?>

TURİSTİK KONUT KİRALAMALARINDA YENİ DÜZENLEMELER

1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, Antalya'da konutlarını 100 gün veya daha kısa süreyle turistik amaçlı kiralamayı planlayan ev sahipleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ruhsat alma zorunluluğu getirildi. Yeni düzenlemelerin emlak sektörüne olası etkileri ve denetim süreçleri detaylandırılıyor.

Turizm - 2 yıl önce

Antalya'da, 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe giren Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında ev sahipleri için getirilen yeni düzenlemeler, şehirdeki emlak sektörünü etkilemeye başladı. Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, konutlarını 100 gün veya daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralamayı planlayan ev sahiplerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ruhsat almaları gerektiğini belirtti.

Çağlar, yasanın emlak sektörüne faydalı olacağını ifade ederek, "Apartmanda 5'ten fazla konutun kiraya verilmesi halinde belediyeden ruhsat alınması gerekir. Bunun için tüm kat sahiplerinden izin alması gerekecek. Kural sonrası günlük kiraya verilen evler ruhsat alamayınca uzun süreli kiraya verilmesi, Antalya'daki kiralık konut sıkıntısının az da olsa azalmasına yardımcı olacaktır. Ancak yasanın etkili olabilmesi için günlük kiralama faaliyetlerinin denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Denetim yapılmazsa kaçak günlük kiralamaların devam edeceğini söyledi ve bu durumun devlete, apartman sakinlerine ve sektör temsilcilerine zarar verebileceğini dile getirdi.

Çağlar, turizm konutu ruhsatı almak isteyen ev sahiplerinin başvurularını e-devlet üzerinden yapmaları gerektiğini belirterek, "Evini günlük kiraya verecek ev sahiplerinin 1 ay içinde turizm konutu ruhsatına başvurması gerekiyor. Ev sahiplerinin ruhsat almadan evlerini kiraya vermeleri, yasalara göre suç olarak kabul ediliyor. Ev sahipleri, konaklayacak müşterilerle günlük ev kiralama sözleşmesi imzalamalı ve bu sözleşme gereğince kalacak kişilerin kimlik bilgilerini emniyet müdürlüğüne bildirmelidir. Bildirim yapılmaması halinde ev sahiplerine para cezası uygulanır" dedi.

Antalya Emniyet Müdürlüğü ise yeni düzenlemelerin takipçisi olarak, il genelinde faaliyet gösteren günübirlik kiralanan evlere yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Dün gerçekleştirilen eş zamanlı denetimde, 43 ekip ve 96 personel tarafından toplam 702 günübirlik konaklama yeri kontrol edildi. Denetimler sonucunda 36 işletmeye kayıt dışı konaklamadan dolayı cezai işlem uygulandı. Bu denetimlerle birlikte, yeni yönetmeliklere uyum konusunda ev sahipleri ve işletmeler üzerindeki baskının devam ettiği gözlemlendi.

Haftanın Öne Çıkanları

Otobüs kazasında ölenlerin kimliği belli oldu

2024-01-02 09:56 - Asayiş

Başkan Ülger: “Akademi kan kaybediyor”

2024-01-03 15:09 - Genel

Hastane korkusu olan minik Mutlu, oyun alanlarını görünce tedaviye ikna oldu

2024-01-02 09:11 - Sağlık

Sarıkamış Kayak Merkezi’nde tatilciler yeni yıla Merve Özbey ile "merhaba" dedi

2024-01-01 19:25 - Magazin

2024'TE GÖKYÜZÜ OLAYLARI: TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK OLAYLAR

2024-01-05 16:25 - Dünya

NEPTÜN VE URANÜS'ÜN RENKLERİ YENİDEN DEĞERLENDİRİLDİ

2024-01-08 12:30 - Dünya

Uzmanlardan Covid-19 yeni varyantı için bağışıklık uyarısı

2024-01-06 11:28 - Sağlık

YAKIŞMADI BAŞKAN

2024-01-02 16:44 - Marmaris

Peygamber Süpürgesi kanser hastalarına umut olabilir

2024-01-03 14:14 - Sağlık

İSRAİL UÇUŞ İPTALLERİNDE SÜRE UZUYOR

2024-01-04 17:41 - Dünya

İlgili Haberler

Dev gemi Bodrum’a ilk kez geldi

16:01 - Turizm

Akyaka Yine Tatilcilerin Gözdesi Oldu

16:03 - Turizm

Ege’deki yangınlar turizmi de yaktı

16:00 - Turizm

9 kategoride dünyanın en iyisi oldu

12:15 - Turizm

Datça'da Sürdürülebilir Turizm Zirvesi

11:53 - Turizm

Günün Manşetleri

Mermer Bloğun Altında Kalan Mühendis Can Verdi

16:39 - Asayiş

Tartıştığı işçiyi vuran amir tutuklandı

16:27 - Asayiş

101 yaşındaki Hatice Kübra Nine’nin imrendren ölümü

16:16 - İnsan

Aile İçi Tartışma silahlı kavgaya döndü

14:52 - Asayiş

Sıcaklar bunalttı, hayvanlar suya girerek serinledi

14:51 - Asayiş