?>

Nemrut’ta toz bulutu içinde görsel şölen

Bitlis’in ahlat, güroymak ve tatvan ilçe sınırları içinde bulunan nemrut kalderası, su içmeye inen yaklaşık 4 bin küçükbaş hayvanın tozlu yolculuğuyla adeta görsel bir şölene sahne oldu.

Gündem - 1 ay önce

Bitlis’in Ahlat, Güroymak ve Tatvan ilçe sınırları içinde bulunan Nemrut Kalderası, su içmeye inen yaklaşık 4 bin küçükbaş hayvanın tozlu yolculuğuyla adeta görsel bir şölene sahne oluyor.

Nemrut Dağı’nda yer alan ve doğal güzelliğiyle dikkat çeken Kalp Gölü, her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce küçükbaş hayvana ev sahipliği yapıyor. Sıcak yaz günlerinde su ihtiyaçlarını karşılamak için göle doğru ilerleyen koyun sürüleri, tozlu yollar ve vadilerden geçerken kartpostallık görüntüler oluşturdu. Özellikle sabah saatlerinde ve gün batımında oluşan manzaralar, görenleri hayran bıraktı.

Göçerlerin izinden gelen bu doğa harikası anlar, havadan da görüntülenerek belgesel tadında görüntülere sahne oluyor. Nemrut Dağı ve çevresindeki bölge, zengin su kaynakları, serin havası ve verimli otlaklarıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen göçer ailelerin tercih ettiği başlıca yaylalardan biri olmaya devam ediyor. Bu doğal yaşam döngüsü hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de doğayla iç içe bir yaşam kültürünü yaşatıyor.

Küçükbaş hayvanların suya doğru gidişi, hem gün batımı hem de sabah ışığında kartpostallık görüntüler oluşturdu. Yaklaşık 24 yıldır hayvanları ile birlikte bölge bölge gezen Şefket Erkin, kış aylarında güneyde yaz aylarında ise Bitlis’teki yaylalarda olduklarını söyledi. Erkin, "Kış aylarında Mardin, Nusaybin, Cizre, Midyat ve İdil gibi bölgelere gidiyoruz. Kışın 4 ayımızı o bölgelerde geçiriyoruz. Daha sonra nisan ayında yola çıkıyoruz. Batman’a kadar yürüyerek geliyoruz. Ondan sonra hayvanlarımızı arabalara yükleyip yaylalara geliyoruz. Muş’ta, Hakkari’de, Van’da ve Bitlis’teki yaylalara geliyoruz. Bu yaylalara gelmemizdeki amaç, daha serin olmasıdır. Otlar yeni yeni çıkıyor, bu yüzden sütler daha verimli oluyor. Aynı zamanda peynir zamanı peynir satıyoruz, daha da verimli oluyor" dedi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Mersin’de ’Yaz Şenlikleri’ başladı

2025-08-03 11:09 - Kültür Sanat

Çankırı’da akan bu sular okyanuslardan 8 kat daha tuzlu

2025-08-02 12:56 - Gündem

Marmaris'teki Meslek Okulları Gündemde

2025-07-29 11:42 - Marmaris

Ekipleri "yılan" alarmına geçirdi, asılsız ihbardan ceza yedi

2025-07-30 23:14 - Asayiş

Silivri Belediyesi’nde yazlık sebze hasadı devam ediyor

2025-07-31 14:59 - Gündem

Yerlilerden Turistlere Marmaris Rehberi

2025-07-31 15:39 - Marmaris

Mersin’de silahlı saldırıya uğrayan 20 yaşındaki genç hayatını kaybetti

2025-07-29 16:59 - Asayiş

AK PARTİ MUĞLA MİLLETVEKİLİ KADEM METE’DEN ONAT AİLESİNE TAZİYE ZİYARETİ    

2025-08-02 11:57 - Genel

Rumen şarkıcı Otilia düğünde sahne aldı

2025-07-28 21:40 - Magazin

Ömer Çelik'ten Özgür Özel'e Filistin Eleştirisi

2025-08-02 18:05 - Siyaset

İlgili Haberler

Çine’de öğrenciler orman yangınları hakkında bilgilendirildi

15:21 - Gündem

Ümraniye’de park ve yeşil alanlarda yenileme çalışmaları devam ediyor

15:02 - Gündem

Samsun’da ‘Net Sıfır 2050’ vizyonu: İklime duyarlı ulaşım ve uyum planı tanıtıldı

14:50 - Gündem

MHP Denizli'de 'Birlik Buluşması' Düzenliyor

14:49 - Gündem

Pazarcık’ta yol çalışması

14:46 - Gündem

Günün Manşetleri

Glutensiz Diyet Gerçekten Sağlıklı Mı?

14:36 - Sağlık

Türkiye’de 45 ilin ihracatı yılın ilk 8 ayında arttı

14:10 - Ekonomi

Cebindeki bıçak canından etti

14:05 - Asayiş

Ayı Zannettiği Köy İmamını Vurdu

14:03 - Asayiş

Veliler, Öğretmeni Darp Etti

13:13 - Asayiş