?>

’Nefes’ Makedonya ormanlarına da nefes oldu

Türkiye'nin ilk yerli ve milli orman yangın söndürme helikopteri Nefes T70, Makedonya’daki orman yangınlarına müdahalede bulunduktan sonra Muğla’ya döndü.

Gündem - 11 ay önce

Türkiye’nin ilk yerli ve milli orman yangın söndürme helikopteri Nefes T70, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Bodrum Güvercinlik Gökçeler Yangın Yönetim Merkezi'nde konuşlandırıldıktan sonra, Makedonya’daki orman yangınlarına müdahale etmek üzere gönderildi. Helikopter, bir ay süren yangın mücadelesinde 5 gün görev yaptıktan sonra tekrar Muğla’ya döndü.

**TUSAŞ tarafından geliştirilmiş olan T70 helikopteri, Orman Genel Müdürlüğü’nün envanterine dahil olan ilk yerli yangın söndürme helikopteri olma özelliğine sahiptir. Bu helikopter, aynı zamanda 11 orman işçisini de nakliye edebilme kapasitesine sahiptir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Nefes” ismi verilen helikopter, Helytak sistemi ile donatılmıştır. Bu sistem, bir seferde 4 bin 500 litre su taşıma kapasitesine sahip olup, su ve söndürme kimyasallarını çekebilen özel bir hortum, pompa sistemi ve körüklü bir depodan oluşmaktadır. Sistemin takılması ve sökülmesi 30 dakika içinde yapılabilmekte ve sepetlere kıyasla daha güvenli bir kullanım sunmaktadır.

Makedonya’da Görev ve Performans:

14 Temmuz’da Makedonya’daki orman yangınlarına müdahale için yola çıkan T70 helikopterinin kaptanı Murat Özçakmak, Makedonya'ya vardıklarında 11 ayrı yangın noktası ile karşılaştıklarını ve bu noktalara müdahale ettiklerini belirtti. Özçakmak, Makedonya’nın yangınla mücadele imkânlarının Türkiye kadar yeterli olmadığını gözlemlediklerini ve verdikleri brifinglerle, ortak çalışmalarla yangınlara 5 gün boyunca mücadele ettiklerini ifade etti. Helikopterin performansı ve uçuş süreleri hakkında bilgi veren Özçakmak, günde 8 saat uçuş yaptıklarını ve maksimum performansla çalıştıklarını belirtti.

Bu başarılı görev, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadeledeki yetkinliğini ve milli savunma sanayisinin gelişimini gözler önüne serdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Kurtalan’da motosiklet ile hafif ticari araç çarpıştı: 2 yaralı

2024-07-19 10:36 - Asayiş

İngiliz Kraliçesi’nin portresini dokuttuğu ünlü modacı, genç yetenekleri yetiştirecek

2024-07-19 10:25 - Eğitim

Antalya’da şehir bostanlıklarında ilk hasat gerçekleşti

2024-07-19 11:41 - Gündem

Bayram: “Adana konteyner limanı ile dünya şehri olacak”

2024-07-19 09:36 - Ekonomi

Trump, "Tarihin en büyük işgali şu anda ülkemizde gerçekleşiyor"

2024-07-19 11:26 - Siyaset

Tulum peyniri konusunda yürütülen çalışmalar ile ilgili koordinasyon toplantısı yapıldı

2024-07-19 08:36 - Genel

MUĞLA DİŞ HEKİMLERİ ODASI İLE ÜNİVERSİTE ARASINDA İŞBİRLİĞİ

2024-07-19 11:15 - Sağlık

Formula 1’de sıradaki durak Macaristan

2024-07-19 11:25 - Spor

32. Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halk Oyunları Festivali başladı

2024-07-19 09:29 - Kültür Sanat

Pazarspor, Yavuz Alemdar’ın sözleşmesini yeniledi

2024-07-19 10:36 - Spor

İlgili Haberler

Bakan Kurum: "Teslimatta 250 bini geçtik, sözümüzü inşa etmeye devam"

17:06 - Gündem

Tarla temizliğinden yangın çıktı

16:53 - Gündem

Tesadüfen bulundu, bir ili heyecan sardı

16:07 - Gündem

Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan böcek türü Diyarbakır’da görüldü

15:50 - Gündem

Beyşehir Gölü’nde yeni av sezonu başladı, denetimler sıkılaştırıldı

15:50 - Gündem

Günün Manşetleri

Lösemili Çocuklara Moral Etkinliği

15:19 - Genel

Anne ve Oğul Aynı Okulda Sınavda

14:57 - İnsan

Jandarmadan Uyuşturucuya Geçit Yok

14:54 - Asayiş

Taksilerde "Panik Butonlu" Güvenlik Dönemi Başladı

14:19 - Asayiş

Fabrikadaki Sızıntı Can Aldı

14:03 - Asayiş