Almanya'nın önde gelen biyoteknoloji araştırma merkezlerinden biri olan Ludwig Maximillian's Üniversitesi'nde görevli olan Prof. Dr. Ali Ertürk, doku mühendisliği ve rejeneratif tıp alanında yaptığı çığır açan çalışmalarla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Son teknoloji olan 'DISCO Transparency' yöntemiyle memeli bir hayvan olan farelerin organlarını şeffaflaştırıp dijital olarak haritalandırarak büyük bir başarı elde eden Prof. Dr. Ertürk, bu çalışmasıyla bilim dünyasında önemli bir yer edindi.
Yapılan araştırmaların sonuçları, Science dergisinin "2023'ün En İyi Bilim Fotoğrafları" kategorisinde de yer aldı. Prof. Dr. Ertürk'ün liderliğindeki ekip, geliştirdikleri teknolojiyle biyolojik dokuları süper transparan hale getiriyor ve ileri düzey üç boyutlu lazer mikroskoplarıyla hücresel düzeyde detaylı bir şekilde dijital ortama aktarıyor.
Bu yenilikçi teknoloji, tıp araştırmalarında devrim niteliğinde bir değişiklik yaparak insan deneylerinden önceki preklinik aşamadaki hayvan deneylerini ortadan kaldıracak. Prof. Dr. Ertürk, bu sayede bilim insanlarının deneylerini gerçeğe uygun bir şekilde yapay zeka yardımıyla dijital ortamda gerçekleştirebileceğini belirtiyor. Bu da klinik öncesi araştırmaların süresini yüzde 90 oranında kısaltacak.
Prof. Dr. Ertürk'ün buluşu, geleceğin tıbbında büyük bir rol oynayacak. Kanser, Alzheimer gibi hastalıkların mekanizmalarının daha iyi anlaşılmasını sağlayarak ilaç ve tedavi geliştirmeye olanak tanıyacak olan bu teknoloji, organ nakli gibi tıbbi prosedürlerin de tarih olmasını sağlayabilir.
Prof. Dr. Ertürk, bu teknolojinin insan vücudunda hasarlı veya fonksiyonunu kaybetmiş dokuların değiştirilmesini mümkün kılacağını belirterek, bu teknolojinin organ naklinin yanı sıra yaşlanan veya hasar gören organların tamir edilmesinde de kullanılabileceğini vurguluyor.
Ayrıca, Prof. Dr. Ertürk'ün liderliğindeki araştırma ekibi, yapay zeka desteğiyle elde ettikleri verileri kullanarak preklinik araştırmalarda deney hayvanı kullanımını 10-20 kat azaltmayı başardı. Bu da araştırmaların hızlanmasını sağlayarak yeni tedavilerin daha hızlı bir şekilde geliştirilmesine olanak tanıyor.