?>

Muğla Odaları ve Borsalarından Zeytinlik Alarmı

Muğla'daki ticaret odaları ve borsalar, TBMM'de görüşülmesi beklenen torba yasada yer alan zeytin ağaçlarının madencilik faaliyetleri nedeniyle taşınması veya yeni zeytinlik sahaları kurulması maddelerine karşı ortak açıklama yaptı.

Gündem - 3 ay önce

Muğla Odaları ve Borsasından ortak açıklama Muğla Ticaret Borsası (MTB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Marmaris Ticaret Odası (MTO) ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) ortak açıklama yaptı.

Muğla’nın bereketli topraklarında binlerce yıldır varlığını sürdüren zeytin ağaçlarının, sadece bir tarım ürünü değil, kültürün, tarihin ve ekonominin temel taşlarından biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada “Zeytinliklerimiz; gelecek nesillere bırakacağımız en değerli miraslardan biridir, en önemli doğal varlıklarımızdır.” ifadelerine yer verildi. Zeytin ağaçlarının Muğla’da yaşamın, bolluğun ve bereketin simgesi olduğu vurgulanan açıklamada, zeytin ağaçlarının ve sahalarının tahrip edilmesinin binlerce yıllık geleneğe ve binlerce insanın emeğine büyük zararlar vereceği kaydedildi. 

Muğla Odaları ve Borsası tarafından konuyla ilgili yapılan ortak açıklama şöyle;

“Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edilen ve Meclis Genel Kurulu'nda görüşmesi beklenen torba yasa ile madencilik yapılacak alanlardaki zeytin ağaçlarının mümkünse aynı il veya ilçede başka bir alana taşınması, ağaçların taşınması mümkün değilse, uzman görüşleri doğrultusunda eşdeğer büyüklükte yeni zeytinlik sahaları kurulması gündeme gelmiştir.

Muğla Odaları ve Borsası olarak yasanın bu şekilde yürürlüğe girmesi durumunda, Muğla ormanlarının ve zeytinlik alanların zarar görmesinden büyük endişe duyuyoruz. Türkiye’nin önde gelen çevre platformları ‘zeytin ağaçlarının taşınabileceği’ yönündeki görüşlerin bilimsel temelden yoksun olduğunu belirterek, bu işlemin yalnızca çok sınırlı koşullarda başarıyla uygulanabileceğini, yaygın taşımaların ise ciddi ağaç ve verim kayıplarına sebep olabileceğini açıkça ortaya koymaktadır. Yeni zeytinlik sahalarının kurulması ise bölgenin en önemli doğal varlıklarını yok edecek, uygulanması ve sürdürülmesi imkânsız görünen, zaman ve emek kaybından başka bir işe yaramayacak beyhude bir çaba olarak görülmektedir. ‘Zeytin ağaçlarımızın yok edilmesi’, orman varlığımızın tahrip edilmesi, havamızın kirletilmesi, sağlıklı gıdaya erişim hakkımızın ihlal edilmesi ve iklim krizine karşı kırılganlığımızın artması şeklindeki döngünün başlangıcı olacaktır.

Ülkemizin ve bölgemizin geleceği için ekonomik kalkınmayı ve sürdürülebilir çevreyi birlikte düşünmek zorundayız. Muğla’nın bereketli topraklarında binlerce yıldır varlığını sürdüren zeytin ağaçları, sadece bir tarım ürünü değil, kültürün, tarihin ve ekonominin temel taşlarından biridir. Zeytinliklerimiz; gelecek nesillere bırakacağımız en değerli miras, en önemli doğal varlıklarımızdır. Yaşamın, bolluğun ve bereketin simgesi olarak gördüğümüz zeytin ağaçlarına verilecek zarar, doğaya, üreticiye, tarıma ve ülkemizin geleceğine verilen zarar demektir.

Muğla Odaları ve Borsası olarak;

Özellikle zeytinlik alanlara 3 km. yarıçapındaki uzaklıklarda madencilik ve taş ocağı gibi faaliyetlerin yapılması mevcut kanunda yasaklanmıştır. Bu konuda yapılacak bilimsel araştırmaların ışığında 3 km’lik yarıçap mesafesi gözden geçirilebilir. Ancak zeytinliklerin taşınması veya bozulan alan kadar yeni zeytinlik alanlarının yaratılması uygulamada çok mümkün gözükmemektedir. İçlerinde anıt ağaç niteliğinde olan çok uzun geçmişi olan zeytin ağaçlarının sökülüp tahrip edilmeden tarihi mirasımıza zarar vermeden korumayı sürdürmeliyiz. Bu yüzden zeytincilikle ilgili kanunun görüşülmesi sırasında bu hususların göz önüne alınmasını istiyoruz.

Haftanın Öne Çıkanları

Erzincan’da arı paniği

2025-06-28 13:58 - Gündem

Kuşadası plajlarına son model kum temizleme aracı

2025-06-30 17:42 - Gündem

Yatağan'ın Dipsiz ve Taşkesik Yolları Yenileniyor

2025-06-28 11:00 - Ulaşım

Büyükşehir'den 260 Km Yeni Yol Çizgisi

2025-06-26 13:16 - Ulaşım

Güllük-Kıyıkışlacık Arasında Deniz Ulaşımı Başladı

2025-07-03 13:02 - Ulaşım

Denizlerin akciğerleri nefes alacak

2025-06-27 09:53 - Gündem

KKTC Uçuşlarındaki Fiyat Ayrımcılığı TBMM'de

2025-06-27 15:34 - Gündem

Kocası tarafından balkondan atıldığını öne süren öğretmen felç kaldı

2025-06-29 14:19 - Asayiş

PAÜ Arama Kurtarma Ekibinden İstanbul’da kritik deprem incelemesi

2025-07-02 11:42 - Gündem

"Kibritçi Cevat" Şekip Taşpınar Hayatını Kaybetti

2025-07-03 09:35 - Genel

İlgili Haberler

Bitlis’te "Şişkin Ay" gökyüzünü süsledi

01:18 - Gündem

Elazığ’da Sumud Filosu’na müdahaleye tepki

23:22 - Gündem

Sivas’ta yer altından çıkarılan borular kent meydanında sergileniyor

19:11 - Gündem

Terme’ye 25 metrelik ana arter

16:24 - Gündem

MUSKİ Ekipleri Kışa Hazır

14:57 - Gündem

Günün Manşetleri

4 kuzene mezar olan kuyu toprakla kapatıldı

15:43 - Asayiş

Beşiktaş’ta Galatasaray derbisinin hazırlıkları devam etti

15:01 - Spor

Altın Çilek bereketi pazar tezgahına yansıdı

14:49 - Ekonomi

Motosikletler kafa kafaya çarpıştı: 2 ölü

14:37 - Asayiş

İmamı av tüfeğiyle vuran zanlının serbest kalmasına tepki

14:22 - Asayiş