?>

Muhtarlardan ‘kokarca’ için çözüm önerisi

çarşamba muhtarlar derneği başkanı yusuf özkan, mahalle ve köy muhtarlarının da katılımıyla gerçekleştirdikleri basın toplantısında, karadeniz bölgesinde hızla yayılan ‘kahverengi kokarca böceği' zararlısına karşı çözüm önerilerini paylaştı.

Gündem - 11 ay önce

Çarşamba Muhtarlar Derneği Başkanı Yusuf Özkan, muhtarların katılımıyla gerçekleştirdikleri basın toplantısında, Karadeniz bölgesinde hızla yayılan ‘kahverengi kokarca böceği’ zararlısına karşı çözüm önerilerini paylaştı.

İlçenin Zübeyde Hanım Meydanında muhtarların katılımıyla gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Çarşamba Muhtarlar Derneği Başkanı Yusuf Özkan, zararlıya karşı yapılacak olan ilaçlamanın vatandaşın inisiyatifine bırakılmaması gerektiğini söyleyerek, açıklamalarda bulundu. Başkan Özkan, böceğin tarımsal üretime büyük zarar verdiğini belirterek, acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Böcek popülâsyonunun kontrol altına alınması için devlet desteğinin şart olduğunu ifade eden Özkan, üreticilerin de bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, “Bölgemiz için büyük bir tehdit oluşturan bu zararlıya karşı topyekûn bir mücadele gerekiyor. Aksi takdirde, çiftçilerimiz çok ciddi zararlarla karşı karşıya kalabilir” dedi. “Çok ciddi bir durum ile karşı karşıyayız”

Ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Yusuf Özkan, “Yapılan ilaçlamalar ve tuzaklamalar çok fazla fayda etmedi. Kışın tarım ve ziraat odaları yetkilileri mahalle ve köylere gelerek bilgilendirme yaptılar. Aslında bakarsak herkes bir nebze görevi yapmaya çalıştı. Ama bunun bu kadar büyük bir tehlike olduğunun farkında değildik. Çok ciddi bir durum ile karşı karşıyayız. Şu anda fındık hasadı olduğu için büyük sıkıntı fındıkta yaşanıyor. Kimi vatandaşlarımız fındıklarını toplamaktan vazgeçiyor. Toplayan ise bin pişman. Çünkü belirli bir piyasa yok. Bir fındığa aynı gün içerisinde bir tüccar 27 TL fiyat verirken, diğeri 35 TL veriyor, diğeri ise 55 TL veriyor. 35 TL fiyat veren neye göre verdi, 55 TL veren neye göre verdi. Tüccarın bunu yapmasında ki en büyük sebep TMO’nun kokarca zararlısı fındığı almıyor olması. Biz bu durumu yaşamak ister miydik? Hasadımızın bu duruma gelmesini ister miydik? Bu sadece vatandaşı değil, ilgili kurumları da ilgilendiren bir durum” diye konuştu. “İlaçlama muhtarların denetiminde yapılmaz”

Başkan Özkan konuşmasında ayrıca şunlara değindi:

“Sebzesi, meyvesi, fındığı olan çiftçi ilaçlamasını yapar. Ama benim sebzem meyvem yok ben yapmam. Ben yapmadığım zaman komşuma da zarar vermiş oluyorum. Kokarca böceğinin çok etkili ve zararlı bir böcek olduğunu söyleyen yetkililer, ilaçlama inisiyatifini bize bırakmamalı. İlaçlandırma muhtarların denetiminde yapılamaz. Benim köyümde 100 adet tarla var. 35 tarlanın sahibi mahalle de yaşıyor. 65’i ise şehir dışında yaşıyor. Bu adamlar mart ayında gelip tarlasını ilaçlamaz. O yüzden ilaçlama vatandaşın inisiyatifine bırakılmamalı.”

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris sahilde antrenman yapan çocuklar şikayet edildi

2024-08-27 13:49 - Marmaris

MUĞLA’DA DENİZE GİRİLECEK 145 MUHTEŞEM YER

2024-08-23 16:13 - Turizm

Muğla Dalyan'da yiyeceğin gözdesi: Mavi Yengeç

2024-08-26 15:09 - Yaşam

Köyceğiz olağanüstü kuraklıkla karşı karşıya

2024-08-22 14:47 - Gündem

Ferdi Kadıoğlu, gelişimiyle Premier Lig’e adım attı

2024-08-28 11:14 - Spor

MARMARİS'İN EN LEZZETLİ NOKTASI: MACROCENTER KAPILARINI AÇTI!

2024-08-23 14:46 - Genel

SERÇE PARMAK DEYİP GEÇME: İŞTE MARİFETLERİ

2024-08-28 11:59 - Genel

Muğla’ya iki yeni KYK yurdu: Kapasite 14 bin 611’e ulaştı

2024-08-24 10:35 - Genel

Marmaris'te su yogası ve nefes çalışması

2024-08-27 12:49 - Marmaris

Sakine Teyze’nin Pembe Dünyası

2024-08-21 19:58 - İnsan

İlgili Haberler

Bakan Kurum: "3 ilde hasar tespit çalışmaları sürüyor, ilk belirlemelere göre 9’u konut 26 yapı hasar gördü"

22:17 - Gündem

Yatağan’daki orman yangını kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor

21:43 - Gündem

Mardin’de bir mahalle daha atıksu altyapısına kavuşuyor

18:19 - Gündem

Atakum’da yol onarım çalışmaları

17:18 - Gündem

Bakan Kurum ve Bakan Güler’den Ay Yıldız Yerleşkesi’nde inceleme

17:16 - Gündem

Günün Manşetleri

Arkadaşını silahla yaralayan şahsa 4 yıl hapis

15:47 - Asayiş

Kavurucu Sıcaklar ve Yüksek Nem Bunalttı

15:38 - Gündem

Kule vinçte fenalaşan operatörü itfaiye kurtardı

15:32 - Asayiş

Yaz sıcaklarında bu rahatsızlıklara dikkat

15:29 - Genel

Real Madrid, Lucas Vazquez'e Veda Ediyor

15:10 - Spor