?>

Niğde’de 7 ayrı noktada arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor

Niğde il kültür ve turizm müdürü elif belkız baştürk, niğde müze müdürü yakup ünlüler ve kazı başkanları, vali cahit çelik’i makamında ziyaret ederek il genelinde sürdürülen arkeolojik kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Kültür Sanat - 16 saat önce

Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Elif Belkız Baştürk; Niğde Müze Müdürü Yakup Ünlüler ve kazı başkanları, Vali Cahit Çelik’i makamında ziyaret ederek il genelinde sürdürülen arkeolojik kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Yapılan bilgilendirmeye göre, Niğde’de toplam yedi ayrı noktada arkeolojik kazı çalışması yapıldığı, bu kazılardan beşinin Cumhurbaşkanlığı Kararı ile, ikisinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle, Niğde Müze Müdürlüğü başkanlığında gerçekleştirildiği ifade edildi. Altunhisar ilçesinde yer alan Kınık Höyük’teki kazı, Floransa Üniversitesi adına Prof. Dr. Marina Pucci’nin başkanlığında ve Koordinatör Kazı Başkanı Doç. Dr. Yalçın Kamış’ın katılımıyla Temmuz ve Ağustos aylarında sürdürülüyor. Bor ilçesi Kemerhisar beldesinde bulunan Tyana Antik Kenti’nde ise Aksaray Üniversitesi adına Prof. Dr. Osman Doğanay başkanlığında 12 ay boyunca kesintisiz olarak kazı faaliyetleri yürütülüyor. Ulukışla ilçesindeki Porsuk Höyük’te gerçekleştirilen kazı; Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü adına Dr. Öğr. Üyesi Eric L. Jean başkanlığında ve Koordinatör Kazı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Burak Yolaçan’ın katılımıyla Temmuz ve Ağustos aylarında devam ediyor. Niğde merkez ilçeye bağlı Kayırlı Köyü’nde yer alan Sırçalıtepe Yerleşimi’nde İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Semra Balcı başkanlığında Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında kazı çalışmaları yapılıyor. Bor ilçesine bağlı Havuzlu Köyü’nde bulunan Bekçitepe Höyüğü’nde yürütülen kazılar ise Hitit Üniversitesi’nden Doç. Dr. Abdullah Hacar başkanlığında ve yine Temmuz ile Ağustos aylarını kapsayacak şekilde gerçekleştiriliyor. Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülen iki kazıdan biri, Çiftlik ilçesi sınırlarında bulunan Tepecik Höyük’te yürütülüyor. Bu kazı; Niğde Müzesi Müdürlüğü öncülüğünde ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yasin Gökhan Çakan’ın bilimsel danışmanlığında Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsıyor. Diğer kazı ise Kayırlı Köyü Pınarcık Mevkii’nde yer alan Göllüdağ Obsidyen Atölyelerinde gerçekleştiriliyor. İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nurcan Kayacan’ın bilimsel sorumluluğunda yürütülen bu çalışma, Ağustos ve Eylül aylarında sürdürülüyor.

Vali Çelik’e sunulan bilgilerde; yürütülen kazıların sadece bilimsel değil, aynı zamanda kültürel ve turistik açıdan da büyük bir değer taşıdığına dikkat çekildi. Kazıların, Niğde’nin binlerce yıllık tarihine ışık tutacak önemli veriler sunduğu, geçmiş medeniyetlerin izlerinin gün yüzüne çıkarılması açısından son derece kıymetli olduğu vurgulandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Erzincan’da kültür balıkçılığı yaygınlaşıyor

2025-07-23 14:21 - Gündem

Kavgayı ayırmaya çalışırken öldüresiye dövülen genç 1 haftadır yaşam mücadelesi veriyor

2025-07-24 16:58 - Asayiş

Teknede çıkan kavgada bir kişi hayatını kaybetmişti: 3 kişi tutuklandı

2025-07-21 17:45 - Asayiş

Marmaris’te teknede başlayan tartışma Kanlı Bitti

2025-07-22 12:15 - Asayiş

Marmaris Yollarında Domuz Korkusu

2025-07-22 09:33 - Marmaris

Bakan Memişoğlu’nun ziyaret ettiği Kader Dereli, Yoğun Bakıma Servisi’ne alındı

2025-07-24 16:00 - Sağlık

MARMARİS’TE ORGANİK YUMURTADA SKANDAL

2025-07-23 14:13 - Marmaris

Selimiye'de Kaybolan Jako Papağan İçin 60 Bin TL Ödül

2025-07-25 17:01 - Marmaris

DN Unity ile İş Ortakları Tek Çatı Altında Buluşuyor

2025-07-23 13:51 - Marmaris

Fethiye’de 25 yaşındaki genç denizde boğuldu

2025-07-23 00:06 - Asayiş

İlgili Haberler

Antik Tiyatro’yu kara kalem çalıştılar

18:09 - Kültür Sanat

Van YYÜ Akademik Orkestrası Viyana’da sahne aldı

17:14 - Kültür Sanat

Malatya’da öğrencilere film gösterimi

16:18 - Kültür Sanat

Başkan Kotan tarihi ambarları inceledi

15:42 - Kültür Sanat

Yapay zekanın seslendirmeni yarışma koltuğunda

15:01 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Yolcu uçağında uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

15:00 - Asayiş

Bornova'da Orman Yangını

14:57 - Asayiş

Meteorolojiden Sıcak Çarpması Uyarısı

14:51 - Gündem

Erken Teşhis Kemik Tümöründe Hayat Kurtarıyor

14:03 - Sağlık

Otobüs Yerine Motosikletle Günde 270 KM Yol Gidiyor

13:25 - İnsan