?>

Öğrenciler iklim değişikliğinin etkilerini matematikle öğrendi

çankırı’da, tübitak 4004 doğa eğitimi ve bilim okulları destekleme programı kapsamında ekosistem çalışmaları matematikle birleştirilerek kuraklık konusu ele alındı.

İnsan - 5 saat önce

Çankırı’da, lise öğrencileri iklim değişikliğinin etkilerini matematikle hesap yaparak öğrendi. Çalışmayla öğrencilerin iklim değişikliği konusunda farkındalığının arttırılması amaçlanıyor.

Çankırı’da, Ahmet Mecbur Efendi Bilim ve Sanat Merkezi matematik öğretmeni Şeyma Ramazan yürütücülüğünde hayata geçirilen ve TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı çerçevesinde desteklenen "Matematiğin İzinde Ekosistem" projesiyle öğrenciler ekosistemi matematikle öğrenecek. Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çankırı Karatekin Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında, öğrenciler Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi laboratuvarlarında çeşitli bilimsel ve eğitsel etkinlikler gerçekleştirdi. Proje süresince katılımcılar, matematiğin ekosistemle olan ilişkisini farklı yönleriyle deneyimleme fırsatı buldu. Daha sonra Alpsarı Göleti’nden alınan örneklerle kuraklık incelendi ve elde edilen veriler laboratuvar ortamında analiz edildi. Uzman akademisyenler ve öğretmenler rehberliğinde yürütülen çalışmalarla öğrencilerin hem matematiksel düşünme becerilerinin geliştirilmesi hem de doğaya karşı farkındalıklarını artırılması hedefledi. "Ekosistemde matematiğin yerini bir kere daha arkadaşlarımıza anlatmış olacağız"

Projeyle ilgili bilgi veren Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seçil Akıllı Şimşek, "Öğrencilerimize bu çalışmaları matematik ile bağdaştırıp neden önemli olduğunu, matematiğin neden hayatımızda olduğunu anlatmaya çalışıyorum. İlimizde bulunan Alpsarı Göleti’ne giderek incelemeler yaptık. Göletin 4 farklı noktasından su örnekleri aldık. Bunları birlikte inceledik, göletin durumunu değerlendirdik. İklim şartlarından bahsettik. Bunların matematiksel olarak hesabının mikrobiyoloji çalışmaları için önemli olduğunu söyledik. Her bir arkadaşımız her noktadan kendilerine örnek aldılar. Bunları matematiksel olarak yorumlamayı öğrenecekler. Böylece ekosistemde matematiğin yerini bir kere daha arkadaşlarımıza anlatmış olacağız" dedi. "Bu fırsatı bulduğum için çok mutluyum"

Projeye katılan Çankırı TOBB Fen Lisesi Öğrencisi Rüya Genç ise, "Bu proje bize çok büyük deneyimler kazandırdı. Projeden çok keyif aldık. Bu projede öncelikle Alpsarı Göleti’ne gidip suyun içerisindeki çeşitli bakterilere bakmayı amaçladık. Burada suyun çeşitli özelliklerini ölçümledik. Bakteri örneklerimizi aldık ve yaklaşık 1-2 gün bekleterek inceledik. Bunun için çok heyecanlıyız. Bu fırsatı bulduğum için çok mutluyum" diye konuştu. "Ana amacımız, yakın gelecekte olacak olan kuraklığa dikkat çekmekti"

Projedeki ana amacın kuraklığa dikkat çekmek olduğunu belirten Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müfit Şan da, "Bu yaptığımız projede, ilk başta Alpsarı Göleti’nin alanını hesaplattık. Ardından bu gölette gözlemlerde bulunduk. Buradaki ana amacımız kuraklığa dikkat çekmekti. Göletin önceki ve mevcut fotoğraflarını karşılaştırdığımızda bu gölette kuraklığın olduğunu gözlemledik. Matematiksel algoritmalar yardımıyla su alışverişinin yapıldığını gözlemledik. Buradaki ana amacımız, yakın gelecekte olacak olan kuraklığa dikkat çekmekti. Su uzmanlarımız ile görüştük. Onlar da öğrencilerimize gerekli bilgileri verdiler" şeklinde konuştu.

HABER KAYNAĞI : İHA
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaris’te Engelliler için farkındalık yürüyüşü düzenlendi

2025-09-10 11:54 - Marmaris

Marmaris’te barda silahlı kavga: 2 yaralı

2025-09-08 10:04 - Asayiş

Muğla’da astroloğun gizemli ölümü

2025-09-05 16:15 - Asayiş

Sahipsiz Köpekler Tartışması Büyüyor

2025-09-05 14:34 - Gündem

Marmaris'teki Silahlı Kavga Cinayetle Sonuçlandı

2025-09-09 12:00 - Marmaris

Fas’tan Bayburt’a uzanan aşk hikayesi: İki kardeş çifte düğünle dünyaevine girdi

2025-09-06 08:51 - Magazin

163 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİ OKULA DÖNÜYOR

2025-09-06 10:22 - Eğitim

Akyaka’da otel odasında bir kadın ölü bulundu

2025-09-05 14:03 - Asayiş

"Kadınım" Okuyucularla Buluştu

2025-09-05 14:26 - Marmaris

Marmaris'te Lojmanda Şüpheli Ölüm

2025-09-11 09:52 - Asayiş

İlgili Haberler

Mardin’deki aşevi, ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşmaya devam ediyor

16:06 - İnsan

Yürek burkan hayata devlet eli: Şehit ailesine yeni ev yapılacak

15:54 - İnsan

Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, müftülük heyetini makamında kabul etti

15:57 - İnsan

Tillo’da jandarmadan öğrencilere güvenli yaşam eğitimi

15:49 - İnsan

Gazeteci Emrah Ayyıldız’ın acı günü

15:49 - İnsan

Günün Manşetleri

Jandarma çalınan altınları teslim etti

16:04 - Genel

İzmir’de 2 polisi şehit eden saldırgan adliyede

15:15 - Asayiş

Dünyanın en büyük sucuklu yumurtası rekor denemesi yapılacak

15:08 - Kültür Sanat

İçişleri Bakanı Yerlikaya Ağrı’da STK temsilcileriyle buluştu

14:59 - Siyaset

Kocaelispor’da transfer süreci tamamlandı

14:39 - Spor