Wall Street Journal'ın (WSJ) son yayımladığı habere göre, Parkinson hastalığıyla mücadele eden 71 yaşındaki Jeffrey Keefer'a bir implant takıldı. Keefer, hastalıkla ilgili cerrahi müdahale geçirdi ve operasyon öncesinde doktorlar, implantın beyninde denemesi için izin verdi. Precision Neuroscience firmasının geliştirdiği Layer 7 Cortical Interface adlı implant, Keefer'ın beynine bağlandı.
Implanttaki elektrotlar, beyinden gelen sinyalleri toplarken, kablosuz bağlantı aracılığıyla yapay zeka destekli bir programa iletiliyor. Ayrıca, implantla bağlı bir kablo, Keefer'ın göğsünde bulunan bir cihaza bağlanarak hem batarya hem de anten işlevi görüyor.
Yapılan çalışmada, Keefer'ın elleriyle yaptığı hareketler, monitörlerde kaydedilen beyin sinyalleriyle eşleştirildi. Daha sonra, Keefer'dan ellerini kıpırdatmadan önceki hareketleri düşünmesi istendi. Keefer, hareketleri düşündükçe beyin sinyallerinin gerçek zamanlı olarak kaydedilebildiği ve hareketlerle eşleştiği gözlendi.
Precision Neuroscience'ın kurucularından Benjamin Rapoport, "Bu, aradığımız şeydi. Hareket edemeyen bir düşünce olduğunda beynin ne anlatmaya çalıştığını anlayabileceğimizi doğruladık" şeklinde konuştu.
Bu gelişmeler, Parkinson hastalığı gibi nörolojik rahatsızlıkları olan hastalar için umut vaat edici bir ilerleme olarak değerlendiriliyor.