?>

ŞARTLARI YERİNE GETİRENLERE HAVA KAMPÜSÜ

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından sportif ve amatör havacılığı geliştirmek ve havalimanlarındaki trafiği hafifletmek için başlatılan Hava Kampüs uygulaması başlıyor.

Genel - 1 yıl önce

 5 bin 700 kiloya kadar olan sabit kanatlı hava araçları ile dikey iniş kalkış yapan insanlı veya insansız hava araçları ile döner kanatlı hava araçlarına yönelik Hava Kampüs uygulaması başlıyor.  Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından sportif ve amatör havacılığı geliştirmek ve havalimanlarındaki trafiği hafifletmek için başlatılan uygulamada şartları yerine getiren her kurum veya kuruluşlara Hava Kampüs izni verileceği belirtildi.

Hava kampüsü yapmak isteyenler yer belirlemesinin ardından gerekli izinleri alarak projeyi 3 yıl içinde bitirmek zorunda.

 

AMATÖR VE SPORTİF HAVACILIKLA UĞRAŞANLARA DESTEK 

Yapılan açıklamada hava kampüsleri ile amatör ve sportif havacılıkla uğraşanlar için iniş kalkış yapabileceği alanları havacıların hizmetine sunulması amaçlanıyor. İnşa edilecek hava kampüs alanında uçuşların emniyetli gerçekleştirilebilmesi için çevresinde maniadan arındırılmış hava sahası oluşturulması gerekiyor.

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, başlatılan Hava Kampüs uygulaması ile Türkiye'ye amatör havacılık ve sportif havacılık konusunda da dünyanın merkezlerinden biri haline getireceklerini söyledi.

 

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA YAYILMASI HEDEFLENİYOR 

Hava Kampüs uygulaması ile sportif ve amatör havacılığı geliştirmeyi, aynı zamanda da havalimanlarındaki trafiği hafifletmeyi hedeflediklerini belirten Bakan Uraloğlu şöyle konuştu: “Türkiye'nin dört bir yanına yaymayı hedeflediğimiz Hava Kampüs uygulaması ile havaalanları veya heliport niteliğinde olmayan alanlarda 5 bin 700 kiloya kadar olan sabit kanatlı hava araçları inebilecek. Dikey iniş ve kalkış yapabilen (VTOL) insanlı veya insansız hava araçlarının pilot sorumluluğunda iniş kalkış yapabileceği vertiportları da kapsayan alanları amatör ve sportif havacılarımızın hizmetine sunuyoruz.”

 Bu proje ile amatör havacılığın gelişmesine katkı sağlaması ve pilot eğitimleri için kullanılacak iniş alanlarına olan ihtiyacın ortadan kalkacağı belirtildi. Ayrıca dronbanlar için de park alanı fonksiyonu görmesini planlandığı açıklandı.

 

İZİNLER KOLAYLAŞTIRILIYOR* Hava Kampüs başvurusu yapıldığında talep edilirse Hava Kampüsler için hava sahası tanımlanabilecek ve tanımlanan hava sahasının içinde kalması koşuluyla, gerçekleştirilecek uçuşlar için uçuş planı sunma gereksinimi aranmayacak.* İlgili saha dışında gerçekleşecek uçuşlar için havacılık bilgi yayının (AIP) usulleri ve uçuş planı sunulmaya devam edilecek.* Bu uygulamadan önce kullanım izni verilen iniş şeritleri için tekrar başvuru yapılmasına gerek olmayacak. O alanlar Hava Kampüs olarak tanımlanacak.

 

KAMPÜS ALANLARI UÇUŞA UYGUN OLMALI* Hava kampüsü için seçilen yerin iniş ve kalkışlara elverişli olması gerekiyor.* Genelkurmay Başkanlığı başvurunun ulusal güvenliğini, valilikler ise kampüslerin insan ve çevre açısından etkilerini denetleyecek. Rapor olumlu değerlendirilirse hava kampüsler açılabilecek. * İşletmeciler izni aldığı tarihten itibaren 3 yıl içinde hava kampüsü yapımını tamamlamak zorunda. * Ticari amaçlı kullanılacak kampüslerin izinleri bir yıl süreyle geçerli olacak ve her yılın sonunda iznin uzatılması gerekecek. * Ticari amaç dışındaki şahıslara ait 5 bin 700 kilo altı kalkış ağırlığına sahip sabit kanatlı hava araçlarının park edileceği kampüsler için izin uzatma şartı gerekmeyecek. * Zararlı bulunan kampüslerin izinleri ise SHGM tarafından iptal edilebilecek.”

Haftanın Öne Çıkanları

İsrail ve ABD Bakanları İran'ın Askeri Tehditlerini Görüştü

2024-08-12 14:36 - Ulusal

DENİZLİ HONAZ’DA YERALTINDAKİ PAMUKKALE

2024-08-16 10:49 - Gezi

ÜLKE GENELİNDE “HEPİMİZ KIYIDA'YIZ EYLEMİ

2024-08-14 13:36 - Gündem

ÜLKE CAYIR CAYIR YANIYOR  

2024-08-19 12:50 - Asayiş

ÇİÇEK AÇINCA ÖLEN AĞAÇ

2024-08-14 16:15 - Genel

Dev Yangın Bulutları Gökyüzünü Kapladı

2024-08-18 15:59 - Asayiş

BİNLERCE DÜNYA KELEBEĞİ KONYA'DA UÇUYOR

2024-08-17 14:16 - Gezi

Bülent Uygun’un kızı şeker komasına girdi

2024-08-15 17:15 - Spor

Marmaris'te pazaryerinde trafik çilesi

2024-08-15 13:54 - Marmaris

Cumhur İttifakı Marmaris’te Başkan Ünlü’ye yüklendi

2024-08-13 18:15 - Marmaris

İlgili Haberler

Van Büyükşehir Belediyesinden kandil günü Noel kutlaması

21:25 - Genel

Bolu’da yaralı şahin koruma altına alındı

21:14 - Genel

Başkan Bozbey’den Antakya Ulu Cami çağrısı

20:12 - Genel

Aydın Açık Cezaevi’nde tahliye heyecanı: Yaklaşık 300 hükümlü serbest kalıyor

20:22 - Genel

Elazığ’da Regaip Kandili’nde vatandaşlar camilere akın etti

20:00 - Genel

Günün Manşetleri

Büyükşehir’den Mezarlıklara Yatırım

15:05 - Genel

Muğla Büyükşehir Belediyesi gönüllü itfaiyeciler yetiştiriyor

14:59 - Asayiş

MUSKİ’den Ortaca’ya yeni içme suyu deposu

14:50 - Sağlık

Bodrum’da sel sonrası yaralar sarılıyor

14:34 - Gündem

KBÜ’den kaya mezarları ve arkeolojik alanlara saha gezisi

11:52 - İnsan