?>

HER EVDEN BİR PARÇANIN OLDUĞU TİRE KENT MÜZESİ

Günümüzde can çekişen Beledi dokuması, keçe ve urgancılık, nalıncılık, semercilik ve yorgancılığın ayakta tutulmaya çalışıldığı, Tire’de yaşayan hemen her evden bağışlanan tarihi parçalarla dünü ve bugünü yarına taşıyacak olan mükemmel bir müze.

Kültür Sanat - 8 ay önce

İzmir’in Tire ilçesinde dün ve bugünün yarına bırakılması amacıyla, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının korunduğu, Tire’de yaşayan hemen her evden bağışlanantarihi parçalarla oluşturulan Tire Kent Müzesi büyük beğeni topluyor. Müze içinde mesleklerinde tek kalan ustalar üretim yaparak satış da yapılıyor.

 

TÜM ESERLER BAĞIŞ

Tire Kent Müzesi 1955 yılında Mimar Can Egeli'nin projesiyle yapılan Tire Belediyesi'nin bir önceki hizmet binası, restore edilerek, 15 Ekim 2014’de Tire Kent Müzesi kimliğiyle hizmet açıldı. Tamamı Tire yaşayanı tarafından bağışlanan on binlerce kullanılmış eşyaların oluşturduğu müze, 1810 metrekarelik kapalı alana sahip. Müze içinde 236 kişilik bir de 3D sinema bulunuyor. İçinde sadece bağışlanan eşyaların sergilendiği müzenin en gözdesi şüphesiz ki eski belediye başkanı Ali Okan’ın kullandığı1937 model bir otomobil.

 

İĞNEDEN İPLİĞE BİR EVDE OLMASI GEREKEN HER ŞEY VAR

Bayram Kaplan’ın bağışladığı PierLoty Sergisi, Esra ve Kemal Uğurbil’in Arkeoloji sergisi, Emekli Tuğgeneral Enver Topuz’un koleksiyonu, Turgay Akdoğan’ın klasik araba koleksiyonu, Hakan Sepici kapı kulp, kilit, tokmak ve aksesuarları koleksiyonu, gaz lambaları. İsmail Atabek Opalin, Zeki Karaoğlu Arkeoloji, Giritli Öztuş ve daha çok sayıda ailelerin bağışları arasında çocuk oyuncakları, fotoğraf makineleri, plak ve taş plakçalarlar, doktor ve eczacı malzemeleri, fotoğraf makineleri, giysiler, ayakkabı ve silahlar, mutfak malzemeleri bulunuyor. Müzede sadece el sanatları değil, belediye tarihi, geçmişten günümüze belediye başkanları, kentin belleğini yansıtan makbuz, evrak, doküman ve fotoğraflar da bulunuyor.

 

USTALARDAN ŞOV

Köklü geçmişiyle, maddi ve manevi zenginlikleri, sahip olduğu tarihi ve kültürel mirası ve doğal güzellikleriyle yüzyıllardır medeniyetlerin beşiği olan özel bir yerleşim yeri olan Tire’ye hizmet etmiş değerlerimizin hayatlarını anlatan bilgiler bulunuyor. Su ve hamam kültürünün yanı sıra Tirelinin geleneksel giyimini yansıtan yöresel kıyafetleri ile semerci, hasır ve urgancı, keçeci, Beledi dokumacı, yorgancı, nalıncı ile sepetçi, ustaları müzede sanatlarını hala sergiliyor. Körüklü çizmeci, saatçi, bakır ve kalaycı eczacı, mutfak kültürü köşelerinde de kullanılmış eşyalar sergileniyor. Ustalar yaptıkları eserleri de satabiliyor. Tek satışı yapılmayan eşyalar bağışlananlar.

 

TİRELİ ÜNLÜLER

Yurt içinden turların bile düzenlendiği Tire’de yetişen ünlüler ise Tanju Okan, Cansel Elçin, Fuat Mensi Dileksiz(Ressam-Heykeltraş), SehaGidel (Ressam), Faik Tokluoğlu(ilk gezi/çeşteman eylemcisi-yazar), Can Egeli (Mimar) ve Aziz Şenol Filiz (Neyzen).

Haftanın Öne Çıkanları

Selma Sonat’a Yaşam Boyu Onur Ödülü

2024-09-05 14:38 - Kültür Sanat

EGE VE AKDENİZ’İ KUCAKLAYAN ŞEHİR MUĞLA

2024-09-07 12:44 - Turizm

Taşkın: "Taştepe’yi sabır ve gayretle yeniden inşa edeceğiz"

2024-09-05 14:16 - Siyaset

DERİ VE SEDEF HASTALIĞINA MARMARİS’TE BEDAVA TEDAVİ 

2024-09-04 11:11 - Marmaris

YANGIN RÜZGARIN ETKİSİ İLE BÜYÜDÜ

2024-09-07 16:21 - Asayiş

TATİL BİTTİ, ‘HANIMELİ PAZARI’ YENİDEN AÇILDI

2024-09-03 14:02 - Marmaris

Acılı doktor, depremde kaybettiği eşinin ve 2 evladının anısını yaşatmak için okul yaptırdı

2024-09-04 09:18 - Eğitim

Muğla’da orman yangını

2024-09-07 13:22 - Asayiş

Muğla’daki yangın yolu kapattı

2024-09-07 16:08 - Asayiş

YAYLALI MARMARİSSPOR BAŞKANLIĞI’NDAN İSTİFA ETTİ

2024-09-03 16:01 - Spor

İlgili Haberler

Kütahya’da Yüzüncü Yıl Resim Yarışması

22:38 - Kültür Sanat

’Vagon Sahne’ Manisa Tren Garı’nda perdelerini açtı

22:09 - Kültür Sanat

Muş’ta hafızlık sevinci: 300 öğrenciye icazet verildi

21:40 - Kültür Sanat

Muğla’nın ezgileri dünyaya açılıyor

20:51 - Kültür Sanat

Uluslararası İslam Sanatları Fuarı, Yıldız Holding’in desteğiyle ziyarete açıldı

17:54 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Mayıs Ayı Ödemeleri Toplam 6,2 Milyar Lira

15:34 - Ekonomi

Erdoğan'ın Kıbrıs Ziyaretine Sakaryalı İş İnsanı Koç Eşlik Etti

15:07 - Genel

Göçmen Kaçakçıları da İHA Takibine Takıldı

14:48 - Asayiş

Çay ocağındaki kuzen cinayetinin sebebi mahkemede ortaya çıktı: "Asıl hedef bendim"

14:40 - Asayiş

Rus Turist Alarm Yarattı

14:07 - Asayiş