?>

MARMARİS’TE 2500 YILLIK KAYA MEZARI TURİZME KAZANDIRILIYOR

Tarih boyunca birçok kadim uygarlığa ev sahipliği yapan Marmaris’te bulunan Karya Dönemi’ne ait Kaya Mezarı turizme kazandırılacak.

Marmaris - 1 yıl önce

Tarih boyunca birçok kadim uygarlığa ev sahipliği yapan Marmaris’te bulunan Karya Dönemi’ne ait Kaya Mezarı turizme kazandırılacak. Dor düzenine sahip Kaya Mezarı’nın çevresinde yapılacak temizlik, yürüyüş güzergahı düzenlemesi ve tabelalandırma çalışmaları tamamlandıktan sonra koruma altına alınarak turizme kazandırılması hedefleniyor.

Marmaris Ticaret Odası (MTO) Meclis Üyeleri, Marmaris Müze Müdürü Şehime Atabey, Müze Uzmanı ve Arkeolog Esengül Yıldız Öztekin, Doç. Dr. Mehmet Gürbüzer ve Arkeolog Emre Mandacı geçtiğimiz gün Marmaris’in Yeşilbelde Köyü’nde bulunan Kaya Mezarı’nı yerinde inceleyerek yapılacak çalışmalar hakkında görüşme gerçekleştirdi. 

Marmaris Ticaret Odası girişimleri ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gürbüzer ve ekibi Marmaris Yeşilbelde Köyü sınırları içerisinde yer alan Kaya Mezar’da çalışma yürütecek. Lykia tipi kaya mezarı olarak bilinen yapının, Güneyde Fethiye’den başlayarak batıda Akyaka’ya kadar uzanan bir mezar geleneğini temsil ettiği belirtiliyor. Özellikle Anadolu’da çoğunlukla Ion düzeninin tercih edilmesine rağmen keşfedilen kaya mezarının Dor düzenindeki az sayıda kaya mezarından biri olduğu ifade ediliyor. Kaya mezarı geleneğinin batıdaki son temsilcisi olması ile öne çıkan ve 5 gömü yatağının olduğu mezarın MÖ 4. yüzyıla ait önemli bir aileye ait olduğu tahmin ediliyor.

Kaya Mezarı’nda yapılması planlanan çalışmalarla ilgili konuşan MTO Başkanı S. Mutlu Ayhan şunları kaydetti; “Marmaris Ticaret Odası olarak Marmaris’te turizm çeşitliliği öncelikli çalışmalarımızın arasında yer alıyor. Bu çerçevede uzun yıllardır Amos Antik Kenti Kazı Başkanlığı’nı da yürüten Mehmet Hoca’mızla birlikte kültür varlıklarımız ve tarihi değerlerimizin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar yürütüyoruz. Yeşilbelde Köyü’müzde yer alan Kaya Mezarı buluntusu ile de yeni bir tarihi değerimizi Marmaris’e kazandırıp tarih ve arkeoloji meraklıları ile buluşturacak olmanın heyecanı içerisindeyiz. Bölgede yapılacak araştırma ve düzenlemeler kapsamında gereken izinleri almak için çalışmalara başladık. Bu projede de beraber çalışacağımız Marmaris Müze Müdürümüz Şehime Atabey, Esengül Yıldız Öztekin ile Mehmet Gürbüzer ve ekibine çok teşekkür ediyoruz”.

Haftanın Öne Çıkanları

ACAR ÜNLÜ, MARMARİS BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİ

2024-04-01 10:40 - Marmaris

WCK kurucusu Andres: "İsrail yardım çalışanlarını sistematik olarak hedef alıyor"

2024-04-03 22:19 - Genel

SERKAN YAZICI, “MARMARİS’İN KARARINA SAYGI DUYUYORUZ!”

2024-04-01 01:03 - Marmaris

İstanbul iş dünyasından seçim sonuçlarına ilişkin açıklama

2024-04-01 10:07 - Ekonomi

TEMUD İÇİN GÜÇLÜ İTTİFAK

2024-04-01 19:46 - Genel

Çorum’da çiftçilere ayçiçek ve nohut tohumu dağıtıldı

2024-04-03 14:47 - Ekonomi

ROMANYA RUSLARA SCHENGEN VİZESİ

2024-04-01 10:29 - Turizm

ÜNLÜ MAZBATASINI ALDI KOLTUĞUNA OTURDU

2024-04-04 22:31 - Marmaris

CHP MUĞLA'DAN MEHMET DEMİR'E TEPKİ

2024-04-03 10:56 - Siyaset

İYİ PARTİ SON MİTİNGİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

2024-03-30 17:46 - Marmaris

İlgili Haberler

Sosyal Medya Fenomenleri Marmaris'e Hayran Kaldı

15:00 - Marmaris

Marmaris Kent Konseyi'nden Başkan Aras'a Ziyaret

16:47 - Marmaris

Başkan Aras'tan Marmaris'e Destek Sözü

09:23 - Marmaris

ŞANTAJ KUMPASINI MAHKEMEYE TAŞIYAN MAĞDUR SESSİZLİĞİNİ BOZDU

15:52 - Marmaris

KAYMAKAM KAYA’DAN ANLAMLI BULUŞMA

15:02 - Marmaris

Günün Manşetleri

Sivasspor, Samsunspor Deplasmanı Hazırlıklarını Sürdürüyor

13:27 - Spor

Yıldırım isabet eden asker şehit oldu

13:15 - Asayiş

İlaç Yönetiminde Titizlik Hayati

12:26 - Sağlık

Yasa Dışı Bahis Paylaşımlarına Siber Darbe

12:09 - Asayiş

Trump'tan Riyad'da Sürpriz Görüşme

11:49 - Siyaset