?>

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Demir: "MS, genç erişkinleri en çok da 3-4 kat daha fazla olmak üzere kadınları etkileyen bir hastalık"

Elazığ fırat üniversitesi hastanesi nöroloji anabilim dalı öğretim üyesi prof. Dr. Caner feyzi demir, ms hastalığı hakkında açıklamalarda bulunarak erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görüldüğünü belirtti

Sağlık - 4 ay önce

Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Feyzi Demir, MS hastalığı hakkında açıklamalarda bulunarak erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görüldüğünü belirtti.

Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Feyzi Demir, Multiple Skleroz hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

MS’in merkezi sinir sistemiyle ilgili bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Caner Feyzi Demir, "MS, merkezi sinir sisteminin miyelinle ilgili hastalıklarıdır. Merkezi sinir sistemi dediğimiz beyin ile omirilikten oluşan kısım. Bu miyelinle ilgili bozuklukların en sık görülen tipi sıklıkla genç erişkinleri en çok da 3-4 kat daha fazla olmak üzere kadınları etkileyen bir hastalık. Bu bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bu hastalık bağışıklık sisteminin yanlış hedef seçerek vücut dokularına zarar vermesiyle gelişiyor. Yani bağışıklık sisteminin aslında bir zayıflığı söz konusu değil, bağışıklık sisteminin yanlış hedeflenmesi söz konusudur. MS hastalığı genellikle ataklarla seyrediyor. Hastalar, çoğunlukla görme kaybı, baş dönmesi, vücudun bir tarafında uyuşma ve denge bozuklukları gibi şikayetlerle başvurur. Tanı koyarken hastanın öyküsü ve nörolojik muayenesi büyük önem taşıyor. Hastalardan Beyin veya Omurilik MR’ı istenir MR görüntülerinde plak adı verilen ve miyelin kaybını gösteren lekelerin saptanabilir. MS tanısında belirli kriterler bulunuyor. Bunlardan birinin zamansal ve mekânsal yayılım olduğu yani farklı zamanlarda ve farklı bölgelerde plakların görülmesinin tanıda önemli olmasıdır" dedi.

Tanı sürecinde beyin-omurilik sıvısından da örnek alındığını aktaran Prof. Dr. Demir, "Ayrıca bazı dışlayıcı testler yapılarak kesin tanıya ulaşılıyor. Tanı kesinleştikten sonra tedaviyi üç ana başlık altında ele alıyoruz. Bunlar, atak tedavisi, atakları önleyici tedavi ve semptomatik tedavidir. Atak tedavisinde kortizon tedavisi veya kan değişimi yöntemlerini uyguluyoruz ardından da atakları önlemeye yönelik tedavilere geçiyoruz. Başlangıçta daha hafif ilaçların tercih ediliyor, ancak hasta ilaç kullanmasına rağmen ataklar devam ederse veya MR’da yeni plaklar görülürse bir üst tedavi basamağına geçiliyor. Bu aşamada bağışıklık sistemini daha güçlü baskılayan ilaçlar kullanılıyor. Buna rağmen yeni ataklar veya plaklar saptanırsa en üst düzey tedaviye geçilir. Üst düzey tedavide en çok kullandığımız ilaçlar, yeni kuşak ajanlar olan monoklonal antikorlardır. Atakları önleyici tedavinin yanı sıra semptomlara yönelik de çeşitli yöntemler kullanılıyor. En sık görülen kas sertleşmesi için tedaviler, botulinum toksin uygulamaları ve fizik tedavi yöntemleri uygulanıyor. Ayrıca ürolojik problemler için üroloji uzmanlarıyla birlikte hareket ediyoruz. MS hastalarının günlük yaşamını zorlaştıran yorgunluk gibi ciddi semptomlarda ise davranışçı yaklaşımlar öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Galatasaray-Fatih Karagümrük Maçının VAR Hakemi Açıklandı

2025-08-15 12:08 - Spor

Galatasaray ve Kocaelispor Maçlarının Tarihleri Açıklandı

2025-08-15 09:55 - Spor

Çanakkale’de gece saatlerinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2025-08-16 02:35 - Asayiş

Siirt’te sıcaktan bitkin düşen kediye güvenlik görevlisi can suyu oldu

2025-08-15 20:06 - Gündem

Metin Ergun'dan TÜİK'e 'Haksızlık' Tepkisi

2025-08-19 13:20 - Ekonomi

ERÜ Diş Hekimliği Fakültesi 16. dönem mezunlarını verdi

2025-08-15 16:51 - Eğitim

Mustafa Konak ’Kıskanmak’ dizisinin kadrosuna katıldı

2025-08-20 11:24 - Magazin

Serinlemek için girdiği denizde boğulan genç toprağa verildi

2025-08-18 14:28 - Asayiş

Yunanistan Tarafından Geri İtilen Göçmenler Kurtarıldı

2025-08-16 12:43 - Asayiş

Türk Yapımı Sıcak Hava Balonları 11 Ülkeye İhraç Edildi

2025-08-18 12:13 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bolu’da yediği mantardan zehirlenerek baygın halde bulunmuştu: "Kimse mantar satın almasın"

22:03 - Sağlık

Uşak’ta hemodiyaliz merkezi hizmete alındı

18:04 - Sağlık

Uzmanından açıklama: "Zatürreye neden olan etkenler sonbahar kış aylarında artış gösteriyor"

16:52 - Sağlık

Bingöl’e 5 yeni ambulans ve 2 UMKE aracı tahsis edildi

16:56 - Sağlık

KBÜ ev sahipliğinde 4. Ulusal MediRalli organizasyonu gerçekleştirildi

15:50 - Sağlık

Günün Manşetleri

Polisten sokak satıcılarına operasyon: 13 şüpheli gözaltında

15:24 - Asayiş

Hastaneden dönen karı koca kaza yapıp hastanelik oldu

15:20 - Asayiş

Beşiktaş, Gaziantep FK maçı hazırlıklarını sürdürdü

15:10 - Spor

5 yaşındaki Deniz’in ölümünde sorumluluk tartışması

14:54 - Asayiş

Futbolda bahis soruşturmalarında Nazilli’den 2 gözaltı

12:57 - Asayiş