?>

Niğde’de yerli ve milli tohum hamlesi: 60 ton patates tohumu üreticilere dağıtıldı

NİĞDE’DE 60 TON PATATES TOHUMU ÜRETİCİLERE DAĞITILDI

Gündem - 3 hafta önce

Niğde’de "Yerli ve Milli Patates Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nde geliştirilen yerli ve milli tohumluk patatesler üreticilerle buluşturuldu.

Yerli üretimi güçlendirmek ve milli tarım hamlesine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje çerçevesinde düzenlenen törende, 12 üreticiye tamamı hibe olmak üzere toplam 60 ton sertifikalı yerli ve milli tohumluk patates dağıtıldı.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ndeki programa Vali Nedim Akmeşe, Tarım ve Orman İl Müdürü Furkan Mete, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, üreticiler ve davetliler katıldı.

Törende konuşan Vali Akmeşe, yerli ve milli tohum kullanımının önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Bugün proje kapsamında üreticilerimize toplam 60 ton yerli ve milli patates tohumu dağıtılacak, 120 dekarlık alanda üretim gerçekleştirilecektir. Böylece yerli çeşitlerimizin verim gücü, hastalıklara dayanıklılığı ve bölge şartlarına uyumu sahada uygulamalı olarak ortaya konmuş olacaktır. Yerli ve milli çeşitlerimiz, üreticilerimizin tohumluk maliyetlerini azaltırken, kaliteli ve güvenilir tohum kullanımının yaygınlaşmasına, tarımda dışa bağımlılığın azaltılmasına ve sürdürülebilir üretime önemli katkılar sağlayacaktır."

Üreticilerin yerli tohumlara yönelik bazı endişeleri bulunduğunu ifade eden Akmeşe, proje ile birlikte yerli ve milli tohumların sahadaki verim ve dayanıklılığının uygulamalı olarak görüleceğini söyledi. Akmeşe, verimli bir sezon geçirilmesi temennisinde bulunarak tüm üreticileri yerli ve milli tohum kullanmaya davet etti.

Tarım ve Orman İl Müdürü Furkan Mete ise tarımda sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti. Güçlü bir tarım yapısının ancak yerli üretimin desteklenmesi ve kendi tohumunu geliştirebilen bir sistemle mümkün olacağını belirten Mete, son yıllarda yerli ve milli üretim anlayışı doğrultusunda atılan adımların ülke tarımı açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

Tarımın artık yalnızca üretimden ibaret olmadığını vurgulayan Mete, sektörün teknoloji, Ar-Ge, verimlilik ve sürdürülebilirlik ekseninde bir bütün olarak değerlendirildiğini ifade ederek Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleriyle üreticilerin yanında olmaya, modern üretim tekniklerini yaygınlaştırmaya ve yerli üretimi teşvik etmeye devam edeceklerini söyledi.

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak da enstitü bünyesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Pırlak, yürütülen ıslah çalışmaları sonucunda bugüne kadar 11 yerli ve milli patates çeşidinin ülkeye kazandırıldığını ifade ederek Türkiye’de bir ilke imza atılarak geliştirilen çeşitlerin 8’inin yerli özel firmalara devredildiğini kaydetti.

Yerli çeşitlerin verim, kalite ve hastalıklara dayanıklılık bakımından güçlü özelliklere sahip olduğunu dile getiren Pırlak, geliştirilen bu çeşitlerin bölge şartlarına uyum kabiliyetinin de oldukça yüksek olduğunu söyledi.

Konaklı Patates Üretimi İşletme Kooperatifi Başkanı Stıkı Elmas ise üreticiler adına yaptığı konuşmada patates tohumunda yıllarca süren dışa bağımlılığın, geliştirilen yerli çeşitlerle farklı bir noktaya taşındığını ifade ederek bu çeşitlerin yabancı tohumlarla rekabet edebilecek seviyeye ulaştığını söyledi.

Program kapsamında Nahita, Niğşah, Saruhan, Onaran 2015 ve Leventbey isimli yerli ve milli patates çeşitleri üreticilere teslim edildi.

Dağıtılan tohumlukların toplam 120 dekarlık alanda üretime kazandırılacağı belirtildi.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Niklas Süle, 30 yaşında futbolu bıraktı

2026-05-07 12:59 - Spor

MARMARİS’TE OTELLER YANGIN YÖNETMELİĞİNE HAZIR

2026-05-12 17:19 - Marmaris

Batman Petrolspor’un şampiyonluk kutlamalarında Murat Boz Rüzgarı

2026-05-11 00:40 - Magazin

Emekli oldular, bisikletle Türkiye turuna çıktılar

2026-05-12 11:07 - İnsan

Sokaklardaki annelere karanfil dağıttılar

2026-05-10 16:41 - Siyaset

Havza’da kuvvetli sağanak etkili oldu, dere taştı

2026-05-12 18:51 - Gündem

Marmaris Tepe Mahallesi’nde "Hurda Motor" Çilesi

2026-05-09 14:20 - Marmaris

Marmaris'te Sürücülere "Dumansız Araç" Denetimi

2026-05-11 15:48 - Marmaris

Torbacı operasyonunda 1 kişi tutuklandı

2026-05-11 16:48 - Asayiş

KURVAZİYER TURİZMİ MARMARİS’E CAN SUYU OLACAK 

2026-05-12 15:11 - Marmaris

İlgili Haberler

Hazar Gölü’nde dev temizlik 12 ton atık toplandı

22:19 - Gündem

Karabük’te heyelan tehlikesi: Toprak kütlesi yola indi

21:00 - Gündem

Tokat’ta dolu yağışı yolları beyaza bürüdü

20:11 - Gündem

Sivas’ta usulsüz ele geçirilen 4 keklik doğaya salındı

19:53 - Gündem

Yağmur sonrası gökkuşağı güzelliği

19:50 - Gündem

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem