?>

Muş’ta 1800 rakımlı köy kara gömüldü: Evler kar altında, ulaşım tünellerle sağlanıyor

MUŞ’TA KIŞ MEVSİMİ BOYUNCA ETKİLİ OLAN YOĞUN KAR YAĞIŞI NEDENİYLE BİN 800 RAKIMLI YUKARIYONGALI KÖYÜNDE KAR KALINLIĞI 2 METREYİ AŞTI. EVLERİ KAR ALTINDA KALAN KÖYLÜLER, KÜREKLERLE TÜNEL AÇARAK GÜNLÜK YAŞAMLARINI SÜRDÜRMEYE ÇALIŞIYOR.

Gündem - 5 ay önce

Muş’ta kış mevsimi boyunca etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle bin 800 rakımlı Yukarıyongalı köyünde kar kalınlığı 2 metreyi aştı. Evleri kar altında kalan köylüler, küreklerle tünel açarak günlük yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Muş’ta etkisini sürdüren yoğun kar yağışı, merkeze bağlı bin 800 rakımlı Yukarıyongalı köyünü adeta kara gömdü. Kar kalınlığının yer yer 2 metreyi aştığı köyde evler tamamen beyaz örtü altında kaldı. Muş’a yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Yukarıyongalı köyü, son yılların en çetin kış mevsimlerinden birini yaşıyor. Yüksek rakımı nedeniyle yoğun yağış alan köy, ilkbahar mevsimine de kar altında girdi. Kar kalınlığının 2 metreyi aştığı yerleşim yerinde evlerin büyük bölümü kar altında kalırken, vatandaşlar adeta seferber oldu. Köy sakinleri, kapılarını açabilmek ve günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmek için küreklerle kar küreme çalışmasını sürdürüyor. Evlerinden dışarı çıkabilmek için iki kişinin yan yana geçebileceği genişlikte tüneller açan köylüler, bu şekilde ulaşımı sağlıyor.

Hayvancılıkla geçim sağlanan köyde özellikle kış aylarında işlerin daha da ağırlaştığını söyleyen besicilerden Eşref Omur, günlük yaşamın adeta bir mücadeleye dönüştüğünü kaydederek, "Bizim köyde kar çok yağıyor. Hatta metrelerce kar yağıyor. Köyle ova arasındaki mesafe sadece 5 kilometre olmasına rağmen, orada hiç kar yokken burada evler adeta karın altında kaybolmuş durumda. Öyle ki yerle çatı, kardan dolayı birleşmiş durumda. İnsanlar komşularına giderken büyük zorluk yaşıyor. Ulaşım her konuda sıkıntılı. Köyde hayvancılık yapılıyor ve kışın ciddi şekilde zorlanıyoruz. Komşuya gitmek bile başlı başına bir mücadeleye dönüşmüş durumda. Sabah erkenden kalkıp adeta bir kepçe gibi kar temizliyoruz. Damların üzerini, bacaları ve kapı önünü temizleyerek güne başlıyoruz. Bu şekilde günlük işlerimizi yapmaya çalışıyoruz ama gerçekten çok zorlanıyoruz" dedi.

Kar nedeniyle çatıya doğrudan karın üzerinden çıktıklarını anlatan Köylülerden Eyüp Omur, her sabah ilk iş olarak evlerinin önünü temizlediklerini belirtti. Omur, ev girişlerinin tünel görünümü aldığını, tüm hanelere bu dar koridorlardan ulaşıldığını aktararak, "Bizim köyün rakımı bin 850. Köy, ovadan sadece 5 kilometre uzaklıkta ama ovada kar yok; her yer siyah görünüyor. Burada ise iki metre kar var. Kar, yeri ve çatıyı adeta birleştirmiş durumda. Biz çatıya karın üzerinden çıkıyoruz. Her sabah kalkıp önce evimizin önünü temizliyoruz. Evlerin önü tünel gibi olmuş; bütün evlerin girişine tünellerin arasından gidiliyor. Komşulara gitmek için tünel gibi yollar açıyoruz. Açtığımız dar yollardan komşulara gider, ahırlara gider, hayvanların yanına ulaşırız. Burada kış çok uzun sürüyor; 5-6 ay boyunca kış şartlarıyla mücadele ediyoruz" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Üzerine ağaç devrilen oyuncu İbrahim Yıldız hayatını kaybetti

2026-02-28 02:12 - Asayiş

Kayıp Köpekler İçin Servet Değerinde Ödül

2026-02-27 13:05 - İnsan

Öneş Derici: "Muğla’nın Milli Parkları Ticarete Açılıyor"

2026-02-26 11:53 - ÇEVRE

Beyaz Saray, Trump’ın İran saldırılarını izlediği anlara dair fotoğrafları paylaştı

2026-03-01 00:16 - Siyaset

Muğla Kıyılarında Hukuk Zaferi

2026-02-25 16:36 - ÇEVRE

Marmaris Emlakçılar Derneği’nden “Sahte İlan Uyarısı “

2026-02-27 10:56 - Marmaris

Marmaris'te Dev Elektrik Kesintisi

2026-02-26 15:25 - Marmaris

Maarifin Kalbinde Ramazan Pidesi Atölyesi

2026-02-26 13:21 - Marmaris

Kurtların saldırısına uğrayan ve dağda mahsur kalan at kurtarıldı

2026-02-25 00:25 - Gündem

Marmaris 2026’da Etkinlikler Kenti Oluyor

2026-02-24 17:25 - Marmaris

İlgili Haberler

Şaphane Kaymakamı Boztaş asfalt çalışmalarını inceledi

09:24 - Gündem

Uzmanından Tatvan sahilindeki dolgu çalışmasıyla ilgili bilimsel uyarı: "Van Gölü ekosistemi zarar görebilir"

09:15 - Gündem

Onikişubat Belediyesi, ilçe genelinde ulaşım seferberliğini sürdürüyor

09:17 - Gündem

Pazaryolu’nda üreticilere bin meyve fidanı ve 11 sera naylonu desteği

09:04 - Gündem

Erzincan’da çocuklar dere üzerinde oluşturdukları doğal havuzda serinliyor

08:10 - Gündem

Günün Manşetleri

Kayıp şahıs ormanda yaralı halde bulundu

17:34 - Asayiş

Yük asansörü minibüsün üzerine devrildi

17:26 - Asayiş

Şüpheli şahısların üzerindn uyuşturucu ve silah çıktı

17:09 - Asayiş

Kafası kapıya sıkışan 4 yaşındaki çocuğun imdadına itfaiye yetişti

16:54 - Asayiş

YKS birincilerinden Tuğsem Bahar başarısının sırrını anlattı

16:50 - Eğitim