?>

Obezite ile mücadelede yeni dönem

İstanbul’da düzenlenen Avrupa Obezite Kongresi kapsamında bir araya gelen kamu ve özel sektör temsilcileri, obeziteyle mücadele için ortak eylem planı hazırladı.

Sağlık - 3 hafta önce

Türkiye Sağlık Platformu, Türkiye Obezite Araştırma Derneği ve Lilly İlaç iş birliğiyle düzenlenen yuvarlak masa toplantısında; kamu paydaşları, uzmanlık dernekleri ve hasta temsilcileri Türkiye’de obeziteyle mücadelede öncelikli ihtiyaçları ve çok paydaşlı iş birliği alanlarını değerlendirmek üzere bir araya geldi. Bu yıl 12- 15 Mayıs tarihlerinde Türkiye’de düzenlenen ve Lilly’nin sponsorları arasında olduğu Avrupa Obezite Kongresi (ECO) kapsamında İstanbul’da ’Ulusal Obezite Koalisyonu’ başlıklı Üst Düzey Ulusal Politika Yuvarlak Masa Toplantısı gerçekleştirildi. Türkiye Sağlık Platformu (TÜSAP), Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) ve Lilly İlaç ortaklığı ile düzenlenen toplantıya Sağlık Bakanlığı’nın farklı birimlerinden üst düzey yetkililer katıldı.

Sağlık Bakanlığının yetkililerinin yanı sıra Türkiye’deki uzmanlık dernekleri liderleri, Avrupa Obezite Derneği (EASO) temsilcileri ve hasta temsilcilerini bir araya getiren bu toplantının temel amacı, obezite hastalığı yönetiminde kamu-özel sektör iş birliklerine yönelik öncelikli adımları ortaya koyan çok paydaşlı bir çerçevenin şekillendirilmesi oldu. Bu kapsamda, "Ulusal Obezite Koalisyonu"na zemin oluşturacak görüş ve öneriler toplantı boyunca tartışıldı.

Obeziteyle mücadelede izlenecek yol haritası, düzenlenen toplantıda ele alındı. Toplantı boyunca, Türkiye’nin 12’nci Kalkınma Planı ile Sağlık Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı kapsamında obezitenin önemli bir bulaşıcı olmayan hastalık olarak resmen tanınmasının oluşturduğu yeni alanlar değerlendirildi.

Katılımcılar, belirlenen vizyon doğrultusunda Türkiye’de öncelik verilmesi gereken başlıklara odaklandı. Görüşmelerde, obezite yönetiminde dönüşüm sağlayabilecek üç ana başlık üzerinde mutabakat sağlandı.

Toplantıda ilk olarak birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi gündeme geldi. Bu kapsamda obezite tarama ve yönetim süreçlerinin aile hekimliği düzeyinde yapılandırılması, hekimlere yönelik standart eğitim programlarının hayata geçirilmesi ve sürecin dijital sistemlerle entegre edilmesi konuları öne çıktı.

Toplantının bir diğer gündem maddesi dijital dönüşüm ve yapay zekâ destekli takip uygulamaları oldu. Sağlık Bakanlığı’nın e-Nabız altyapısıyla entegre çalışacak, yapay zekâ destekli bir "hasta asistanı" uygulaması için iş birliği niyetinin güçlendirilmesi değerlendirildi.

Görüşmelerde ayrıca ulusal farkındalık seferberliği konusu da ele alındı. Bu çerçevede çok paydaşlı koalisyon toplantılarının sürdürülebilirliğinin sağlanması ve Sağlık Bakanlığı liderliğinde, obezitenin kronik hastalık olarak ele alındığı çok kanallı bir ulusal farkındalık kampanyasının değerlendirilmesi gündeme geldi.

Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci, toplantı gündemine dair, obezite hastalığı ile mücadelenin hem bir halk sağlığı hem de ekonomik öncelik olduğu mesajını iletti. Birinci, "Obezite artık yalnızca bireyin değil, toplumun ve sistemin sorunu. Bu alanda kapsamlı uygulamalar hayata geçiriyoruz; dijital sağlık altyapımızı güçlendiriyor, birinci basamak hizmetlerimizi dönüştürüyor ve farkındalık çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün burada yürütülen diyalog, bu çalışmaları sahaya taşımak ve kalıcı bir etki oluşturmak açısından son derece kıymetli" dedi.

