?>

GES PROJESİYLE YILDA 600 TON KARBON SALIMI ENGELLENECEK

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Fethiye Karaçulha Hali’nin çatısına kurduğu güneş enerjisi santraliyle yılda 1 milyon 250 bin kilovatsaat (kWh) elektrik üretmeyi hedefliyor. Proje sayesinde yılda 600 ton karbon salımı önlenecek ve yaklaşık 6 Milyon TL tasarruf sağlanacak.

Genel - 5 saat önce

Muğla Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Fethiye Karaçulha Toptancı Hali’nin çatısına kurulan güneş enerjisi santraliyle hem enerji maliyetleri azaltılıyor hem de çevreye önemli katkı sağlanıyor.

Yaklaşık 4 bin 500 metrekarelik çatı alanına kurulan sistemde, her biri 550 watt gücünde bin 440 adet fotovoltaik panel yer alıyor. Bu panellerle 792 kilowatt pik (kWp) kurulu güce sahip bir enerji santrali oluşturuldu.

Yıllık 1 Milyon 250 Bin kWh Temiz Enerji

Toplam maliyeti 13 milyon 899 bin TL olan proje ile yılda ortalama 1 milyon 250 bin kWh elektrik üretilmesi hedefleniyor. Böylece enerji giderlerinden yaklaşık 6 Milyon TL tasarruf sağlanacak.

600 Ton Karbon Salımı Önleniyor

Üretilen temiz enerji sayesinde yılda yaklaşık 600 ton karbon salımının önüne geçiliyor. Bu miktar, doğaya dikilmiş yaklaşık 27 bin ağacın bir yılda temizleyebileceği karbon emisyonuna eşdeğer. Büyükşehir Belediyesi, güneş enerjisi yatırımıyla hem çevresel sorumluluğunu yerine getirdi hem de enerji maliyetlerinde önemli bir tasarruf sağladı.

Elektrik Teknikeri Çelik: “Tesisimiz Dışa Bağımlı Enerji Tüketimini Azaltıyor”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığında görevli Elektrik Teknikeri Mehmet Çelik, “Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak Fethiye Karaçulha Toptancı Hali’nin çatısında hayata geçirdiğimiz güneş enerjisi santrali ile hem enerji maliyetlerimizi düşürdük hem de çevresel sorumluluğumuzu yerine getirdik. Yaklaşık 4 bin 500 metrekarelik çatı alanına kurduğumuz bu sistemle, yılda ortalama 1 milyon 250 bin kilovatsaat elektrik üretimi sağlamayı amaçlıyoruz.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Aras’ın yenilenebilir enerjiye verdiği önem doğrultusunda çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.” diye konuştu.

Başkan Aras: “Hedefimiz, Muğla’mızı Doğayla Uyumlu Bir Kent Olarak Yarınlara Taşımaktır”

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, yenilenebilir enerji yatırımlarının geleceğe bırakılacak en değerli miraslardan biri olduğunu vurguladı.

Başkan Aras, “Doğamızı korumak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Muğla bırakmak en önemli sorumluluklarımızdan. Bu projeyle hem çevremizi koruyor hem de kentimizin kaynaklarını daha verimli kullanıyoruz. Güneşten elde ettiğimiz temiz enerjiyle doğaya nefes aldırıyor, sürdürülebilir bir gelecek için kararlılıkla çalışıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, yalnızca bugünün değil, geleceğin de ihtiyaçlarını karşılamak demektir. Hedefimiz, Muğla’mızı doğayla uyumlu, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir kent olarak yarınlara taşımaktır.” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

TEMAD ŞUBESİ’NDEN ASTSUBAY HAKLARI İÇİN EŞ ZAMANLI BASIN AÇIKLAMASI

2025-10-04 15:14 - Genel

Milas’ta Zeytin Ağacı Sayısı Üçe Katlandı

2025-10-02 10:41 - Gündem

MARMARİS’TEN ANTALYA’YA TOHUM DESTEĞİ

2025-10-03 13:31 - Marmaris

İYİ Parti Marmaris ilçe teşkilatında yeni yönetim hazırlığı

2025-10-07 18:00 - Marmaris

GÖKOVA'NIN KALBİNE YAPILACAK TESİS TEPKİ ÇEKİYOR

2025-10-06 15:12 - Marmaris

Muğla’da "Bu kadarı olmaz" dedirten görüntüler: Fayton çeken ata alkol içirdiler

2025-10-06 16:28 - Asayiş

AYŞE EYGİ U15 BALKAN ŞAMPİYONASI İÇİN KAMPTA

2025-10-04 12:31 - Spor

İskenderun’da 1 milyon TL’lik kablo hırsızlığına 2 tutuklama

2025-10-04 16:41 - Asayiş

32. Uluslararası Muğla kültür ve sanat şenliği başladı

2025-10-03 09:40 - Kültür Sanat

Marmaris’te otelde patlama: 3 yaralı

2025-10-02 14:19 - Asayiş

İlgili Haberler

Osmangazi Belediye Başkanı Aydın: "3 milletvekilimizin İsrail tarafından göz altına alınmasını nefret ve şiddetli kınıyoruz"

20:13 - Genel

Kosova, binlerce Türk üretimi kamikaze İHA teslim aldı

20:14 - Genel

Uludağ’da ilk kar yağışı böyle görüntülendi

20:03 - Genel

Ceviz ağacından düşen adam ağır yaralandı

19:51 - Genel

Pendik’te ’Memleket Günleri’ne İBB karşı çıktı

19:16 - Genel

Günün Manşetleri

20 bin balon gökyüzüyle buluşacak

17:04 - İnsan

Domuz avlarken babasını vuran oğula ev hapsi

16:38 - Asayiş

Güvenli olmayan gıdadan her yıl 420 bin insan ölüyor

14:57 - İnsan

Türkiye - Gürcistan maçının genel bilet satışları başladı

14:42 - Spor

Aranan uyuşturucu taciri JASAT tarafından yakalandı

13:38 - Asayiş