat potansiyelimiz açısından büyük bir kazançtır" dedi. "Çiftçi Mektupları ile ödülün ötesinde eğitim"

Yarışmanın sadece bir ödül töreni olmadığını, aynı zamanda bir eğitim süreci niteliği taşıdığını vurgulayan Baydar, kimyasal analizlerin Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde, duyusal analizlerin ise Zeytindostu Derneği panelistleri tarafından yapıldığını belirtti. Yarışmacılara, analiz sonuçlarını ve gelişim önerilerini içeren "Çiftçi Mektupları" da iletildi. "Milyonlarca liralık destek sağlandı"

2023 yılında 55 bin dekar alanda yapılan organik tarım ve fark ödemeleri kapsamında 3,7 milyon TL destek sağlandığını söyleyen Baydar, 2024 yılında ise zeytin üreticilerine 47 milyon TL tutarında mazot ve gübre desteği yapıldığını, kırsal kalkınma yatırımları kapsamında zeytinciliğe 30 milyon TL daha yatırım desteği verildiğini aktardı. Programın sonunda, katılımcılar arasında yapılan kura çekimiyle bir kişiye zeytin silkme makinesi hediye edildi. Tören, hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle sona erdi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’TE ARAÇ İÇİ TÜTÜN DENETİMİ YAPILDI

2025-04-28 15:01 - Marmaris

Bisiklet Turu için Muğla'da kapatılacak yollar belli oldu

2025-04-29 10:07 - Gündem

AK Parti İstanbul’dan dijital medya hamlesi

2025-04-27 18:26 - Siyaset

Marmaris'te Türk Sanat Müziği Ziyafeti

2025-04-24 13:47 - Marmaris

GÜVEN KARABENLİ’NİN ACI GÜNÜ

2025-04-28 14:25 - Genel

Fırtına çatıları uçurdu, hasar tespit çalışmaları başladı

2025-04-24 12:55 - Gündem

Fenerbahçe Beko, seride durumu 2-0’a getirdi

2025-04-24 22:49 - Spor

Marmaris'te Yaban Domuzları Kediyi Parçaladı

2025-04-24 12:02 - Asayiş

Mersin’de havalar ısınınca sahiller hareketlendi

2025-04-24 11:08 - Kültür Sanat

Genç İşsizlikte Türkiye Avrupa'nın Zirvesinde

2025-04-24 11:41 - Gündem

İlgili Haberler

Bolu’da bir ambulansın karla imtihanı kamerada

19:48 - Gündem

Karabük-Bartın yolunda kar kalınlığı 1,5 metreyi aştı

18:59 - Gündem

Başkan Alemdar, Sapanca Gölü için eylem planını açıkladı

17:39 - Gündem

Yüksekova’da beyaz esaret: Vatandaşlar araçlarını bırakıp yürüdü

17:15 - Gündem

Mazıdağı’nda traktörlerin arkasına bağlanan aparatlarla kar temizleme çalışması yaptılar

17:13 - Gündem

Günün Manşetleri

Büyükşehir Atletlerinden Atatürk Koşusu’nda 11 Madalya

15:09 - Spor

Üretimin Yanında Büyükşehir Var

15:03 - Ekonomi

Fethiye–Ölüdeniz Hattında 4. Etap Tamamlandı

15:03 - Genel

Muğla Havalimanlarında 11 Ayda 9,8 Milyon Yolcu

14:01 - Ekonomi

Muğla İl Jandarması Bir Haftada Binlerce Denetim Yaptı

12:11 - Asayiş