TOAD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı ise obezitenin yaşam boyu yönetilmesi gereken kronik bir hastalık olduğunu vurgulayarak toplantının önemine dikkat çekti. Yazıcı, "Obezite hastalığıile mücadele, tek bir kurumun ya da tek bir disiplinin meselesi değil. Multidisipliner ve çok paydaşlı bir yaklaşım olmadan kalıcı başarı mümkün değil. İstanbul Obezite Koalisyonu tam da bu ortak akla zemin hazırlıyor" diye konuştu.

Lilly İlaç Genel Müdürü Ryan Dawson"Kamu-Özel İş Birlikleri ve Etki Oluşturan Modeller" başlıklı özel oturumda, obezite hastalığına karşı sürdürülebilir ilerleme için kurumlar arası diyalog, ortak sorumluluk anlayışı ve şeffaf yönetişim mekanizmalarının önemine dikkat çekti. Dawson, toplantı sonrasında yaptığı değerlendirmede ;"Avrupa Obezite Kongresi’nin bu yıl İstanbul’da gerçekleşmesi, Türkiye’nin bu konudaki bilimsel potansiyelini gösteriyor. Bugün burada şekillenen İstanbul Obezite Koalisyonu ile bu bilimsel birikimi, kamu-özel sektör ortaklığında somut bir eylem planına dönüştürmeyi hedefliyoruz. Amacımız, hastaların hayatını iyileştirecek sürdürülebilir bir ekosistem kurmaktır" dedi.

"Ulusal Obezite Koalisyonu" toplantısında mutabık kalınan birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi, dijital dönüşüm ve ulusal farkındalık seferberliği başlıklarında somut adımlar atılması için tüm taraflar harekete geçmeye davet edilmektedir. Türkiye’de obezite hastalığı ile mücadelede birçok paydaşı aynı masada buluşturan "Ulusal Obezite Koalisyonu", yalnızca bir diyaloğun değil, ortak bir kararlılığın ve kalıcı bir iş birliğinin öncü adımı olma niteliği taşımaktadır.

HABER KAYNAĞI : İHA

Haftanın Öne Çıkanları

MARMARİS’TE OTELLER YANGIN YÖNETMELİĞİNE HAZIR

2026-05-12 17:19 - Marmaris

Batman Petrolspor’un şampiyonluk kutlamalarında Murat Boz Rüzgarı

2026-05-11 00:40 - Magazin

Emekli oldular, bisikletle Türkiye turuna çıktılar

2026-05-12 11:07 - İnsan

Sokaklardaki annelere karanfil dağıttılar

2026-05-10 16:41 - Siyaset

Havza’da kuvvetli sağanak etkili oldu, dere taştı

2026-05-12 18:51 - Gündem

Marmaris Tepe Mahallesi’nde "Hurda Motor" Çilesi

2026-05-09 14:20 - Marmaris

Marmaris'te Sürücülere "Dumansız Araç" Denetimi

2026-05-11 15:48 - Marmaris

Torbacı operasyonunda 1 kişi tutuklandı

2026-05-11 16:48 - Asayiş

KURVAZİYER TURİZMİ MARMARİS’E CAN SUYU OLACAK 

2026-05-12 15:11 - Marmaris

Kestel’den kısa filmlerle dünyaya mesaj verilecek

2026-05-14 12:26 - Magazin

İlgili Haberler

Hisarcık’ta çöp konteynerlerinde temizlik ve dezenfeksiyon çalışması

18:25 - Sağlık

Tunceli’de "Her Gebeye Bir Ebe" uygulaması başarıyla yürütülüyor

17:39 - Sağlık

Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’nde MS hastalığına dikkat çeken etkinlik

17:26 - Sağlık

Oktay Kaynarca’nın adı Malatya Kan Alma Birimi’ne verildi

15:28 - Sağlık

PSA testi prostat hastalıklarında kritik rol oynuyor: Erken teşhis hayat kurtarıyor

14:55 - Sağlık

Günün Manşetleri

Emekli sulama birliği çalışanı evinde ölü bulundu

14:13 - Asayiş

Kahramanmaraş’ta 4.4 büyüklüğünde deprem

13:39 - Asayiş

Erken teşhis ile MS hastalarının hayat kalitesi korunuyor

12:39 - Sağlık

Alkollü sürücünün kullandığı araç askeri birliğin bahçesine uçtu

12:29 - Asayiş

Kemiği kraker gibi yediler

12:19 - Gündem