?>

Muş’ta baharın habercisi çiriş otu, doğadan tezgahlara indi

Muş’ta baharın gelişiyle birlikte doğada kendiliğinden yetişen ve doğal antibiyotik olarak bilinen çiriş otu, pazarlardaki yerini aldı.

Gündem - 9 ay önce

Muş’ta baharın gelişiyle birlikte doğada kendiliğinden yetişen ve doğal antibiyotik olarak bilinen çiriş otu, pazarlardaki yerini aldı.

Muş’ta karların erimesiyle dağlık alanlarda toplanmaya başlanan çiriş otu, hem sağlık açısından sunduğu faydalar hem de ekonomik katkısıyla dikkat çekiyor. Zengin bitki örtüsü ve endemik tür çeşitliliğiyle öne çıkan Muş’ta, bu şifalı bitki Türkiye’nin her yerine kargo ve şehirlerarası otobüslerle gönderiliyor. Doğal antibiyotik olarak bilinen, halk arasında "gulik" adıyla tanınan bu şifalı ot, hem sofralara lezzet katıyor hem de pazarcıların ekmek kapısı oluyor. Dağlardan toplanan bu yeşil ot, özellikle ilkbahar aylarında yoğun ilgi görüyor.

Sürekli doğada yetişen bu tür ürünleri toplayıp satarak geçimini sağlayan seyyar satıcı Mehmetcan akın, bu bitkinin tamamen şifa kaynağı olduğunun söyleyerek, "Şu an tezgahımızda çiriş otunu satışa sunuyoruz. Gençler tarafından dağlardan toplanan çiriş otu pazarda yerini aldı. Biz de bu şifalı otu tezgâhlarımızda satıyoruz. Satışlarımız oldukça iyi gidiyor. Genellikle yöresel yemeklerde kullanılıyor ve şifa kaynağı olduğuna inanılıyor. Kilosunu ise 35 TL’den satışa sunuyoruz" dedi.

Çiriş otunun faydalarını bir bir sıralayan esnaflardan Salih Vural, "İlkbaharın gelmesiyle birlikte çiriş otu da çıkmaya başladı. Köydeki vatandaşlarımız dağlardan bu otu topluyor ve bize getiriyor. Biz de tezgahlarımızda satışını yapıyoruz. Çiriş otuna oldukça büyük bir rağbet var, halk arasında çok seviliyor. C vitamini bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Ekmek ve pancar gibi birçok yöresel yemekte kullanılır. Pek çok vatandaşımız çirişi şimdiden dolaba koyarak kışın tüketmek üzere saklıyor. Anti-inflamatuar bileşikleri sayesinde iltihapları azaltarak ağrıları hafifletir. Faydaları ise şu şekilde sıralanabilirim; idrar söktürücü özelliğiyle idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir, adet söktürücü etkisiyle adet düzensizliklerini azaltır, suyu, sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının giderilmesine katkı sağlar ve saç dökülmesini azaltır, saç köklerini güçlendirir" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

40 bin metrekarelik Millet Bahçesini vatandaşlar kullanmaya başladı

2025-04-03 09:39 - Gündem

MEHMET OKTAY'DAN DİSİPLİN SORUŞTURMASINA SİTEM

2025-04-02 10:41 - Siyaset

BAYRAMDA ULAŞIM RAKAMLARI REKOR KIRDI

2025-04-03 10:59 - Ulaşım

Ahmet Aras ve Gonca Köksal Dünyaevine Girdi

2025-04-01 17:02 - Gündem

Marmaris Esnaf Odası Başkanı Tefecilikten Tutuklandı

2025-03-28 23:05 - Marmaris

Erzincan’da meyve fidanı satışına yoğun ilgi

2025-04-02 20:26 - Gündem

MARMARİS’TE SAĞANAK YAĞIŞ DEVAM EDİYOR

2025-04-02 14:46 - Marmaris

Köyceğizli Öğrenciler Öykü Yarışmasında Birinciliği Paylaştı

2025-04-01 12:11 - Kültür Sanat

Kütahya OBM’ye 122 geçici işçi alımı için kura çekimi yapıldı

2025-04-04 09:57 - Ekonomi

Başkan Ünlü'den Marmaris'te Yoğun Bayram Mesaisi

2025-03-31 09:44 - Genel

İlgili Haberler

Diyarbakır’da karda mahsur kalanlara sıcak çorba desteği

23:40 - Gündem

Diyarbakır’ın Mardin, Şanlıurfa, Batman ve Elazığ güzergahlarında çok sayıda araç yolda kaldı

23:23 - Gündem

Batman’da yıllar sonra gelen kar sevinci: Davul zurna, halay ve kızak keyfi

23:08 - Gündem

Yüksekova’da kar ve tipi ulaşımı aksattı: Fırtınaya rağmen namazını kıldı

21:56 - Gündem

Elazığ’da 510’ köy yolu ulaşıma kapandı

21:51 - Gündem

Günün Manşetleri

Genel Müdür Abdulkadir Çay’dan yeni yıl mesajı

14:23 - Gündem

Yatağanlı hayırseverden Filistin’e bağış

09:41 - Genel

Bodrum’da maddi hasarlı kazanın kavgası büyük oldu

20:10 - Asayiş

Dalaman’da Doğalgaz İçin 2026 Hazırlıkları Başladı

14:50 - Genel

Kar yağışı durdu, esnafın mücadelesi başladı

13:27 - İnsan