?>

NASA’DAN APOFİS ASTEROİTİ İÇİN YENİ GÖREV

OSIRIS-APEX uzay aracı, 'Kaos Tanrısı' Apofis'in 2029'da Dünya'ya yakın geçişini gözlemlemek için tekrar uzaya yollandı.

Dünya - 1 yıl önce

NASA, yeni bir uzay görevi başlatarak derin uzaydan geri dönen OSIRIS-REx uzay aracını tekrar uzaya yolladı. Bu kez görevi, 'Kaos Tanrısı' olarak adlandırılan Apofis adlı asteroidi incelemek. OSIRIS-REx, şimdi OSIRIS-APEX adını taşıyor ve Apofis'in Dünya yörüngesine yaklaşmasını gözlemleyecek.

 

Uzay aracı, Eylül ayında yedi yıl boyunca uzay kayası Bennu'dan numune topladıktan sonra Dünya'ya dönmüştü. Şimdi, Apofis'in 2029'da Dünya'ya çok yakın bir mesafeden geçeceği tahmin ediliyor. Bu olay, kaydedilen tarihlerin başlangıcından bu yana görülmemiş bir durum. Apofis'in 13 Nisan 2029'da sadece 32 bin kilometre uzaklıkta olması, çıplak gözle gözlemlenebilecek kadar yakın bir mesafe olarak dikkat çekiyor.

 

NASA, bu yaklaşmanın Dünya'nın yer çekimini etkileyebileceğini ve bir günün süresinin 24 saatten 30.6 saate çıkabileceğini belirtiyor. Ayrıca, bu yaklaşmanın toprak kaymaları ve depremlere neden olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

 

Arizona Üniversitesi’nde görevli OSIRIS-APEX Baş Araştırmacısı Dani Mendoza DellaGiustina, "Bu olay, güçlü gelgit kuvvetlerinin ve enkaz yığını malzemesinin birikiminin, gezegen oluşumunda nasıl rol oynayabileceğini anlamamıza yardımcı olabilir" diyor.

 

Apofis'in yaklaşan geçişi, Dünya'nın yer çekimi tarafından etkilenecek ve bu etki asteroidin yüzeyinde değişikliklere neden olabilir. NASA'nın OSIRIS-APEX uzay aracı, bu değişiklikleri detaylı bir şekilde inceleyerek bilim insanlarına değerli veriler sağlayacak.

 

Apofis'in Dünya'ya yaklaşmasına beş yıl var, ancak bu süre zarfında bilim insanları, asteroidin hareketlerini dikkatlice izleyecek ve Güneş'e yakın altı geçişini inceleyecek. Bu görev, uzay keşifleri ve gezegen oluşumu süreci hakkında önemli bilgiler sunabilir.

Haftanın Öne Çıkanları

Nuroğlu: “Doğu Karadeniz Bölgesi’nin güneşten elektrik üretme kabiliyeti Almanya’nın en iyi yerlerinden daha iyi veya eşdeğer”

2023-12-27 09:35 - Teknoloji

ZBEÜ’de teknoloji ve eğitim buluştu; BEÜ ve Huawei işbirliği ile gelecek konuşuldu

2023-12-27 12:57 - Teknoloji

Sultangazi’de kız arkadaşını bekleyen Barış Özdoğan’ın öldürüldüğü an güvenlik kamerasında

2023-12-22 12:37 - Asayiş

Türkiye Genelinde Yağışlı Hava

2023-12-22 19:12 - ÇEVRE

MARMARİS BAŞSAVCISI KARABULUT’A ZEHRA BEBEK’TEN VEDA ZİYARETİ

2023-12-26 17:50 - Marmaris

Batman Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı filosuna 27 yeni araç tahsis edildi

2023-12-26 12:46 - Genel

ASIRLIK YAŞAMA 73 YILLIK AŞK

2023-12-26 09:09 - Yaşam

Antalya’da “Çukur Çetesi" çökertildi: 11 milyarlık mal varlığına el konuldu

2023-12-25 18:52 - Asayiş

Yatağan-Çine karayolunda kaza: 1 ölü

2023-12-24 23:25 - Asayiş

AYESOB Başkanı Künkcü’nün oğlu dünya evine girdi

2023-12-25 16:20 - Magazin

İlgili Haberler

Türkiye ve Azerbaycan İş Birliği

13:24 - Dünya

Tren Seferleri Şüpheli Paket Nedeniyle Felç Oldu

15:38 - Dünya

Almanya’da 11 Havalimanında 24 Saatlik Grev

12:22 - Dünya

Trump, Gazze’nin Yeniden İnşası İçin Büyük Yatırım Planlıyor

12:30 - Dünya

Erdoğan'a Malezya'dan Akademik Onur

16:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Yeşilin Binbir Tonu Fotoğrafçıları Büyüledi

15:33 - Gündem

Kardiyorenal Sendrom Alarmı

15:28 - Sağlık

80 yıllık giysiler yeniden hayat buldu

14:23 - Genel

Mehir Vakfı'ndan Evlilik Çağrısı

14:21 - İnsan

Özel Öğrencilere Şiddet Uygulayan Öğretmen Tutuklandı

13:53 - Asayiş